Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Möderndorferjev zadnji udarec proti Janši

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd maj 2018, 04:45 pop

Jani Möderndorfer, ki mu je s SMC februarja propadla ideja, da bi zaradi škandala s posojilom bosanske državljanke Dijane Đuđić SDS naglo popravljali zakonodajo o financiranju strank, je to posojilo pred volitvami vendarle uspel pripeljati pred državni zbor. Ugotovitve o poslih Đuđičeve na Kreditni banki Maribor v zadnjih letih je vključil v poročilo preiskovalne komisije o iranski milijardi, ki je v času vlade Boruta Pahorja potovala preko NLB na različne naslove po Evropi in o nenavadnih poslih NKBM v preteklosti. Poročilo je preiskovalna komisija, v kateri SDS ni sodelovala, potrdila, Möderndorfer ga je predstavil na tiskovni konferenci, javni del poročila bo sčasoma objavljen (takoj ga niso), na izredni seji pa bo o tem parlament razpravljal še pred volitvami, verjetno na izredni seji, ki sta jo SDS in NSi zahtevali zaradi težav pri zdravljenju otrok s težavami s srcem v UKC.

Še en propagandni Muscolo

V sporočilu za javnost, ki je na koncu članka dostopno v celoti, je Möderndorfer zapisal: “Preiskovalna komisija v primeru Dijane Đuđić zaradi pomanjkanja časa parlamentarne preiskave ni mogla končati. Ker je primer kompleksen, komisija predlaga državnemu zboru sklep, da pozove naslednji sklic, da s parlamentarno preiskavo v tem delu nadaljuje. Preiskovalna komisija je mnenja, da bi morali v preiskavi predvsem identificirati lastništvo podjetij, ki so del njene sheme, pa tudi z njo povezanih slovenskih državljanov. Kar se tiče posojila politični stranki, pa bo treba ugotoviti izvor denarja in sicer ali je Đuđićeva stranki posojala denar, ki izvira iz nezakonitih in kriminalnih dejanj in kako je Đuđićeva prišla v stik s politično stranko.”

Spreminjanje zakona o političnih strankah, da bi strankam, ki kršijo pravila o posojilih, odvzeli državne dotacije, je Möderndorfer februarja predlagal zaradi predvolilnih učinkov, ki bi jih lahko imela razprava o posojilu Đuđićeve. To je februarja pokazal tudi odziv vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki je takrat dejal: “Sprejemamo zakone, da bi jim škodovali, jih disciplinirali. Jaz bi raje SDS premagal na pošten način.”  Ker zakoni za nazaj ne morejo veljati zaradi spornega posojila SDS nikakor ne bi bilo mogoče v prihodnosti odvzeti dotacij. Če pa to ni bil razlog, si je bilo težko zamisliti smisel neverjetnega hitenja s spreminjanjem občutljive zakonodaje financiranja kampanj med kampanjo. Razen pač, da je bil namen prav kampanja. Idejo, da bi naglo spreminjali ureditev tik pred volitvami je ob SMC podprla le Združena levica. Möderndorfer je bil prej tudi predlagatelj paketa Muscolo, o prepovedi kandidatur na volitvah, katerega cilj je bil onemogočiti kandidaturo Janezu Janši, a je s padcem vseh sodb proti Janši v primeru Patria na ustavnem sodišču ta projekt, ki je bil tudi bolj propagandne narave, propadel.

O globah odloča sodišče

Je pa sporne posle SDS preverilo računsko sodišče. Računsko sodišče je marca letos okrajnemu sodišču poslalo obtožilne predloge proti SDS po pred-revizijski poizvedbi, ko so od stranke pridobili vse dokumente in pojasnila. Hkrati so enake predloge poslali proti stranki SD Dejana Židana in Solidarnost Uruša Lubeja zaradi nedovoljenega financiranja manjše stranke. Več o tem, da Solidarnost še po dveh letih, ko že poteka kampanja, denarja iz SD ni nakazala v dobrodelne namene, lahko najdete tukaj. Postopke proti SDS so iz računskega sodišča sprožili tako zaradi posojila Đuđićeve in zaradi manjšega posojila podjetja, ki je v solasti stranke, saj pravnim osebam (z izjemo bank in hranilnic) zakon prepoveduje posojanje denarja strankam.

Lahko tudi drugič zniža popularnost SDS?

Đuđićevi je zaradi zgodbe v dnevniku Večer, ki je močno odmevala v vseh medijih,  stranka SDS vrnila najeto posojilo 150.000 evrov z obrestmi vred, stranki pa je zaradi tega po novem letu precej upadla popularnost v javnomnenjskih raziskavah, a se je SDS zadnje tedne spet dvignila povsem na vrh. Tako:

Na desni strani je bilo slišati nekaj pomislekov, da so ti visoki deleži zadnje tedne namerno nekoliko napihnjeni. Raziskava, ki jo je naredila agencija Parsifal SC za Novo24TV je namreč pokazala precej manjše razlike na vrhu kot druge raziskave.

Posojilo zasebnice, ki živi v BiH, je bilo sporno zaradi omejitve najvišje dovoljene vsote, ki jo smejo strankam posoditi posamezniki. Kako resno razpravo, ki se o tem posojilu obeta tik pred volitvami v državnem zboru jemljejo v SD, kaže ta odziv Matjaža Nemca na poročilo preiskovalne komisije, pri delu katere SDS ni sodelovala:

Predsednik SDS Janez Janša pa se je na dogajanje odzval tako:


Ugotovitve preiskovalne komisije je predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije ter financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v NLB d.d. ter domnevnega pranja denarja v Novi KBM d.d. Jani Moderndorfer povzel tako:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/05/SZJ-preiskovalka.pdf” title=”SZJ – preiskovalka”]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (18)

Disqus Comments (18)

https-spletnicasopis-eu