Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša na kongresu SLS: Šest satelitov je v vladi brez planeta

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th september 2018, 07:45 pop

Na kongresu Ljudske stranke v Novem mestu so za šefa SLS izvolili Marjana Podobnika, ki je stranko že vodil takoj po nastanku države, ko je SLS dosegla doslej najboljše rezultat ne volitvah in je bila nekaj časa druga najmočnejša stranka v državi za LDS Janeza Drnovška. Edini protikandidat za predsednika Janez Lencl  je na kongresu umaknil kandidaturo za predsednika, za podpredsednika pa pozneje ni bil izvoljen.

Janša: Sateliti so v vladi, ki nima planeta

Na posnetku Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Janez Podobnik Foto: Peter Jančič

Podobnika je SLS pred dvema letom izključila iz svojih vrst na zahtevo Marka Zidanška. Kongres je prišel pozdravit predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS), ki je povzel, da so s SLS trikrat uspešno sodelovali v vladnih koalicijah in spomnil, da je bilo velikokrat slišati za manjše stranke v skupnih koalicijah, da te postajajo sateliti SDS. Če poznamo zgodovino, potem veste, da na desni strani političnega prostora nikoli ni bilo satelitov, sateliti so drugje, trenutno jih je šest v neki vladni koaliciji, ki bo razpadla, ker nima planeta, je dejal Janša.

Kongres je v imenu SMC pozdravil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, pa tudi župan Novega mesta Gregor Macedoni.  Ni pa bilo predsednika NSi Mateja Tonina, ki se je opravičil zaradi družinski obveznosti, NSi je zastopal evropski poslanec in šef vlade v času osamosvajanja Lojze Peterle. Prišel pa je tudi že precej sključen nekdanji član predsedstva republike in prvi predsednik SLS Ivan Oman, ki šteje že skoraj 90 let, zadnja leta pa se je bolj kot pri SLS pojavljal pri NSi.

Delegate je pozdravil še predsednik državnega sveta Alojz Kovšca iz kroga strank, ki ne sodijo na desno, pa predsednik Piratov Rok Andrée. Posnetek kaže začetek kongresa:

 

Začetek kongres SLS v Novem mestu, povsem levo Zdravko Počivalšek, povsem desno Marjan Podobnik v pogovoru z županom Novega mesta Gregorjem Macedonijem Foto: Peter Jančič

Vrnitev izključenih

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler, nekdanji predsednik družbenopolitične zbora trodomne skupščine Ludvik Toplak in evropski poslanec Lojze Peterle Foto: Peter Jančič

Že pred dvema letoma, ko je Zidanšek zahteval izključitev Podobnika, je potekal boj za oblast in Podobnik se je že takrat poskušal vrniti na vrh. Z izključitvijo se je Zidanšek znebil konkurenta, a je s tem le oslabil stranko in ji dolgoročno škodoval. Edini Podobnikov protikandidat za vodenje stranke Janez Lencl, ki je kariero po končani vojaški šoli v Beogradu začel v službi državne varnosti (SDV), pozneje Sovi, je bil nenavadno ambiciozen. Kandidiral je za predsednika SLS in za podpredsednika stranke.  Kandidaturo za predsednika je na kongresu umaknil. Za podpredsednike je na kongresu osem kandidatov. Med bolj znanimi sta evropski poslanec Franc Bogovič in lani precej neuspešna predsedniška kandidatka Suzana Lara Krause. Izvoljeni so bili: Modest Motaln, Lara Krause in Bogovič. Manj napeto je bilo pri odločanju, kdo bo vodil glavni odbor stranke. Za to funkcijo je kandidiral le Miran Gorinšek. Zidanšek, ki je na volitvah propadel, stranki se namreč ni uspelo vrniti v državni zbor, je po volitvah odstopil in ni kandidiral za nobeno funkcijo v stranki. Na kongres je prišel tudi nekdanji župan Maribora Franc Kangler, ki so ga iz stranke izključili v času, ko je stranko še vodil Radovan Žerjav. Kanglerje pozneje ustanovil svojo Novo ljudsko stranko.

Najhujša poraženca: Cerar in Erjavec

Zidanšek je bil edini predsednik strank, ki je zaradi poloma na letošnjih volitvah poslancev odstopil, čeprav sta dve stranki matematično gledano doživeli še krepko hujši poraz: Desus Karla Erjavca in SMC Mira Cerarja.  Preračunano v odstotke je razplet volitev v primerjavi s prejšnjimi videti tako:

Cerar in Erjavec, ki sta bila zadnja leta glavna koalicijska partnerja, njuni stranki pa sta združevali kar 45 poslancev, sta se po volitvah rešila s vstopom v vladno koalicijo Marjana Šarca.

Novo mesto je pomembno za SLS

Povezan članek z dodatnimi podrobnostmi o zgodovini SLS

Dosedanji premier in zunanji minister sta si zagotovila pomembne funkcije v vladi, čeprav imata v seštevku njuni stranki skupaj zdaj le še 14 poslancev. Cerar se je s položaja šefa vlade preselil na vrh zunanjega ministrstva, Erjavec pa iz zunanjega ministrstva na vrh obrambnega.  Izgubila sta na volitvah kar 30 sedežev v državnem zboru. Pravzaprav celo 31, takoj po volitvah je SMC izključila iz svojih vrst nekdanjega šefa državnega zbora Milana Brgleza, ki je pozneje prestopil k SD.

Na kongresu SLS je kot novinar tudi Vladimir Vodušek, ki mu je sodišče kot prvemu novinarju v zgodovini te države začasno prepovedalo opravljanje novinarskega dela. Sodba še ni pravnomočna, Vodušek se bo na prepoved opravljanja svojega poklica, in tudi sicer čez sodbo, pritožil:

Vladimir Vodušek med novinarji Foto: Peter Jančič

Čez mesec in pol bo za vse stranke, tudi za SLS že nova preizkušnja, volitve županov in občinskih svetnikov. Marjan Podobnik, ker bodo te volitve bliskovito hitro, kaj veliko na dosežek stranke, ki je lokalno še ena najmočnejših, ne bo mogel vplivati. Novo mesto, ki si ga je SLS izbral za kraj kongresa, je za stranko pomemben kraj. Le v enoti, ki ima sedež v Novem mestu, so na volitvah poslancev dosegli rezultat, ki bi jih pripeljal v državni zbor. V tej enoti jih je volilo več kot pet odstotkov volivcev.   V nobeni od preostalih sedmih enot niso prebili magične meje štirih odstotkov. Več podatkov o rezultatih SLS na državnih in lokalnih volitvah  v zgodovini in o finančni kondiciji stranke, lahko najdete v povezanem članku tukaj. Razplet volitev v mestni svet Novega mesta je bil pred štirimi leti za SLS tudi nadpovprečno dober. Takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (12)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu