Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Turnškovi revolucionarji tudi letos dobili največ denarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd april 2019, 08:17 pop

Zvezi borcev, ki s strankami vladne koalicije danes v državnem zboru spreminjanje poimenovanje praznika “vrnitev Primorske” k matični domovini v bolj jugoslovansko “priključitev Primorske”, je država tudi letos dodelila največ denarja med vsemi veteranskimi organizacijami. S preimenovanjem praznika se sicer nekoliko zapleta, ker je v parlamentu premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec včeraj povedal, da se mu predvolilni čas za to ne zdi primeren in da tudi nasprotuje takšnemu predlogu.

Premier eno, vlada in LMŠ pa drugo

A ker je predlog podprla vlada, ki je Šarec vodi, predlagajo pa ga poslance premierove stranke, med drugim tudi vodja poslanske skupine Brane Golubović (LMŠ), je mogoče, da bo danes premier preglasovan. Spisek predlagateljev spremembe poimenovanja praznika, je takšen:

Lani je pogodbe o delitve denarja podpisovala obrambna ministrica Andreja Katič (SD) in borcem za vrednote NOB dodelila 532.702 evrov. Letos je obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) denar razdelil že marca, tokrat je organizacija, ki jo vodi nekdanji obrambni minister Tit Turnšek, ki je moral odstopiti, ker mu je na Hrvaško ušel obveščevalni kombi, dobila 524.308 evrov. V času, ko je bil minister, je bil Turnšek v SLS, pred tem je bil član SDS in tam veljal za radikalnega desničarja. Danes kot šef Zveze borcev zastopa radikalne ideje obratne usmeritve.

Dva milijona v štirih letih

Zveza borcev je letos od države dobila nekaj manj denarja kot lani, a še vedno daleč največ med vsemi veteranskimi organizacijami. Pregled, koliko denarja je zadnja štiri leta dobila katera od veteranskih organizacij (povečate ga lahko s klikom na posnetek) je takšen:

Zveza borcev ni le veteranska organizacije, je tudi del podpornega okolja SD, kar se kaže tudi pri današnjem odločanju parlamenta o spremembi imena praznika. V socialistični Jugoslaviji je bila to ena od družbenopolitičnih organizacij, ki je imela po ustavi sedeže v skupščinah. S tem je prejšnji sistem, ki je prepovedal stranke in poštene volitve, ustvarjal vtis notranje pluralnosti. Ta organizacija je bila hkrati povezava upokojenih oficirjev JLA, z JLA je imela država Slovenija, ko je nastala, vojaški konflikt. Z vidika demokratične države je ta organizacija sporna, ko brani medvojno in povojno izvedbo revolucijo in prejšnji enopartijski sistem, katerega varuh je bila nekdanja jugoslovanska vojska. Še iz prejšnjega sistema ima zveza borcev tudi nekaj premoženja. Ko so v parlamentu pred leti poslanci SDS opozarjali na sporno plat, denimo obrambo povojnih množičnih pobojev, je prišlo do precejšnjega konflikta, ko je jih je Turnšek ozmerjal za “lažnive kurce”, zaradi česar mu je takratni predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič pokazal vrata iz dvorane. In Turnšek je tudi odšel.

Politična povezava Zveze borcev se zrcali pri podpredsednikih te organizacije, ki so vsi po vrsti pomembni politiki SD Dejana Židana. Takšen je spisek:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu