Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tonin: Zaupnost Erjavcu trenutno omogoča napade na nadzornike obveščevalcev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:19 pop

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Matej Tonin (NSi) se je po včerajšnji zaslišanjih za zaprtimi vrati in odzivih nekdanjega zunanjega ministra Karla Erjavca (DeSUS), da bi naj pogrevanje dogajanja le škodilo državi in da je Tonin celo lažnivec, danes odzval, da ne bodo uspeli pozivi vpletenih v fiasko z nenavadnimi pogovori našega arbitra Jerneja Sekolca in nekdanje uslužbenke zunanjega ministrstva Simone Drenik Bavdek k nagli pozabi dogajanja “v dobro države”.

Znova o Sovi v primeru Kangler

Za prihodnji teden pa je Tonin že sklical sejo komisije, ki se bo pogovorila s tožilcem Nikom Pušnikom iz Maribora, ki je leta 2015 ustavil nekaj postopkov proti Francu Kanglerju, zaradi česar naj bi nanj pritiskali, nadzorovala pa naj bi ga celo Sova. O tem je ta tožilec pisno obvestil nadzorno komisijo. Ali je Sova res nadzirala tožilca in kaj je počela policija, je komisija že začela preverjati. Primer je zanimiv, ker je nadzore nad Kanglerjem kot preiskovalni sodnik v skoraj vseh primerih odrejal pred tem obveščevalec službe državne varnosti še v socializmu in pozneje visoki funkcionar Sove Janez Žirovnik. Namestnik direktorja Sove je Žirovnik bil, ko je bila ta podrejena Janezu Drnovšku. Postopki proti Kanglerju so na sodiščih v glavnem že propadli, dogajanje pa je veliko škodo povzročilo SLS, ki ji je Kangler pripadal in tudi desnici v celoti.

O posnetkih pogovorov v času arbitraže, ki jih sploh ne bi smelo biti, potekali pa so po nezavarovanih telefonskih linijah, Tonin opozarja, da minister Karel Erjavec ve, da javno komisija ne sme govoriti o podrobnostih, kar mu trenutno omogoča napade na delo nadzornikov obveščevalcev in “tudi name osebno”.

“Na žaljive opazke ministra bo najbolj učinkovito odgovorila resnica v končnem poročilu,” je sporočil Tonin in med drugim zapisal:

“Arbitražni proces je Slovenijo stal 6,7 milijona evrov, mejni spor s sosednjo Hrvaško pa kljub temu ni končan in še vedno krni medsebojne odnose. Arbitražno sodišče je v vmesni sodbi ugotovilo nepravilnosti, vendar tudi ocenilo, da ne gre za takšne, da ne bi mogli nadaljevati procesa in ga tudi dokončati. Meja je danes določena, žal pa še ni uveljavljena.

“Obramba vpletenih v arbitražni fiasko s poudarjanjem, da bi morali na vse skupaj pozabiti, je razumljiva, vendar pa v vsaki demokratični državi nesprejemljiva. Pravico imamo vedeti, zakaj je prišlo do nepravilnosti, ki jih je nenazadnje v svoji vmesni sodbi ugotovilo tudi arbitražno sodišče. Z iskanjem resnice o stvareh, ki jih je arbitražno sodišče že ugotovilo in so dejstvo, ne moremo v ničemer ogroziti slovenskih interesov, lahko pa preprečimo tovrstne napake v prihodnosti.

Dolžnost parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je, da ugotovi, ali je SOVA pri arbitraži ustrezno izobrazila in tehnično opremila ljudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Cilj poročila, ki ga bo pripravila KNOVS, pa je identifikacija pomanjkljivosti in šibkosti pri varovanju strateških interesov Slovenije, nato pa tudi priprava priporočil za njihovo odpravo. KNOVS je sprejel sklep za pripravo poročila tudi z glasovi koalicijskih poslancev, prav tako so pred KNOVS nekateri že, drugi pa še bodo, pričali prostovoljno, zato so očitki o zlorabah neverodostojni in podli.

Ker je vsebina včerajšnjih in tudi prihodnjih pričanj označena z oznako zaupno, bi bilo povsem nekorektno in tudi v nasprotju z zakonom, če bi o teh zadevah javno polemizirali. Minister Karel Erjavec ve, da javno ne smem govoriti o podrobnostih, kar mu trenutno omogoča napade na delo KNOVS in tudi name osebno. Na žaljive opazke ministra bo najbolj učinkovito odgovorila resnica v končnem poročilu.”

Na napoved zaslišanja mariborskega tožilstva v primeru Kanglerja so se iz SLS danes odzvali tako:

“Preko medijev smo bili obveščeni o izjavi mariborskega tožilca, da se je zaradi njegovega delovanja v zadevah Kangler izvajal in se še izvaja pritisk s strani Sove z nesprejemljivimi metodami prisluškovanja in posledično zastraševanja. Obenem ima pristojna Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb pod vodstvom Mateja Tonina težave s pridobitvijo vseh potrebnih dokumentov od Sove za ugotovitev ali oz. na kakšen način so posamezniki zlorabljali državne ustanove za nezakonito in zavržno delovanje proti posameznikom in kdo je zlorabil svojo funkcijo za delovanje s ciljem diskretizacije Franca Kanglerja, ki je bil tudi kandidat na skupni listi SDS in SLS za evropske volitve.
Znano je, da je bila v preteklih letih proti Francu Kanglerju, nekdanjemu poslancu in mariborskemu županu, sprožena serija kazenskih postopkov in da je 21 kazenskih zadev že pravnomočno rešenih v njegovo korist. Znano je, da se je več sodnikov v zadevi Kangler pojavljalo na shodih strank, ki bi lahko imele politični interes, da se diskreditira in politično uniči Franca Kanglerja. V SLS obsojamo prisluškovanja Sove tožilcu v zadevah Kangler in pričakujemo, da pristojni organi nemudoma sprožijo vse potrebne postopke in ugotovijo dejstva v zvezi s prijavo mariborskega tožilca ter zagotovijo, da bomo v prihodnje državljani zaščiteni pred možnostjo takih zlorab državnih organov za diskreditacijo političnih nasprotnikov, ki postavljajo pod vprašaj Slovenijo kot demokratično in pravno državo.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu