Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šestnajst strank z računi za EU volitve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:10 pop

Do srede tega tedna so stranke, ki nameravajo kandidirati na evropskih volitvah, morale odpreti posebne predvolilne račune. Račune je odprlo šestnajst strank, kar enajst pri Delavski hranilnici. Ločeno sta račune odprli SLS in SDS, ki sta se medtem dogovorili za koalicijski nastop. Za zdaj torej kaže, da bo na volitvah nastopilo petnajst strank. Pred petimi leti jih je bilo 16. Pred desetletjem pa 12. A povsem gotovo za letos število ni, ker nekaj manjših strank še zbira podpise volivcev, da bi lahko vložile kandidaturo in ni nujno, da jim bo tudi uspelo. Skrajni rok za to se bo iztekel čez slaba dva tedna: v petek 26. 4. Rok je določen tako:

Doslej list kandidatov pri državni volilni komisiji ni vložil še čisto nihče. Možno je tudi, da se bo zadnji trenutek pojavila še kakšna nova lista, ki je pozabila pravočasno odpreti račun.

Čuš sam s Pretnarjem, ker ni SLS

Ob devetih parlamentarnih strankah (SDS+SLS, LMŠ, SD, SMC, NSi, Levica, SAB, DeSUS in SNS) so račune odprli še Domovinska liga, ki namerava kot nosilca ponuditi Bernarda Brščiča, Dobra država z nosilcem Petrom Golobom in Gibanje Zedinjena Slovenija z Andrejem Šiškom. Podpise, da bi vložili kandidaturo, zbirajo še Zeleni Slovenije Andreja Čuša, ki so se dogovarjali za koalicijo s SLS. A je po povezavi Marjana Podobnika (SLS) in Janeza Janše (SDS) ta možnost padla v vodo. Čuš mi je povedal, da pričakuje, da bodo dovolj podpisov za kandidaturo zbrali do srede prihodnjega tedna, nosilec njihove liste pa bo mikrobiolog in ekolog Gorazd Pretnar. Pirati bodo skušali konkurirati z nestrankarsko listo Povežimo se, nosilka lista bo predsednica društva Ekologi brez meja Urška Zgojznik. V skrajnem primeru, če za nestrankarsko listo ne zberejo dovolj podpisov, bo lista vložena v imenu stranke Pirati same, ko zadošča manj podpisov. Da bi lista Povežimo se sama odprla račun, na Ajpesu ni opaziti. Kdo bo na vrhu, pa še ni jasno pri stranki Za zdravo družbo, zbiranje podpisov in določanje kandidata tam še potekata, mi je povedala Valentina Flander.

Kdo je Peter Golob?

Ker me je na družabnih omrežjih več posameznikov spraševalo, kdo je Peter Golob, ki je nosilec liste Dobre države, in ker je pomembnih Petrov Golobov res več, dodajam opis, ki ga je objavila stranka:

“Peter Golob je bil rojen v Šempetru pri Gorici, star je 45 let, diplomirani pravnik in dolgoletni diplomat. Je vztrajen in brez dlake na jeziku. Zaradi njegovega odločnega razkrivanja nezakonitosti v javni upravi in upiranja političnim elitam sta ga levi in desni politični establišment že večkrat poskušala utišati, a se je vsakokrat uspešno uprl. Bil je vice konzul v Zagrebu, slovenski delegat v delovni skupini Sveta EU za zahodni Balkan (COWEB) v Bruslju, svetoval potrošnikom v ZPS, nabiral pravniške izkušnje v odvetniški pisarni in na sodišču, trenutno pa je na ministrstvu za zunanje zadeve zadolžen za politične odnose s Kitajsko. Govori več tujih jezikov. Ima izkušnje, znanje, predvsem pa pogum in pozna pasti spolitizirane birokracije. Je poročen in oče petih otrok ter ljubitelj adrenalinskih športov. Mlade poziva, da pogumno dvignejo svoj glas in si izborijo svojo prihodnost!”

Katera stranka med tistimi, ki so odprle predvolilne račune za kampanjo bi volili, lahko odgovorite v anketi:

Katero listo boste volili na EU volitvah?

View Results

Loading ... Loading ...

Stranke, s poimenovanji, ki so jih uporabila pri odprtju računa in bančne institucije, pri katerih so odprli posebne predvolilne račune, so po podatkih Ajpes:
Na posnetku je stavba EU parlamenta, v katero bi kandidati radi:

Stavba Evropskega parlamenta v Bruslju Foto: Peter Jančič
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu