Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ustavno nesporna rešitev ali neustavni gnili kompromis?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 11/12/2017)
Poslanec Matej Tonin (NSi) in premier Miro Cerar (SMC) danes med sejo državnega zbora Foto: DZ/Borut Peršolja

Storil sem vse, da bi se odločba o financiranju zasebnih osnovnih šol, uresniči. Ni bilo enostavno, že v koaliciji so bila mnenja različna. A s svojo stranko sem dosegel, da je vlada v državni zbor poslala predlog zakona, ki bi uredil to materijo kot je zahtevalo ustavno sodišče.

Tako je premier Miro Cerar (SMC) vodji poslanske skupine NSI Mateju Toninu odgovoril, kako je kot predsednik vlade in šef največje vladne stranke poskrbel za spoštovanje  sodbe ustavnega sodišča, po kateri bi najpozneje do začetka lanskega leta moral zagotoviti letno 300.000 evrov več za zasebne osnovne šole, da bi odpravil diskriminacijo.

Sto odstotkov in 85 in 0 odstotkov 

Po predlogu vlade, bi – je ocenil Cerar – uresničili sodbo in pomembno ščitili tudi javno šolstvo. Na spletnih omrežjih je to predstavil tako:


A, je opozoril Cerar, za ta vladni predlog, da bi sto odstotno plačali obvezne vsebine, 85 odstotkov pa dodatne, v parlamentu potem ni bilo dovolj glasov poslancev. Zato je SMC pristala na popravek Desusa (skupaj imajo 46 glasov ali večino vseh poslancev), s katerim bi financiranje dopolnilnega pouka, podaljšanega bivanje od prvega do petega razreda, jutranjega varstva v prvem razredu in podobno povsem ukinili. Premier je opozoril, da pa je medtem SMC predlagala dopolnilo, da bi pa te vsebine vendarle financirali 65 odstotno, kar je po premierovem mnenju ustavno skladno in sprejemljiv z vseh vidikov.

Ta novejši predlog je premier na družabnih omrežjih opisal tako:


„Upam, da boste konstruktivni in boste to podprli“, je Toninu še dejal Cerar.

Na premierov opis se je poslanka SDS Jelka Godec na spletu odzvala tako:

 

To je neustavni gnili kompromis samo zaradi politične računice, je bil z odgovorom šefa vlade nezadovoljen Tonin, ki je ocenil, da je premier pristal na nevarno igro neosocialistov, da država ne sme plačati programa šolanja otrok, ki ga je je predpisala.

Kdo zavaja in nabira točke?

Matej Tonin Foto DZ/ Borut Peršolja

Premieru je Tonin očital, da govori neresnice in zavaja in ga vprašal, zakaj bi otrokom iz socialno šibkejših družin otežil obiskovanje teh šol, ker starši teh ne bodo zmogli doplačil, ki bodo posledica “kompromisa”.

Premier je odgovoril, da to, kar predlaga SMC absolutno ni kakšen gnili kompromis, je ustavno skladna rešitev, Toninu je očital, da skuša Slovence spet skregati, da bi bili v sporu, da nabira politične točke, zavaja, ko zahteva sto odstotno financiranje vsega za zasebne osnovne šole in da širi strahove. Med drugim je premier dejal: „V naši državi je za vsakega otroka prostor in tako bo tudi ostalo.“
Tonin pa je na koncu ocenil, da je šefa vlade zaneslo.

Dejal je: „Če je kdo zavajal, potem ste zavajali vi. Greva po vrsti. Da mi govorimo, da bo morala država zdaj kar vse zasebne šole po dolgem in počez financirati. Pa dajte, no, prosim vas. Država ne bo financirala infrastrukture, ne gradnje, ne ogrevanja, ne investicij, vse to bo še naprej na plečih zasebnih osnovnih šol. Tu je bistvena razlika. Vi trdite, da bo država zdaj kar vse zasebne šole financirala.

Ni res, pogovarjamo se o tem, da bi financirala zgolj tiste, ki imajo javno veljavni program, in ta javno veljavni program določa država. Pogovarjamo se torej o tem, da bi država financirala tisto, kar sama predpiše in kar ima v ustavi zapisano, da je obvezno.

Kje torej, predsednik Vlade, zavajamo? Ne zavajamo. Vi pa ste pristali na umazano ideološko igro, zaradi nabiranja tudi vaših političnih glasov, ker ste pač ocenili, da se vam na tej točki splača.”

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu