Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tomićeva na ambasadah krepko prešibala Jovevo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:18 pop

Na voliščih na ambasadah po svetu je na evropskih volitvah največ glasov zbrala NSi Ljudmile Novak, sledita SDS+SLS Milana Zvera in SD Tanje Fajon. Te tri stranke so bile med 2250 glasujočimi na ambasadah daleč pred vsemi drugimi. Nadpovprečen uspeh je na ambasadah dosegla Levica Violete Tomić, ki se je uvrstila na četrto mesto. Največ glasov je med vsemi strankami Levica zbrala na ambasadah v pomembnih prestolnicah: na Dunaju, v Berlinu, Londonu in Parizu.

Tomićeva prešibala Jovevo

A glasovalo je na vseh teh veleposlaništvih bolj malo volivcev. Presenetljivo visok delež je na ambasadah zbrala tudi stranka Zelenih, listo je vodil Gorazd Pretnar, ki jo je v Beogradu volilo celo največ volivcev med vsemi. Zelo nizko pa je končala LMŠ Irene Joveve, ki je krepko zaostala za Tomićevo. Največ glasov je LMŠ zbrala v Bruslju, kjer je s 33 glasovi zaostala le za SD, ki je tam zbrala daleč največ glasov med vsemi: 105. Rezultat po vseh ambasadah, kjer so glasovi prešteti, je bil takšen (s klikom se posnetek poveča):

Glasove iz ambasad bo k rezultatu volitev državna volilna komisija prištela v ponedeljek popoldan, ko bodo prešteli še glasove iz tujine po pošti in iz ambasad, kjer je volilo manj kot deset volivcev. Rezultatov teh ne prikažejo prej, ker bi zaradi majhnega števila volivcev to pomenilo, da volitve tam ne bi bile tajne. Še posebej, če se pošalimo, kjer je glasoval le ambasador. Ker je na ambasadah volilo le 2250 volivcev, na število sedežev in kandidate, ki jih bodo zasedli, ti glasovi ne bodo vplivali.

Zeleni v Beogradu prehiteli SD

Za to, da sta v tujini največ glasov zbrali NSi in SDS+SLS je najbolj zaslužna Argentina, kjer slovenska skupnost tradicionalno v velikem številu pride volit na ambasado. Iz izkušenj v preteklosti namreč vedo, da gredo glasovnice, ki jih pošljejo po pošti, v koš za smeti, ker v Slovenijo iz te oddaljene države pridejo prepozno. Prav zaradi tega fenomena je ustavno sodišče v preteklosti presodilo, da morajo volilni organi na glasovnice iz tujine čakati teden dni. Pred tem je šlo v koš vse iz Argentine. V Buenos Airesu je za NSi volilo kar 55,5 odstotka glasujočih ali 352 volivcev, za SDS+SLS pa 40,5 odstotka ali 257 volivcev. NSi je največ glasov med vsemi strankami zbrala še v Trstu in Vatikanu. V Trstu je bila druga SDS+SLS. Največ glasov za SDS+SLS pa je bilo v Torontu. Strukturo glasov iz največjih ambasad za stranke si lahko ogledate v grafiki (s klikom se posnetek poveča):

Podobno visok delež kot NSi in SDS+SLS v Argentini je SD Tanje Fajon dosegla v Bruslju, kjer jih je volilo 39,8 odstotka glasujočih, v številki je bilo to 105 volivcev. Največ volivcev je bilo za SD še na ambasadi v Sarajevu. Visoko pa je bila tudi v Beogradu, kjer je z 72 glasovi presenetljivo pristala na drugem mestu za Zelenimi, ki so tam zbrali največ, kar 75 glasov. V Beogradu je bilo 34 volivcev še za Levico, 33 za SNS. Za SDS+SLS 18, za NSi pa 12. Zmago Jelinčič je s SNS vse stranke po številu volivcev prehitel v Skopju.

Rezultate z vseh ambasad za vse stranke si lahko (s klikom se slika poveča) ogledate v preglednici:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu