Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec zahteva pojasnila Zagreba o pritiskih na POPTV

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:19 pop

Zaradi posnetka frančiškanskega duhovnika Ivana Tolja, ki je poskušal v telefonskem pogovoru vplivati na drugega poslovneža, da POPTV ne bi poročal o hrvaškem prisluškovanju našemu nekdanjemu arbitru Jerneju Sekolcu in predstavnici zunanjega ministrstva Simoni Drenik, je predsednik vlade Marjan Šarec za danes popoldne prvič sklical sejo sveta za nacionalno varnost. Posnetek pogovora, kako bi utišali njihove novinarje, ki ga je objavil POPTV, medij Tolja označi kot predstavnika avstrijske Styrie na Hrvaškem, je dostopen na povezavi tukaj. Na Hrvaškem so zanikali, da bi njihova vlada v tem primeru imela kaj s Toljem, zgodbo o poskusu vplivanja na naše medije pa označujejo za izmišljotino. Tolj ima, opozarja POPTV, vpliv na uredništvo Večernjega lista. Styria, gre za avstrijskega založnika katoliške skupnosti z dolgo tradicijo, ima vpliv na številne tiskane in spletne medije na Hrvaškem, v Avstriji na Kleine Zeitung in Die Presse, v Sloveniji so drugi najbolj bran spletni založnik, pa tudi (manjšinski) solastnik Dnevnika.

Slovenska neprevidna diletanta

Da bi Šarec moral sklicati svet za nacionalno varnost je predlagala SD Dejana Židana, predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) pa je ob tem opozoril:

Iz premierjevega kabineta so sporočili, da bo ministrstvo za zunanje zadeve na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika v Ljubljani Borisa Grigića. Na konzultacije v Ljubljano pa je zunanje ministrstvo poklicalo slovensko veleposlanico na Hrvaškem Smiljano Knez. Na to nenavadno ostro reakcijo, nazadnje je moral v Ljubljano naš veleposlanik iz Rusije ob primeru Skripalo, a takrat ni šlo zlahka, se je Janša odzval tako:


V primeru zastrupitve Sergeja Viktorovicha Skripala v Angliji je prejšnji zunanji minister Karl Erjavec ukrepal šele po kritikah predsednika republike Boruta Pahorja, da ravnamo nenavadno za članico EU in Nata. Drugi so večinoma namreč preprosto že odpoklicali kakšnega diplomata. Potem je Erjavec na posvet iz Rusije le “poklical” veleposlanika Primož Šeliga. Ni bilo težko. Šeligo je že bil na velikonočnih počitnicah v Ljubljani. 

O dogajanju v povezavi s POPTV bo jutri govorila parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Matej Tonin (NSi). Posnetek poskusa vplivanja na poročanje je POPTV objavil po tem, ko so zaradi spora med obveščevalci BiH in Hrvaške, v medije “zašle” zgodbe, da bi naj hrvaški obveščevalec Davor Franić, znan tudi kot “Mehanik Davor”, prisluškoval Sekolcu in Drenikovi. Da obveščevalne službe prisluškujejo, je sicer precej običajno. V preteklosti se je s tem, da naši obveščevalci prisluškujejo hrvaškim politikom, celo premieru Ivu Sanaderju, hvalila slovenska politična elita in si s tem zabila krepak avtogol, nekdanji premier Tone Rop je bil zaradi tega celo na sodišču. Prisluškovanje so, najprej v ljubljanskem Dnevniku (pisal je Rok Praprotnik) razkrili, da bi po porazu na volitvah in izgubi vlade škodili takratnemu premieru Janezu Janši, a se jim je zgodba o domnevnih dogovarjanjih Janše in Iva Sanaderja o incidentih precej sfižila, ko je javnost izvedela, kdo te informacije širi in zakaj: namreč vrh na volitvah poraženega LDS, katerega lep del je pozneje prestopil k SD (Tone Rop, Milan Cvikl…). Nekdanji šef Sove Iztok Podbregar je po teh prestopih za nekaj časa postal celo predsednik LDS. Že, ko so bili posnetki Drenikove in Sekolca objavljeni v hrvaškem in srbskem tisku, je bilo jasno, da je to najbrž delo hrvaških obveščevalcev, ni pa bilo jasno, kako (in s čigavo pomočjo) so sosedje prišli do posnetkov pogovorov in kako sta bila lahko Sekolec in Drenikova tako neverjetno neprevidna. Preverjanje v Sloveniji so pokazala, da sta Sekolec in Drenikova ravnala kot popolna amaterja in sta govorila kar po povsem nezaščiteni telefonski liniji. Sekolca je za arbitra država izbrala v času vladanja Boruta Pahorja, Drenikova je delala za prejšnjega zunanjega ministra Karla Erjavca.

Šarec: Obsojanja vredno ravnanje

Ime Franića se je v prostoru BiH zadnje čase najprej pojavilo pri poskusih novačenja salafistov (islamskih skrajnežev) za tihotapljenje orožja, kar bi naj poskušala hrvaška obveščevalna služba, je obsežno zadnje dni poročal POPTV. Iz Zagreba zanikajo tudi to zgodbo kot obveščevalno podtikanje.

Na poskus vplivanja na to televizijo se je premier Šarec danes odzval tako:

“Vsakršni pritiski na medije so nedopustni in v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije. Če so taki pritiski dirigirani celo s strani tuje vlade, pa to kaže na velik demokratični deficit in odmik od temeljnih evropskih vrednot, tudi od vladavine prava. Gre za obsojanje vredno ravnanje brez primere.”

Zaradi objavljene vsebine pogovorov med Sekolcem in Drenikovo v hrvaškem in srbskem tisku je sosednja Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka. Sekolec je zaradi afere odstopil kot arbiter, Drenikovo so prerazporedil v drugo službo v vladi. Amaterizem naše diplomatke in arbitra je državo stal najmanj 800.000 evrov, kolikor smo pozneje “založili” za stroške postopka za sosedo, ki ni bila več pripravljena nič finančno prispevati, arbitražne sodbe pa tudi ne priznava, zaradi sporov o tem pa nastajajo novi stroški. Čeprav gre za zadevo posebnega nacionalnega interesa po letu 2015 nadzorniki obveščevalcev, čeprav so zahtevali, niso dobili dodatnih pojasnil o poteku preiskave, zakaj sta se tako prostodušno in brez vsake zaščite pogovarjala po telefonu, kdo je snemal in kako je vse skupaj prišlo do tiska na Hrvaškem in v Srbiji. Po ugotovitvah leta 2015 v domačih telefonih Simone Drenik in v njenem stanovanju policisti pri preiskavi niso odkrili prisluškovalnih naprav ali posegov, ki bi kazali na prisluškovanje. Zapletlo pa se je pri preverjanju pri Sekolcu v Avstriji. Tam so pregledali dve napravi, eno je uporabljal v Avstriji, drugo v Sloveniji. Pri drugi so odkrili »nevarno programsko opremo«, a ne za prestrezanje komunikacij. Policisti so ugotovili, da je Sekolec v Avstriji uporabljal še dve napravi. Najprej je dovolil, da ju pregledajo, pozneje pa je soglasje umaknil. Zato so morali policisti za pregled pridobiti sodno dovoljenje. Sodnik jih je najprej zavrnil. V drugem poskusu pa je preiskavo dovolil, a sklepa o tem Sekolcu še niso uspeli vročiti, je bilo zapisano v delnem  poročilu, ki ga takrat podpisal tedanji direktor policije Marjan Fank. V poročilu je bilo povzeto še, da so jih z zunanjega ministrstva šele po daljšem času in posebnem zaprosilu obvestili, da z notranjim nadzorom niso ugotovili nepravilnosti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu