Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Židan, Šarec in Šiško že vložili liste, Janša začenja

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 26/04/2018)

Pred začetkom praznikov so prve stranke že začele vlagati kandidaturo po državi. Od parlamentarnih strank sta v vseh osmih enotah kandidatne liste včeraj do popoldneva vložili SD Dejana Židana in Desus Karla Erjavca. Ker sta to stranki, ki imata poslance, jima za vložitev ni bilo treba zbirati podpisov volivcev. S podpisi najmanj po sto volivcev pa so kandidature po vseh osmih enotah po državi vložili Lista Marjana Šarca, Zedinjena Slovenija Andreja Šiška in Dobra država (DD) Bojana Dobovška.

Šarec z veliko rezerve

Iz stranke LMŠ so sredi tedna pojasnili, da so za vložitev list po državi zbrali 2380 podpisov. Zadoščalo bi sicer 800, a je vedno dobro imeti nekaj rezerve. Šarčevi so liste vložili z veliko te rezerve.  Z vlaganjem kandidatnih list pa je začelo še nekaj strank. Največja opozicijska stranka SDS Janeza Janše je svoje liste vložila v obeh ljubljanskih enotah in v enoti s sedežem v Novem mestu. Največja vladna stranka SMC Mira Cerarja pa je kandidatni listi vložila v enotah Ljubljana Bežigrad in v Mariboru. SNS Zmaga Jelinčiča je začela v enotah s sedeži v Celju, Novem mestu in na Ptuju. Le v enoti s sedežem v Kranju pa je kandidatno listo vložila še stranka Naprej Slovenija Blaža Svetka. Danes zaradi praznika (dan upora proti okupatorju) na upravnih enotah ni mogoče overjati podpisov, zaprte bodo tudi v torek in v sredo, ker bodo prvomajski prazniki. Številni volivci pa bodo na krajših počitnicah. Stranke bodo podpise lahko zbirale in kandidature vlagale še prihodnji teden v ponedeljek in v četrtek, ko bo zadnji dan za oddajo kandidatur.

Šiško brez računa, a tokrat hitrejši

Med strankami, ki so doslej vložile liste, je Zedinjena Slovenija predsedniškega kandidata Andreja Šiška edina, ki po podatkih, ki so objavljeni na Ajpes, (še) ni odprla posebnega računa za volilno kampanjo. Če ga ne bo, si lahko Šiško povzroči nekaj škode. Če se ne prijavi kot organizator kampanje, za kar je nujen poseben predvolilni račun, to namreč pomeni, da ne bo povabljen na soočanja javne RTV. Šiško je presenetil že na lanskih predsedniških volitvah, ko je kandidaturo prinesel ponoči tik pred iztekom roka in so to vsi vsi večji mediji gladko spregledali. Delo je naslednji dan gladko narobe obveščalo bralce o številu kandidatov. Posledica je bila, ob tem, da je bilo predsedniških kandidatov devet in ne osem, da je bil prvič med njimi nekdanji zapornik. Za slabi dve leti je bil na ždenje v ječi Šiško obsojen leta 2006, ker bi naj leta 1992 z nastavljanjem eksploziva poskušal umoriti Milana Klementa. A ni uspelo, ker je Klement opazil, da je nekaj čudnega z avtom. Med osumljenimi je bil tudi Zmago Jelinčič, a Plemenitemu na sodišču niso dokazali, da bi v ozadju pomagal z nasveti in znanjem. Sedet je šel Šiško leta 2008. Na predsedniških volitvah pa je bil Šiško za Marjanom Šarcem največje presenečenje. Volilo ga je 2,2 odstotka volivcev, s čemer je prehitel takšne “kalibre” kot sta župan Kopra Boris Popovič (1,8%) in kandidatko SMC ministrico Majo Makovec Brenčič (1,7%). Makovec Brenčičeva je za kampanjo med vsemi kandidati porabila največ, krepko več celo kot Pahor in Šarec, ki sta se uvrstila v drugi krog. Obratno je bil Šiško najbolj varčen in med bolj učinkovitimi po pridobljenih volivcih na vložek:

 

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu