Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kaos pri pometanju grehov Bratuškove pri sanaciji bank

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:04 pop

Po pravi toči dopolnil, ko je čas za vlaganje že davno iztekel, več odmorih za usklajevanja in zahtevah poslancev z leve in desne, da bi za do milijardo težke odločitve in goro predlaganih dopolnil dobili več časa za premislek, je predsednik odbora za finance Robert Polnar (DeSUS) prekinil razpravo in odločanje o zakonu, ki bi omogočil sodne spore in odškodnine lastnikom za nekdanje lastnike delnic in obveznic bank. Ob lastništvo so bili, ker jim je vlada Alenke Bratušek nekoč s pomočjo Banke Slovenije zaplenila premoženje, češ da pretežno države banke niso vredne prebite pare in so zato ničvredni tudi njihovi papirji.

Podobno že ob O. Š. Alojzija Šušarja

Kdaj bo odbor razpravo nadaljeval, ni jasno. To je že drug podoben razplet v zadnjem tednu ob zakonih, ki so posledica sodb ustavnega sodišča, pri katerih spoštovanju oblast že dramatično zamuja. Na podoben način so razprave in odločanja poslanci v odboru za izobraževanje ta teden preložili že po izjemno kritičnem mnenju pravne službe parlamenta, ki je opozorila na veliko verjetnost neustavnosti vladnega predloga, da bi več denarja za O.Š. Alojzija Šuštarja, kar je zahtevalo ustavno sodišče, zagotovili tako, da bi tej šoli dali krepko manj denarja, kar je kot uresničitev sodbe predlagal minister za izobraževanje iz vrst SD Jernej Pikalo in vlada Marjana Šarca.

Normalni ljudje temu rečejo norčevanje iz sodbe ustavnega sodišča, kar je sramota za vsako resno politiko.

Da bo pred poslanci tudi pri odpravljanju stranpoti sanacije bank še težko delo, je pokazalo kar 26 strani pripomb zakonodajno pravne službe, ki so jih spisali o 34. členih vladnega predloga zakona, kako bi popravili krivico, ko lastniki obveznic in delnic bank niso imeli možnosti sodnega varstva, ko jim je v času vlade Alenke Bratušek Banka Slovenije zaplenila premoženje na način, da še do informacij, ki so nujne za spor na sodišču, niso mogli. Na skoraj vsak člen zakona, s katerim bi odpravili krivico, so imeli pravniki v državnem zboru skoraj eno stran pripomb.

Že več kot dve leti zamude

Zakon, ki bo omogočil sodne spore in odškodnine tistim, ki se jim je zgodila krivica, je vlada aprila predlagala, ker je ustavno sodišče pred tremi leti presodilo, da je bil popoln odvzem premoženja “podrejencem” brez možnosti sodnega varstva kršitev ustave, ki ljudem daje pravico, da se lahko tudi pred dejanji oblasti zaščitijo na sodišču. Sodniki so zahtevali, da mora DZ odpraviti kršitev, ki jo je v času vlade Alenke Bratušek zagrešila koalicija PS, DL, SD in DeSUS. Neustavnost bi državni zbor moral po sodbi odpraviti najpozneje v pol leta. A v času vlade Mira Cerarja koalicija SMC, DeSUS in SD dve leti ni naredila nič. Vlada Marjana Šarca, ki združuje stranke, ki so neustavnost zagrešile in tiste, ki niso pravočasno odpravile kršitve ustave, pa predlaga, da bi podrejenci za napako v zakonu za odškodnine tožili Banko Slovenije, ki je izdajala odločbe o popolnem podržavljenju, česar iz Evrope niso zahtevali. Da bi morala odškodnine plačati kar Banka Slovenije je – kot opozarja tudi pravna služba – sporno, vsaj tako pa, ali je Banka Slovenije pravi naslov za tožbe ali je sploh sposobna odgovarjati na sto tisoč postopkov, ki bi lahko bili sproženi.

Vlada, je opozoril podpredsednik DZ iz SDS Jože Tanko, je predlagala tako kompliciran zakon, da bodo največ zaslužili odvetniki in razni eksperti, odškodnine pa bodo namesto oškodovanih videli šele njihovi otroci ali vnuki.

Kot sem že poročal pravna služba DZ dvomi, da je gospodarski oddelek mariborskega sodišča res dobra izbira, da bi presojal vse te spore, kot to predlaga vlada, ker je vprašljivo, ali je to sposoben izvesti v razumnem roku. To sodišče je zadnje dni veliko v medijih zaradi brutalnega napada na sodnico Danijelo Ružič, ki ga je državni vrh pa je razglasil za napad na sodstvo samo, policija pa je pozneje ovadila partnerja sodnice Andreja Horvata.

Na posnetku je predsednik odbora za finance Robert Polnar (DeSUS), ki je moral prekiniti razpravo in odločanje:

Robert Polnar (DeSUS) Foto: DZ/Matija Sušnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu