Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Desus presenetljivo proti privilegijem le za Balkance

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd februar 2018, 10:19 dop

Poslancem z leve je – kot sem napovedal prejšnji teden – danes uspelo zbrati dovolj glasov (36), da so v prvem branju potrdili zakon za dodatno (finančno) skrb države za narode nekdanje socialistične Jugoslavije, s katerim bi ustanovili poseben urad, ki bi skrbel le za kulturne pravice teh narodov pri nas. Ni pa gotovo, ali bo ta zakon preživel nadaljevanje procedure. Je namreč precej predvolilne vrste, že na prvi pogled ustavno sporen, vsaj deloma pa tudi oblika zlorabe oblasti poslancev, ki so v parlamentu in ki sami sebi in svojim bližnjim, ki so prišli iz Balkana, urejajo privilegije, ki jih druge narodnosti, denimo Nemci, nimajo in ne bodo imeli.

Hainz: To je neustavno

Nekoliko presenetljivo je glas proti takšnemu ravnanju napovedal Desus in zakona, pod katerega sta se dva njihova poslanca (Uroš Prikl in Peter Vilfan) podpisala, nihče iz te stranke ni podprl. V seštevku je bilo proti 23 poslancev.  Precej logično je, da so bili proti iz opozicijskih SDS in NSi. Grafično je bil razplet glasovanja takšen:

 

Primož Hainz (Desus) je razloge, da je bil Desus proti, pojasnil tako:

“Razumem željo pobudnika (prvi podpisan je Dragan Matić) po predvolilni zgodbi in po več denarja za kulturno udejstvovanje narodnih skupnosti bivše Jugoslavije. Tu ni nobenega dvoma. A to je tudi edino, kar razumem. Bojim se pa, da je protiustavno ločevati narodne skupnosti med seboj. Na Slovenskem imamo kočevske Nemce, staro Avstrijce, Žide, tudi vojvodinske Madžare, je zadnjič dr. Göncz omenjal in še koga mogoče. To, kar predlagate, je gotovo protiustavno. Slovenska zgodovina se ni začela leta 1990. Ni se začela leta 1941 ali pa 1918. Migracije so bile že v preteklosti. Če gremo v to, moramo rešiti celoten problem. Na ustaven način. Zaradi neustavnosti tudi ni nobenega dokumenta nobene vladne službe, ker je v prvi verziji povsod pisalo, da je to neustavno.”

Tomić: Nestrpni ste in bo spet kazen

Obratno stališče je zastopala Violeta Tomić (levica), ki je povedala:

Violeta Tomič (levica) Foto: DZ

“Zdaj, vsi, ki pravijo, da ne bodo podprli samo zato, ker je zakon krivičen do nekaterih … Glejte, v Bosni in Hercegovini imajo sedemnajst priznanih narodnostnih manjšin, na Hrvaškem imajo priznanih enaindvajset manjšin. Mi imamo samo dve. Slovenci imamo povsod priznanih več pravic, kot jih mi dajemo svojim sodržavljanom. Nikakor ne drži, da je vse v redu in da vse skupaj deluje, kajti če bi vse skupaj delovalo, tako kot nekateri trdite, potem nas ne bi opozarjale mednarodne inštitucije in nas pozivale k nediskriminatorni obravnavi vseh manjšin in narodnih skupnosti. Pozivajo nas komiteji za eliminacijo rasne diskriminacije, ki je organ OZN, poziva nas Svet Evrope, komisar za človekove pravice Sveta Evrope, Evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti, organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi. Če ne bomo uresničili svojih zavez, bomo spet kaznovani tako kot pri izbrisanih. [sociallocker id=10707][/sociallocker]Ni problem, samo naj poslanci končno sprejmejo moralno in tudi materialno odgovornost in naj rečejo: Mi smo bili pač nestrpni, ampak imamo dovolj denarja, saj se lahko financiramo od tam in tam, pa bomo mi plačali… kazen, ko nas bodo evropske institucije kaznovale za našo nestrpnost.”

 

 

Poimensko je bilo (izviren izpis je dostopen na povezavi tu) glasovanje takšno:

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu