Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Stojanu Petriču in Dušanu Zorku ne gre in ne gre

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:06 dop

Po zapletih pri gradnji Karavanškega predora, ki ga Avstrijci že nekaj časa vrtajo, na naši strani pa vse stoji, kar posla ni dobil Kolektor Stojana Petriča, se je zdaj zapletlo še pri gradnji drugega tira. Posla gradnje mostu čez Glinščico že spet ni dobil Petričev Kolektor, poročajo mediji. Namesto podjetij Kolektor, Riko in Pomgrad, ki bi most zgradili za 13,5 milijona evrov, je posel dobila skupina podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel za osem milijonov. A ga že spet tudi ni dobila. Odločitev je razveljavljena.

Ko vlada zavozi cel tir

Za cenejšo ponudbo se je odločilo državno podjetje 2TDK, ki je bilo ustanovljeno posebej za gradnjo drugega tira po zakonu, ki je bil dvakrat na referendumu. Izbiro daleč najcenejšega ponudnika pa so v 2TDK tudi že razveljavili, ker so odkrili, da seštevki v excelovi tabeli najboljšega ponudnika menda niso povsod točni. Za drugi tir se je že v času vlade Mira Cerarja govorilo, da ga bo gradil Kolektor. A ta poslov že pred volitvami ni dobil zaradi nerodnosti prejšnje vlade, ki si je iz državnih rezerv dodelila slabih stotisoč evrov za propagando pred referendumom. Ker to ni bilo pošteno z vidika enakosti vseh v kampanji, je ustavno sodišče razveljavilo del referendumske ureditve, vrhovno sodišče pa pozneje celoten referendum. Odločitev vrhovnega sodišča je bila razlog, da je odstopil prejšnji premier Miro Cerar in da je predsednik republike Borut Pahor razpisal predčasne volitve poslancev, ki so bile lani.

Dogajanje je bilo dodatno nenavadno, ker so zagovorniki hitrega začetka gradnje drugega tira v času vlade Mira Cerarja imeli velikansko propagandno premoč v primerjavi s pobudnikom referenduma Vilijem Kovačičem in opozicijo v državnem zboru (SDS, NSi). Stojan Petrič, ki je član vrha Foruma 21 Milana Kučana, je s Kolektorjem namreč že pred tem prevzel največje časopisno podjetje v državi Delo, ki izdaja časopisa Delo in Slovenske Novice. Prodal je Delo za krepko manj kot deset milijonov Kolektorju Dušan Zorko, ki je vodil Laško po propadu Bojana Šrota. Danes Zorko vodi 2TDK, kjer skuša Kolektor dobiti milijardne posle pri gradnji drugega tira. A se kljub Zorku na vrhu, tja je prišel tudi s podporo SD, zapleta.

V zapletih, ki jih opisujem, sem bil nekoliko tudi osebno udeležen in so eden od razlogov nastanka Spletnega časopisa. Pred odločanjem države o drugem tiru so me na Delu, ki sem ga desetletje prej nekaj časa kot urednik tudi vodil, odpustili. Ker ima običajno lastnik, ki iz poslovnih razlogov odpušča kup novinarjev in hkrati zaposluje kup drugih, kaj za bregom, je nastal Spletni časopis, v katerem sem razkril sporni vladni način financiranja kampanje pred referendumom o drugem tiru. V Delu so o tem, seveda, na vso moč molčali. Za molk so pred tem tam zamenjali večino urednikov in odpustili lep del novinarjev. A si je lastnik s tem zabil le avtogol.

Kako je bilo pri Karavankah

Eden od člankov, s katerim sem leta 2017 razkrival vladno goljufijo pred referendumom o drugem tiru

Ko gre za predor pod Karavankami svoj del Avstrijci že nekaj časa gradijo, pri nas pa je državna revizijska komisija (DRI), v kateri so vsi trije člani iz stranke SD, zavrnila Darsovo izbiro najboljše ponudbe turškega podjetja Cengiz. Ta bi zvrtal za 89 milijonov evrov, cena bi bila pri nas za nekaj krajši del cevi približno enako visoka kot v Avstriji. V državnem zboru je premiera Marjana Šarca decembra lani Zvonko Černač iz SDS opozoril, da so v DRI odločali Mateja Škabar, Tadeja Pušnar in Gregor Šebenik, Šebenik je bil v preteklosti občinski svetnik SD, Škabarjeva je bila kandidatka te stranke na volitvah, Pušnarjeva pa generalna sekretarka nekdanje ministrice za delo Anje Kopač Mrak. Kopač Mrakova je danes državna sekretarka premiera Marjana Šarca. Vse druge ponudbe so bile dražje od sto milijonov. Nekdanji minister Černač je Šarca opozoril tudi:

“Izločen je bil ponudnik, ki ima vse reference, izločitev je bila iz političnih razlogov, dela bi se lahko že izvajala, nastala pa bo še dodatna škoda in to ne le pri tem projektu, tudi pri vseh naslednjih bo, ker je to signal za naslednja odločanja, največji pribitek pa bo pri enotirni progi Divača Koper. “

Za gradnjo karavanškega predora so ob zavrnjenem najcenejšem turškem podjetju za 89 milijonov kandidirala še s ponudbo težko 104 milijona evrov Gorenjska gradbena družba (s češkim Metrostavom), za 106 milijonov Euroasfalt iz BiH (s cestnim podjetjem Ptuj) in za 109 milijonov Kolektor (z Rikom in turškim podjetjem Yapi Merkezi). Vse cene so bile brez DDV.

Vrtamo še ne. Pribitki pri drugem tiru so že.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu