Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Afera Polje: Erjavec ni Veber

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Karl Erjavec ni Janko Veber. Pri obeh obrambnih ministrih je komisija za nadzor obveščevalnih služb ugotovila zlorabo vojaške obveščevalne službe. A Erjavec je predsednik pomembne koalicijske stranke DeSUS, Veber pa, ko ga je nekdanji premier Miro Cerar odstavil kot obrambnega ministra, to ni bil. Odstavitev je Vebra politično povsem sesula. Veber je trmast in tudi zamerljiv politik. Erjavec prenese več. Ko mu je pred desetletjem vrata iz vlade pokazal Borut Pahor, je to Erjavec preživel. Skoraj je bolj škodilo Pahorju. Igorja Šoltesa, ki je Pahorju takrat kot šef računskega sodišča predlagal odstavitev Erjavca zaradi nesposobnosti, da bi uredil okoljske probleme, ki jih ministri prej že desetletje niso, je v teh dneh Erjavec predlagal celo za nosilca svoje liste na evropskih volitvah. Povrhu Marjan Šarec danes vodi še šibkejšo koalicijo kot nekoč Pahor in si najbrž sploh ne more privoščiti, da bi Erjavcu pokazal vrata.

Ali Šarec tudi s Sovo vohuni, kaj šepetajo ministri?

A težave, v katerih se je znašel Erjavec, ko je parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), ugotovila, da sta s šefom vojaških obveščevalcev Dejanom Matijevičem nezakonito vohunila za poveljnikom sil slovenske vojske Mihom Škerbincem, niso zelo drugačne vrste kot so bile Vebrove. So precej spotakljive vsebine. Veber je ukazal vojaški obveščevalni nadzor privatizacije državnega Telekoma, kar brez najmanjšega dvoma sodi v civilno sfero, kjer vojaški obveščevalci nimajo kaj iskati. Erjavec je odredil vohunjenje za poveljnikom sil vojske, da bi ugotovil, kaj ta govori sodelavcem in vojakom o načelnici generalštaba Alenki Ermenc, o kateri so mediji poročali, da je menda začasno “znorela”. Nadzor oficirja je na videz manj sporen. Ni že na prvi pogled poseg v civilno sfero. Je pa najmanj smešno, da poskuša minister na ta način ugotoviti, kaj govori njegov za načelnico generalštaba najpomembnejši vojaški poveljnik. Ali tako vohunijo tudi drugi v tej vladi? Ali premier Marjan Šarec s pomočjo Sove, ki mu je podrejena in ima širše pristojnosti kot vojaška obveščevalna službam, tudi vohuni, kaj mu za hrbtom na kolegijih svojega ministrstva ali na strankarskih srečanjih govorijo minister za zunanje zadeve Miro Cerar, za obrambo Karl Erjavec ali celo opozicijski voditelj Janez Janša? Širijo morda neresnice, da so premiera odpeljali v Polje, ker se je pod vsemi pritiski zlomil? Šepetajo to Bojanu Požarju? Še posebej slednja dimenzija Erjavčevega vohunjenja za Škerbincem je lahko delikatna. Obveščevalni nadzor je Erjavec od šefa obveščevalcev ustno zahteval po tem, ko je najprej Delo poročalo, da načelnice generalštaba Alenke Ermenc že dolgo ni na spregled in da je zbolela. Bojan Požar pa je to informacijo, v kateri je manjkalo pojasnilo, za kakšno bolezen gre, kar je seveda sprožilo radovednost in javna ugibanja, 31. marca dopolnil tako:

“Po naših informacijah iz virov znotraj Slovenske vojske se je namreč generalmajorka 12 dni zdravila v ljubljanski Univerzitetni psihiatrični kliniki (Ljubljana – Polje), kamor naj bi jo pripeljali zaradi “zloma”.”

Da so začele krožiti raznorazne govorice, je bila kriva načelnica generalštaba slovenske vojske Ermenčeva sama.

Kdo je govoril Požarju?

Ermenčeva je pomembna javna osebnost in odločila se je, da bo javnosti povsem prikrila, kakšne težave z zdravjem je imela. Povsod v zahodnem svetu bi to sprožilo ugibanja. V totalitarnih državah ne. Vojaški obveščevalci so tri dni po Požarjevi objavi zaslišali kar 25 vojakov, da bi ugotovil, kaj je Škerbinc govoril na kolegiju in vojski. To ni bil tih obveščevalni nadzor. Množična zaslišanja ne morejo ostati skrita. Odredil pa je ta nadzor minister, ker so ga že prej množično obveščali, da bi naj poveljnik sil grdo govoril. Že nekaj dni za tem je Erjavec Škerbinca na predlog Ermenčeve odstavil, ker mu Ermenčeva ne zaupa več. Pozneje so obveščevalci ugotovili, da Škerbinc ni šel čez mejo. Na posnetku je minister za obrambo Karl Erjavec:

Minister za obrambo in predsednik DeSUS Karl Erjavec Foto: DZ

Da je bilo razlog nezaupanje Ermenčeve in nič drugega, mi je Erjavec ta teden, ko sem preverjal njegovo plat medalje, sam zagotovil. Nejasno pa ostaja, ali Škerbincu vsega nekaj mesecev po imenovanju na pomembni položaj Ermenčeva nenadoma ne zaupa več zaradi informacij iz nenavadnih širjenj govoric in vohunjenj? Tudi ministrovih. Ali pa je razlog kaj povsem tretjega, česar ni mogoče izključiti, ker gre izkušenega in dobro izobraženega častnika, ki ima ugled znotraj Nata, manj pa med pristaši vzhoda.

Dilema je seveda tudi, ali so obveščevalci in minister znotraj vojske in ministrstva iskali “vir”, na katerega se je skliceval Požar, ko je zapisal, da bi se naj Ermenčeva “zlomila” in da se je zdravila v Polju. Te dileme bodo še pomembne. Ermenčeva je nad Požarja poslala kriminaliste in tožilce, da bi ga sodišče obsodilo. Požarja preiskujejo na davkoplačevalske stroške in ne na stroške Ermenčeve. Braniti pa se bo moral Požar na lastne stroške proti oblasti, ki ima denar in množico ljudi, da delajo zanjo. Že ta položaj je nepošten. Če je Požar govorico slišal od koga znotraj vojske, se država v postopku na sodišču lahko precej osramoti. Na stroške davkoplačevalcev. Že zato ni mogoče izključiti, da so na ministrstvu in v obveščevalni službi preverjali tudi to.

Ko je Požar informacijo o Polju objavil, sem sam govoril z nekaj ljudmi. Načelnica generalštaba je pomembna oseba in resne posledice bi lahko imelo, če bi se res “zlomila”. Lahko bi prišlo do nove zamenjava ne vrhu generalštaba. Ali celo do več menjav. Med tistimi, pri katerih sem preverjal, ali je kaj res, je bil tiste dni tudi poveljnik sil slovenske vojske Škerbinc. Po teh preverjanjih sam Požarjeve zgodbe nisem nadaljeval. Zagotovil, da je točna, nisem dobil dovolj. Zakaj to pišem? Ker to priča o tem, da Škerbinc takrat ni govoril, da je Ermenčeva znorela. Če bi mi neuradno potrdil Požarjevo pisanje, bi objavil.

Ljudje imate pravico vedeti.

A le, če je res. Govorice pogosto niso.

Erjavec ni Veber. Poskuša pa podobno uporabljati vojaško obveščevalno službo in vojsko.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu