Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cena kampanj: Fištravec v Mariboru ustrelil v prazno, spet sumljivo poročilo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd april 2019, 08:16 pop

Ajpes je včeraj, že krepko po skrajnem roku, le objavil še poročili o kampanji, ki jih je za prejšnjega župana Andreja Fištravca napisal Saša Pelko. Na volitvah poraženi župan je v spopad za občinski svet investiral največ med vsemi v Mariboru, kar 28.749 evrov. Visoko pa je bil s porabljenimi 21.176 evri tudi po vsoti za župansko kampanjo, kjer pa je bil še krepko bolj neučinkovit kandidat NSi. Med strankami je bila po učinkovitosti kampanje v Mariboru, podobno kot v Ljubljani, največja poraženka SMC Mira Cerarja, ki pa ji je uspel velik met, ker je dobila župana Saša Arsenoviča. A ta je SMC pri volitvah v mestni svet pustil na cedilu, kandidiral s svojo lastno listo in dobil krepko več volivcev. SMC pa bo zaradi tega v Mariboru dobila manj mesečnih dotacij.

Za mestni svet največ Arsenovič in SMC

Kampanjo za mestni svet v Mariboru je bila po vsotah precejšnja posebnost: daleč največ je z 28.749 porabil Fištravec, sledita župan Saša Arsenovič, ki je za promocijo svoje liste porabil 17.500 evrov in stranka SMC Mira Cerarja s 16.146 evri. Za mestni svet sta Fištravec in SMC porabila krepko več kot Franc Kangler z NLS z desetimi tisočaki. A je Kanglerja volilo precej več volivcev kot ti dve stranki v seštevku, Kangler je dosegel drugi rezultat za Arsenovičevo listo. Prehitela je SMC in Fištravca s krepko manj denarja tudi SDS Janeza Janše, ki je v kampanjo v Mariboru investiral 6.600 evrov. Podatki za vse stranke, ki so na lanskih lokalnih volitvah dobile sedeže v Mariboru, so (s klikom na posnetek ga lahko povečate) takšni:

Zaradi prepoznega poročanja bi Saša Pelka, ki je poročal za Fištravca, lahko doletela precejšnja globa. Zakon določa tako:

S poročanji je imel Fištravec težave že po prejšnjih volitvah, ko sem razkril, da polovice računov ni plačal, posledica pa je bil nadzor računskega sodišča in celo sodni postopek, po katerem je bil organizator njegove kampanje Darko Berlič obsojen na pogojno zaporno kazen. Poročilo je tudi tokrat nekoliko čudno, med viri denarja namreč najdemo vrstico o prevzemu kar 16.342 evrov obveznosti, podobnih postavk v drugih poročilih ni opaziti, v nadaljevanju poročila pa tudi ni razkrito, kdo je “prevzel obveznosti” in kaj to pomeni.

Podobna, a nekaj nižja, je tudi postavka o prevzemu obveznosti v poročilu o Fištravčevi županski kampanji. Da je Fištravec veliko vložil, da bi bil ponovno izvoljen za župana, kaže dodatna preglednica:

V županskem delu po denarju za kampanjo in številu volivcev odstopata Arsenovič in Kangler, ki sta se soočila še v drugem krogu, zaradi katerega sta imela več stroškov kot ostali. Preračuni pa kažejo, da sta močno udarila v prazno kandidat NSi Zdravko Luketič in – po absolutni višini vložene vsote – Fištravec.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu