Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

“Morali bi njemu provizijo dati…”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd marec 2024, 12:04 pop

V Spletnem časopisu sem pridobil skoraj uro trajajoč posnetek pogovora, kako je v imenu mesta Ljubljana Špela Mazej družino Uroša Jernejca decembra lani prepričevala, da ne bi delali težav, ko bo občina projekt Kanal C0 speljala čez njihova zemljišča. V družini so bili, kar kaže posnetek tega pogovora, na občino in župana Zorana Jankovića precej besni, ker so jim povzročili škodo že pred tem pri gradnji Stožic, težave z občino pa so imeli tudi z legalizacijo objektov na svoji posesti. Na pogovoru sta bila tudi Rok Klemše in oče Uroša Jernejca, ki opozori, da jim ob gradnji Stožic občina ni odkupila parcele po ceni, ki je bil pred tem že dogovorjena in po kateri so odkupovali od drugih, to je 400 evrov za meter, ker je Janković hotel provizijo. Uroš Jernejc doda, da bi Janković tudi znižal ceno na 320 evrov za meter. Tako je potekal del pogovora o tem:

Uslužbenka oddelka za razpolaganje z nepremičninami Mola Špela Mazej je konec februarja v pričanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo za gradnjo kanala potrdila, da sta s Klemšetom, ki je bil po njeni izjavi zunanji sodelavec občine pri pridobivanju služnosti, na teh srečanjih ponudila odkup in odškodnino, da bi postopek izdaje gradbenega dovoljenja za kanalizacijski vod hitreje stekel. Pogovor je bil o tako imenovani zadnji parceli 2324 k.o. Stožice, pri Hipodromu, na kateri je bilo okoli 50 solastnikov, postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja pa sedaj še teče. Mazejeva je v posnetku pogovora večkrat poudarila, da bo dovoljenje za gradnjo pridobljeno v vsakem primeru. Posebej pa se je trudila, ker ob soglasju lastnikov parcel, da se tam lahko gradi C0, ne bi bila potrebna ustna obravnava v postopku na upravni enoti.

Da je bila na obisku izven delovnega časa v nedeljo popoldne 10.12., kar se je zdelo nenavadno Jernejcu in predsednici preiskovalne komisije, ki preverja način gradnje povezovalnega kanala C0 Anji Bah Žibert (SDS), se Mazejevi ni zdelo nenavadno.

Mazejevi so mediji v preteklosti že očitali konflikt interesov: MOL posluje z zaposleno.

Anja Bah Žibert (PS SDS) Foto: DZ/Matija Sušnik

Jernejc je po besedah Mazejeve pred preiskovalno komisijo v tem pogovoru dejal, da se glede zemljišča na trasi C0 ne namerava pogovarjati, dokler ne bo rešen spor glede zemljišč na območju centra Stožice. Kot kaže posnetek pa je v pogovoru družina opozorila, da so drugi lastniki, ki so bili povezani z Milanom Kučanom, dobili zemljišča plačano po ceni, na katero pa v primeru družine Jernejc župan Zoran Janković ni pristal, ker je zahteval znižanje. In, kot je opozoril Jernejčev oče, provizijo. Pred preiskovalno komisijo je Mazejeva zanikala, da bi na obisku pri Jernejcu ravnala po usmeritvah ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Prizadevali so si pospešiti postopke, je povedala, a zanikala, da bi v pogovorih prejudicirala, da bo upravna enota dovoljenje v vsakem primeru izdala. Posnetek pogovora kaže, da te izjave zelo verjetno niso bile resnične in da je ravnala po navodilih in v direktnih dogovorih z županom.

Robert Golob z Zoranom Jankovićem v Sneberjah po poplavah Foto: KPV

S projektom gradnje kanalizacijskega voda pa se je Zoran Janković ta mesec znašel v dodatnih težavah, ker je upravno sodišče zahtevalo ponovno odločanje o sklepu, da pri gradnji voda čez območje, od koder prihaja voda za pitje, ni potrebna presoja vplivov na okolje. Gre za ponovno odločanje o sklepih glede nujnosti presoje vplivov na okolje iz let 2015 in 2016, na katerih temelji dosedanja gradnja kanala C0 prek vodovarstvenih območij II A in celo I kategorije, ki so varovana, saj od tam prihaja voda za pitje v ljubljanska črpališča Šentvid in Kleče. Aleš Primc je to tako opisal pomen in objavil vsebino sodbe:

Preiskovalna komisija, ki jo vodi Bah Žibertova, bo jutri o odločitvah o tem odločanju o nujnosti presoje vplivov na okolju, kjer so bile po sodbi sodišča sprejete napačne odločitve, zaslišala dodatne priče, ki so v teh postopkih sodelovale: Bora Čulibrka, Ano Kezele Abramovič, Ingo Turk in Vesno Planinšič Kolar.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu