Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zoran Janković je premagljiv v Ljubljani

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th oktober 2018, 12:10 dop

V večinskem volilnem sistemu imajo župani, ki vladajo že več mandatov, velikansko prednost pred drugimi kandidati in večina jih bo na volitvah čez tri tedne ponovno izvoljena. Med takšne, ki imajo veliko prednost, sodi tudi ljubljanski “šerif” Zoran Janković (PS), ki je na zadnjih treh lokalnih volitvah tekmece sesul v prah in pepel. Letos proti Jankoviću z desne kandidira poslanec Anže Logar (SDS), ki ga je junija volilo 30 odstotkov volivcev v okraju Vič Rudnik. Predlagala ga je SDS, a za njim so vse desnosredinske stranke, v Ljubljani svojega kandidata zato nimajo NSi, SLS, SNS…

Odločne zmage, a pol manj volivcev

Anže Logar Foto: DZ

Z leve je protikandidatov več. SD gre nad Jankovića s poslancem Markom Koprivcem. Koprivc je bil iz enota Ljubljana center izvoljen s 10,9 odstotki glasov v okraju Šiška 2. Je sin že pokojnega nekdanjega pomembnega trojnega funkcionarja iz časov socializma Jaka Koprivca, ki je bil hkrati predsednik skupščine Dela, šef društva novinarjev, zadolžen pa tudi za medijsko propagando Zveze komunistov. Več o “trojnem funkcionarju”, ki ga je kritiziral poznejši ustavni sodnik Matevž Krivic in o pisanju Koprivca proti novinarju Jožetu Možini, najdete tukaj. SD je razglasila, da namerava s Koprivcem odpraviti meglo v Ljubljani, kar je ambiciozno.  Levica ponuja za župana Milana Jakopoviča, ki je na junijskih volitvah ostal daleč od izvolitve v enoti iz Ljubljana Center, iz katere je bila izvoljena Violeta Tomić. Volilo ga je v okraju 16 odstotkov volivcev. Še manj uspešen je bil na volitvah kandidat SMC za župana Dragan Matić, ki mu tudi ni uspelo obdržati sedeža v DZ. Že povsem propagandne vrste pa je najbrž kandidatura Matjaža Bidovca za Socialistično partijo (SPS), ki ga je v dveh okrajih junija volilo le 0,2 odstotka volivcev. Ali 40 volivcev, če povem v skupnem znesku…

Janković je na treh zadnjih lokalnih volitvah gladko zmagal v prvem krogu. Pred 12 leti ga je volilo 63 odstotkov glasujočih, Franceta Arharja 21 odstotkov, pred osmimi leti je s 65 odstotki povozil Zofijo Mazej Kukovič (SDS)  s 14 odstotki in pred štirimi leti s 58 odstotki  Damjana Damjanoviča, ki je bil s 19 odstotki drugi. A za zmagami z velikansko prednostjo se skriva nenavadno dogajanje. Janković dramatično izgublja volivce, ker se iz volitev v volitve znižuje udeležba na volitvah v Ljubljani. To dogajanje, kako se je zmanjševalo število volivcev za Jankovića, kaže grafika:


Pred štirimi leti je imelo v Ljubljani pravico voliti 228.635 volivcev. Jankovića je na zadnjih volitvah volil vsak peti volilni upravičenec (20 odstotkov). Leta 2010 ga je volilo skoraj 29 odstotkov volivcev in leta 2006 skoraj 37 odstotkov vseh volivcev.

Na levi po tihem za Jankovića

Glasovi, ki jih je Janković izgubil, niso šli k kandidatom drugih strank, ki očitno niso bili dovolj prepričljivi. Volivci v Ljubljani so ostali doma. Niso šli na volišča. Trend je splošnejši, dogaja se v celotni državi, a bolj v večjih mestih kot v manjših občinah. Trend Ljubljane je še posebej slab. Za zadnje tri volitve je primerjalno takšen:

 

Jankovića je mogoče premagati. A le, če bi kateremu drugemu kandidatu uspelo prepričati volivce, ki so na zadnjih volitvah ostali doma, da bi množično odšli na volišča in ga podprli. Največ možnosti, da to doseže, ima Anže Logar, ker je za njim najmočnejša stranka na državnem nivoju, podpira pa ga še vrsta manjših. Janković je v zadnjem desetletju nekaj zaveznikov izgubil, težave ima z vrsto afer in škandalov, a lahko, ker se pogosto kaže z Milanom Kučanom, računa na podporo volivcev levih strank, ki tudi zaradi tega ne nastopajo s kandidati iz čisto prve lige. Lista Marjana Šarca, ki je bil nekoč v Jankovićevi PS, sploh nima županskega kandidata, enako tudi SAB Alenke Bratušek. A preveč javno ga zaradi vseh škandalov iz teh strank ne bodo podpirali, ker bi jim nenavadni zasebni posli in farmacevtka lahko škodovali.

Padajoča udeležba na volitvah pa bi morala sprožiti alarm pri vseh v politiki. Bližajo se položaju, ko na referendumu rezultati ne bi bili veljavni.

Vsi kandidati za župana Ljubljani, s podatki o tem, kdaj so rojeni in kdo jih predlagal, so:

1 Jožef Jarh, 1946,  Stranka enakopravnih dežel

2 Mihael Rihar,1978, Naprej Slovenija

3 Zoran Janković,1953, Ljubljana, nestrankarsko

4 Anže Logar 1976, SDS

5 Smiljan Mekicar, 1969, Dobra država

6 Dragan Matić, 1964, SMC

7 Matjaž Bidovec, 1972, Socialistična partija

8 Milan Jakopovič, 1972, Levica

9 Tomaž Ogrin, 1940, Zeleni Slovenije

10 Marko Koprivc, 1978, SD

Kateri kandidat vam je najbližje, lahko odgovorite v anketi:

Koga bi volili za župana Ljubljane?

View Results

Loading ... Loading ...

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu