Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Država lahko gasilsko uvozi otroške kardiologe iz držav izven EU

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th julij 2018, 09:20 pop

“Za reševanje življenj otrok gre.” Tako so iz vlade in vrst večine poslancev pojasnjevali, zakaj bodo danes potrjevali dopolnilo zakona o zdravniški službi, da bi otrokom s težavami s srci pomagali zdravniki iz držav izven EU brez zapletenih preverjanj kompetenc in znanja jezika. Popravek ureditve, to je prva sprememba kakšnega zakona v tem mandatu parlamenta, je bil zvečer že izglasovan. Za hitro spremembo je bilo 48 poslancev LMŠ, SD, SMC, NSi, Desus, SAB in narodnosti, proti pa je bilo 12 poslancev Levice in SNS. Poslanci SDS so se vsi vzdržali. Glasovalni razplet je bil po strankah takšen:

Novost bo, ko bo čez kakšen teden obveljala, veljala že od sobote prejšnji teden. Da zakon velja tudi nazaj, na zahtevo vlade piše v zakonu. Opozorilo, da gre za življenja bolnih otrok, je točno. Ogrozila pa jih je naša oblast sama, ker je pred volitvami zavrnila opozorila opozicijskih SDS in NSi, da jim odhajajo vsi domači zdravniki in ni pravočasno predlagala rešitev.

Po volitvah pa je vlada zaradi izrednih razmer nenadoma zahtevala skrajno hitro odločanje in celo, da mora zakon veljati “za nazaj”. Večina poslancev je v skupnem odboru prejšnjih teden retroaktivno veljavo požegnala. So pa poslanci nekoliko popravili najprej precej nejasen vladni predlog, kako daleč nazaj in za koga vse retroaktivnost velja. Da je to narobe, je opozorila pravna služba DZ.

Kakšne so bile ob vladni noveli dileme številnih poslancev pred glasovanjem je opozorila Ljudmila Novak (NSi), ki je ocenila:

“Vem, da ne rešuje problemov in se bodo ti problemi nadaljevali. Ampak ne morem biti proti, ker razumem stisko staršev, ki trepetajo za svoje otroke, ki so v najtežjem položaju. Zaradi tega bom podprla slab zakon, ki ne rešuje problemov, ker pač druge rešitve v tem trenutku ne poznam. Sem pa žalostna, da je nimamo, da smo na tak način naše zdravstvo nekako dali na veliko preizkušnjo, še bolj pa paciente, otroke in pa starše.”

Obratno mnenje je zastopal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič s: “Si predstavljate, da kot gasilci pridemo pred hišo, ki gori in se potem začnemo kregati, tako kot se danes, o enem zelo preprostem zakonu. Sem prepričan, da ta hiša zgori. Mi se lahko pogovarjamo o gasilcih v smeri tega, da je ta zakon sprejet na relativno hiter način, ampak ne vem, če je to dovolj, da se primerjamo s tem častivrednim poklicem.  Bom spomnil. Mogoče se novi poslanci ne boste tega spomnili. V preteklem mandatu smo imeli podobno zadevo,  na povsem drugem kadrovskem področju, na področju športa, kjer smo dobili pobudo, da se spremeni zakon o državljanstvu zato, da bomo lahko nekoga sprejeli tudi kot dobrega košarkarja v našo reprezentanco.  O tem zakonu smo se zmenili v petih minutah. Mogoče pretiravam, mogoče je bilo 15 minut (…) Bil je Antony Randolph.”

Izvrševanje zakona, ki ni objavljen

Zakon, ki še nikjer ni objavljen in še neobstoječa pravila,  v univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani že izvršujejo, o čemer pričajo naslovi v medijih. Tako je o tem fenomenu, ki ga danes omogočajo poslanci, včeraj poročal Siol:

 

Opis novinarjev je bil napačen, a zaradi logičnih razlogov. To, da zakon velja od sobote, le sprejet še ni, je normalnim ljudem težko pojasniti. To je dopustno v res izjemnih okoliščinah, sicer pa pomeni kršitev temeljnih načel pravne države in ustavne ureditve.

Izredne razmere, ki opravičujejo uveljavitev zakona za nazaj, so v tem, da so iz vlade SMC, DeSUS in SD maja tik pred volitvami, v parlamentu zagotavljali, da zaradi odpovedi, ki so jih dali čisto vsi slovenski otroški kirurgi (štirje), ko bodo odpovedi julija obveljale, ne bo nobenih težav.  Za kak glas na volitvah več, so iz vlade in vladnih strank – kot kaže – takrat spregledali dobrobit bolnih otrok. Maja so v odboru poslanci (iz vrst takratne večine) zadrege predstavljali tako:

 

Ko so bile volitve mimo, pa so priznali, da razbitje monopolov, torej odhod vseh domačih zdravnikov, ne bo dovolj. Še več, katastrofa je nenadoma takšna, da morajo na vrat na nos v parlamentu, ki se še niti prav konstituiral ni, sprejemajo zakon, ki bo veljal celo za nazaj, s takšno prehodno določbo:

»Zdravniku specialistu pediatrije z dodatnimi znanji iz otroške kardiologije, ki opravlja neprekinjeno zdravstveno varstvo od 7. julija 2018 dalje in za katerega ministrstvo, pristojno za zdravje, ugotovi izpolnjevanje pogojev iz 12.č člena tega zakona, dovoljenje za začasno opravljanje zdravniške službe velja od 7. julija 2018 dalje in se šteje, da je od tega datuma dalje vpisan v register zdravnikov. Mnenje mentorjev iz pete alineje drugega odstavka 12. č člena zakona lahko dajo tudi zdravniki specialisti sorodnih specialnosti.«

Slovenski zdravniki so odpovedi dali zaradi ocene, da zaradi slabe organizacije dela ni zagotovljena varnost pacientom in njim.

Od kod je zdravnik iz Mostarja

Med tem sta v UKC  začela delati dva tuje zdravnika, eden je prišel iz ZDA, drugi pa iz Mostarja. Pri zdravniku iz Mostarja mediji poročajo, da bi naj bil iz Hrvaške, ki je članica EU, a to ni povsem gotovo. Eden od štirih slovenskih otroških kardiologov, ki so zaradi slabega vodenja dali odpovedi v zadnjih mesecih, Samo Vesel, je na spletu zapisal:

Ameriški zdravnik bo v Sloveniji po prvih informacijah v medijih le nekaj tednov, pomoč iz Mostarja bo čez počitnice. Pri zdravnikih iz “tretjih držav” poslanci danes odpravljajo omejitve. Bo pa zakon določal, da bo moral “izvajalec zdravstvene dejavnosti, ki je vabljenemu zdravniku dal povabilo, zagotoviti, da med vabljenim zdravnikom in bolnikom oziroma njegovimi družinskimi člani poteka sporazumevanje v slovenskem jeziku in da je vsa zdravstvena dokumentacija o bolniku, ki ga obravnava vabljeni zdravnik, tudi v slovenskem jeziku.”

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu