Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Podpisa dogovora z Levico danes ne bo!

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th marec 2019, 07:51 dop

Zaradi zapletov pri dogovarjanju z Levico je državni zbor opoldne prekinil glasovanje o rebalansu proračuna. Pred glasovanjem je Luka Mesec (Levica) zahteval besedo, da bi pojasnil, kako bodo glasovali, a ga je prehitel vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, ki je zahteval pol ure odmora za posvetovanje.

Podpis sporazuma padel v vodo

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je odmor takoj odredil, Mesec besede ni dobil. Po dodatnem posvetu, vmes so tudi parafirali (ne pa podpisali) sporazum o sodelovanju šestih strank (LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB in DeSUS), so glasovanje o rebalansu nadaljevali. Mesec ni vztrajal, da bi moral še kaj povedati. Kdaj bo sporazum res podpisan, je še nejasno. Hitro pa ne bo, ker posamezne stranke nameravajo o tem odločati še v svojih organih.

Splošni del proračuna je bil po odmoru potrjen tako:

Glasovanje so nadaljevali še o posebnem delu (po porabnikih) in potrdili tudi to.

Pred tem odmorom so se vodje koalicijskih strank dalj časa pogovarjali, kako razrešiti težavo, ker je stranka Levica Luke Meseca pred glasovanjem o proračunu zahtevala podpis sporazuma o sodelovanju, da bi ta proračun podprla. Da bo podpisano so več dni napačno napovedovali največji mediji v državi. Številni še zdaj narobe poročajo, da je sporazum podpisan. Težava za več vladnih strank je bila, ker dogovori z Levico o proračunu in dogovoru o sodelovanju niso potekali najbolj korektno. Po neuradnih informacijah se je Levica usklajevala predvsem z Listo Marjana Šarca, kar je sprožilo precej nezadovoljstva v drugih strankah. Po informacijah iz drugih virov pa je bilo nekaj usklajevanj tudi z drugimi strankami, a na vrat na nos, brez potrebne pameti in predvsem brez izračunov, koliko bi dogovorjeno stalo državo. Poslanci SMC, SAB in tudi SD so v razpravah o proračunu javno opozarjali, da je šlo zadnje dni za izsiljevanje Levice. Koalicijske poslance pa je jezil še poslanec Levice Miha Kordiš, ki je o svojih “partnerjih”, ko gre za rebalans proračuna, objavil takšno sporočilo na družabnem omrežju:

Miha Kordiš o proračunskih “uspehih”

Po neuradnih informacijah se je koalicija z Levico poskušala dogovoriti, da bi dogovor o sodelovanju podpisali po sprejemu proračuna in zakona o izvrševanju proračuna. Levico vladni peterček potrebuje predvsem, če bi državni svet prihodnji teden izglasoval veto na zakon o izvrševanju proračuna zaradi prenizkega financiranja občin. Za odpravo morebitnega veto bo nujnih 46 glasov, ki jih vladajoče stranke brez Levice (ali katere druge opozicijske stranke) nimajo. Glasovi Levica pa so lahko nadvse pomembni tudi pri glasovanjih o ministrih, ki zadnje čase hitro odstopajo. Da bodo na koncu že vse vladne stranke podpisale dogovor z Levico, je predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janše ocenil tako:

Pa še pretep Simiča

Da so dosegli dogovor kar z vlado, ne pa s koalicijskimi strankami, so v Levici po seji sveta stranke v soboto razkrili tako:

“Kljub tem pomanjkljivostim v Levici proračun podpiramo, saj smo z vlado uskladili sporazum o sodelovanju za leto 2019, v katerem so opredeljene prioritete razvoja Slovenije v tem letu. V sporazumu so določeni ključni ukrepi na področju boja proti prekarnosti ter stanovanjske politike, katerih nosilec bo Levica, prav tako nekateri nujni ukrepi na področju zdravstva in davčne politike. Dogovorili smo se tudi za ustanovitev delovnih skupin, v katerih bomo z vladnimi strankami in ministrstvi uskladili ključne politike na področjih plač in davkov, pokojnin, zdravstva, upravljanja državnega premoženja ter proračuna za leti 2020 in 2021.”

Za zdaj iz vlade ni poročil, kdaj bodo ministri ta sporazum z “opozicijsko” stranko, kaj morajo delati, še potrdili.

Zapleti v dogovorih o koalicijskem sodelovanju vladajočih strank z Levico so bili že lani, ko so jih potrebovali za izvolite vlade. Parafiranega sporazum s petimi strankami (LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB), ki imajo ministre v vladi, takrat na ni bila pripravljena podpisati Levica. Po parafiranem dogovoru so izvolili vlado, podpisali pa ga pozneje niso. Izgovor, da so zavrnili podpis, je bil, ker je premier imenoval Damirja Črnčeca za svojega državnega sekretarja za nacionalno varnost. Po lanskem precej “inventivnem” sporazumu bi Levico zavezovala posebna koalicijska pogodba, s katero bi se vse koalicijske stranke zavezale, da bodo koalicijskega partnerja Levico razglašali za opozicijo, vlado pa za manjšinsko.

Ni povsem jasno ali je povezano, a nenavadne pogovore Levice z vladnimi strankami je s pogovori Zmaga Jelinčiča, ki so nekoč odnesli kmetijskega minsitra Milana Pogačnika iz vlade Boruta Pahorja, zadnje dni primerjal nekdanji šef davčne uprave Ivan Simič, ki ga je nekdo danes zjutraj pretepel. Tako opozarja na to:

https://twitter.com/IvanSimi3/status/1103174392387956736

Posledica odstopa Pogačnika zaradi suma korupcije je bil vzpon pomembnega novega politika. Odstop se je zgodil po objavi posnetkov prisluškovanj telefonskim pogovorom z Jelinčičem v medijih. Posledica je bilo imenovanje novega ministra za kmetijstvo Dejana Židana, ki danes vodi SD.

Celotno sporočilo za javnost Levice, kjer stranka trdi, da se je o sodelovanju pogajala kar z vlado (in ne koalicijskimi strankami) je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu