Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Židan: Nekulturno je ljudem govoriti, da so sodrga. Jelinčič: Kje pa naj povem?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:53 pop

“Prosim za kulturo dialoga,” se je predsednik državnega zbora Dejan Židan (SD) odzval na napoved predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, da bo podprl hitro popravljanje zakona o nadzoru državne meje, da bi država lahko hitreje urejala odškodnine zaradi postavljanja ograje na meji.

Jelinčič: Odprli smo vrata sodrgi

Podporo hitremu postopku je Jelinčič na Židanovem kolegiju pojasnil tako:

“Treba je ščititi svojo državo, svojo domovino. Doslej je nismo ščitili. Odprli smo vrata vsej sodrgi, ki je drla noter. In še dere. In bo vedno bolj drla.”

Na opozorilo Židana, da je s tem nekulturen, se je Jelinčič odzval s precejšnjo osuplostjo. Vprašal je, ali ima v parlamentu še pravico govoriti in pripomnil: “Komunisti ste tako ali tako že vse razprodali. Zdaj hočete pa še to uničiti…”

Židan je vztrajal: “Ljudem govoriti, da so sodrga, je nekulturno in nespodobno.” Dodal je, da to velja “tudi za poslance v DZ” in da to ne sodi v DZ.

Jelinčič pa je vprašal, kje pa naj to pove, če ne v državnem zboru in pripomnil: “Skrivati resnico je vaša naloga.”

Židan pa ga je opozoril, da mu tudi skače v besedo, ko sploh nima besede.

Bomo še smeli poročati?

Ko se je Jelinčič umiril, so popravljanje ureditve, da bi poenostavili postopke izplačevanja odškodnin prizadetim ob meji, podprli predstavniki skoraj vseh strank. Izjema je bila Levica Luke Meseca, ki je glasovala proti, ker so proti ograjam na meji proti Hrvaški in ker menijo, da gre pri odškodninah, s katerimi država povrne škodo, ki jo utrpijo ljudje zaradi postavitve teh ograj, za podkupovanje domačinov, ki so tudi proti ograjam na meji, je ocenil predstavnik Levice Miha Kordiš.

Na posnetku sta vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič in Zmago Jelinčič med sejo kolegija Dejana Židana:

Sodrga je migrante, ki nezakonito prihajajo iz Hrvaške, označil Jelinčič. To ne sodi v DZ, ga je opozoril Židan, da je nespodoben in nekulturen.
Brane Golubović (LMŠ) in Zmago Jelinčič (SNS) Foto DZ/Matija Sušnik

Zanimiva dimenzija dogajanja je, ker je Jelinčičevo označevanje migrantov precej blizu definiciji sovražnega govora. Ministrstvo za kulturo, ki sodi pod SD, pa je pravkar v javno razpravo dalo zakon, ki prepoveduje javno objavo sovražnega govora. Ni čisto jasno, ali bomo po teh novostih v medijih še smeli poročati, kaj poslanci govorijo in kako se kregajo. Vladajoči nam za objave sovražnega govora namreč pripravljajo drakonske kazni. Tudi deset tisoč evrov.

Globe pa oblasti za politike, ki v resnici morebiti zagrešijo greh, o katerem mediji le poročamo, ne predvidevajo.

Pravzaprav celo ravnanje Židana, ki je Jelinčiča opozoril, ni ravno običajno. Ko je šef levice Luka Mesec lani v državnem zboru za Bernarda Brščiča širil neresnico, da je urejal portal Kavarna Hayek, in ga ozmerjal, da je “ta nekoč radikalen neoliberalec, danes fašist” predsedujoči Branko Simonovič (DeSUS) Meseca ni niti opozoril, da širi neresnice in da se Brščič tudi ne more braniti pred Mesečevo zmerljivko, da je fašist. Židan pa je po novinarskih poizvedovanjih, ali bo kaj okaral poslanca Meseca zaradi precej sovražnega govorjenja, odgovoril dvoumno:

“Za red na seji državnega zbora skrbi predsedujoči, ki tudi presodi, ali je v posamezni situaciji potreben njegov odziv. Sam sicer menim, da je državni zbor naravni prostor za različna mnenja, a v duhu strpnosti, spoštljivosti in kulturnega dialoga.”

Očitno je Jelinčič, ki nima podpisanega dogovora o sodelovanju z Židanom in drugimi vladnimi strankami, šel dlje kot Mesec, ki tak dogovor ima. Ali pa Židan ni tako popustljiv kot Simonovič, ko gre za nastope na meji.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu