Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sindikat vojakov se ne boji Erjavca, še bo branil Škerbinca

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/10/2019)

Sindikat vojakov slovenske vojske (SVS) bo še zastopal nekdanjega poveljnika sil brigadirja Miho Škerbinca, čeprav jim je ta predlagal, naj se temu odpovedo. Škerbinc je v pismu predsedniku sindikata Gvidu Novaku, ki je v celoti dostopno na koncu članka, sporočil: “Ker vem, da se ne bodo izbirala sredstva z nasprotne strani, Ti sporočam, da bi želel, da prekinete z aktivnostmi moje javne podpore. Upam, da vam bom na ta način olajšal delo.” Ker so branili Škerbinca in mu s tem povzročali politične težave v parlamentu in pri premieru, je minister za obrambo Karl Erjavec (DeSUS) že odpovedal pogodbo o sodelovanju ministrstva s tem sindikatom.

Iz sindikata so sporočili, da se zastopanju Škerbinca ne bodo odpovedali in bo naredil vse za ohranitev ugleda razrešenega poveljnika sil in pripadnikov Slovenske vojske. Zapisali so:

“Miha Škerbinc je vreden zaupanja, medtem ko minister Karl Erjavec zaupanja SVS nima več, kot smo obvestili predsednika Odbora za obrambo ter poslance državnega zbora. SVS v postopkih individualnega zastopanja Mihe Škerbinca ni kršil nobenega predpisa ali pogodbe za delovanje SVS, kot se mu očita v odpovedi pogodbe za delovanje in zato bo sprožena tožba – kolektivni spor. Tako kot vse člane bo SVS tudi v bodoče zastopal Miho Škerbinca, tudi preko medijev z obveščanjem poslancev, da je bil Miha Škerbinc javno neutemeljeno diskreditiran ob njegovi razrešitvi.”

SVS je danes odločil še, da manj ugodne nove pogodbe, po napovedanem predlogu nove pogodbe ministrstva, ne bodo sprejeli, ker bi bil s tem njihov sindikat v manj ugodnem položaju od enako reprezentativnih sindikatov SMO in SVOZ v dejavnosti obrambe. Pri tem bodo vztrajali tudi, če bodo zaradi tega po šestih mesecih delovali brez pogodbe. Hkrati je sindikat na prošnje državnega sekretarja Klemna Grošlja protestni shod pred vlado prestavil najmanj do 30. junija, da bi vlada sprejela uredbo, ki naj bi ustrezno vzpostavila vojaško hierarhijo s plačami ter odpravila anomalije.

Celotno pismo Škerbinca sindikatu je bilo takšno:

“Spoštovani predsednik, dragi Gvido,
z zgroženostjo ugotavljam, da se je minister za obrambo odločil odpovedati pogodbo s sindikatom. Počutim se slabo, ker imam občutek, da bi lahko bilo vse skupaj razumeti tudi tako, da sem za to kriv jaz. Posebej bi me skrbelo, če bi tako razumeli ali čutili vojaki, ki so člani sindikata.
Naj spomnim, da je odločitev o tem, da se mi boste postavili v bran, bila suverena odločitev vodstva sindikata. Jaz sem vam za to neizmerno hvaležen, saj smatram, da je moj primer moral priti v polje javnega in političnega. Sam kot pripadnik Slovenske vojske seveda te možnosti nikakor ne bi imel. Po drugi strani pa je bila podpora sindikata zame pomembna tudi iz osebnih razlogov, saj je v takšnih trenutkih vsaka podpora dobrodošla.
Želim spomniti, da sem postal član sindikata zaradi nekega simboličnega sporočila. Sam sem vedno trdil, da smo poveljniki tisti, ki moramo biti “največji sindikalisti” v prizadevanjih za statusno socialni položaj svojih podrejenih. Ker so sindikati v MORS realnost, se mi je zdelo tudi primerno, da sem, sicer neaktiven in z zamrznjenim statusom, član sindikata tudi sam. In to je bilo, kot veš, že pred monogo leti.
Ker vem, da je sedaj pred sindikatom boj za svojo pravico in ker vem, da se ne bodo izbirala sredstva z nasprotne strani, Ti sporočam, da bi želel, da prekinete z aktivnostmi moje javne podpore. Upam, da vam bom na ta način olajšal delo. Jaz imam dovolj visoko plačo, da si bom lahko privoščil odvetnika, ko bom nadaljeval iskanje pravice na sodišču.
Še enkrat iskrena hvala Tebi in vsem v sindikatu, ki ste mi stali ob strani. Tega ne bom nikoli pozabil. Želim vam tudi vso srečo in imate vso mojo podporo pri borbi za delavske pravice in pravice svobodnega sindikalnega delovanja.

S spoštovanjem,

Brigadir Miha Škerbinc”

Opozicijska SDS je zaradi zlorabe vojaške obveščevalne službe za vohunjenje za Škerbincem in nenavadnega razreševanja poveljnika sil, zahtevala razpravo parlamenta o delu ministra za obrambo Škerbinca. Celotno besedilo interpelacije, ki jo je proti ministru Karlu Erjavcu podpisalo 25 poslancev SDS, lahko preberete tukaj:

Interpelacija proti Karlu Erjavcu
Interpelacija o delu Karla Erjavca

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu