Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Preganjalec sovražnega govora, ki kandidira za 5,4 milijona evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2019, 08:36 dop

“Izločil se bom iz vseh postopkov,” je kandidat za ministra za kulturo Zoran Poznič (SD) povedal na začetku zaslišanja pred odborom za kulturo, ki ga vodi Violeta Tomić (Levica), ali je primeren za ministra za kulturo. Da se bo izločil, je 59 letni direktor Delavskega doma Trbovlje povedal ob razpisu ministrstva za kulturo, kjer bi kot edini prijavljeni iz vzhodne Slovenije lahko zavod, ki ga vodi, dobil 5,4 milijona evrov, kar bi bil za ta zavod v občinski lasti daleč največji prihodek iz javnih virov, kar obstaja. Poznič je poslancem pojasnil, da so se na razpis prijavili v imenu konzorcija številnih kulturnih organizacij in ne le zase.

Pregon sovražnega govora

Poznič je pred odborom napovedal, da bo še letos poskušal doseči spremembo medijske zakonodaje, v katero bi vključil tudi pregon sovražnega govora. Preganjanje sovražnega govora z medijskim zakonom je v predstavitev vključil tako:

“Pripravljeni medijski zakon bomo nadgradili še z novim vsebinami. Določili in omejili, čeprav ne uporabljam rad te besede, bomo vse tisto, čemur rečemo sovražni govor, kar v kulturno komunikacijo med ljudmi ne sodi in zdaj ni sankcionirano v medmrežju in v vseh pisanih in v drugih medijih. Pričakujem, da strokovna skupina takoj začne z delom in da lahko v kratkem pripravimo temeljit predlog, ga damo naprej v obravnavo in z redakcijo sprejmemo še letos.”


Med prioritetami je za Pozniča uvedba kulturnega evra in povedal: “Zakon o kulturnem evru je že pripravljen, potrebne so še drobne redakcijske spremembe, vsebinsko se v ta zakon več posegalo ne bo, ker je popolnoma usklajen. Tako jaz pričakujem, da gre lahko naprej v postopek že na sledeči seji parlamenta.” Za dvig prispevka za RTV pa ne vidi razlogov. Povedal je: “Ne odobravam in ne predvidevam nikakršnega dviga naročnin, v tem trenutku ne vidim razloga za kaj takega.”

Naklonjeno je kandidat govoril o možnosti privilegiranih pokojnin za kulturnike, ki jih je parlament v prejšnjem mandatu na predlog Petra Vilfana (DeSUS) že uzakonil za izjemne športnike. Povedal je:

“Ne vem, če v kulturi ravno obstajajo kakšne posebne pokojnine. Tiste, ki pa jih mogoče lahko razumemo pod to sintagmo, pa so namenjene ljudem, ki so v svojem življenju, v svoji umetniški karieri resno posegli v vse tisto, kar nas dela danes to, kar smo na kulturnem področju. Recimo jaz sam se nimam ravno za ne vem kakšnega umetnika, ampak vem, kako težko je včasih življenje izven sistema. Sam imam tam nekje 13 let pokojninske plačane dobe in od tega jih je v resnici deset let v našem zavodu. Vedno sem bil v svobodnem poklicu prekarni delavec in vedno sem se zanašal na svoje roke in na svojo glavo. Seveda pa nekateri, potem na starost moji kolegi iz kateregakoli področja v resnici tega ne zmorejo in je prav, da ravno, zaradi tega ozira v resnici skupnost jim omogoči dostojanstveno preživljanje starosti in nekako na ta način tudi njim odda ali da priznanje, da vendarle cenimo tisto, kar so postorili za vse nas v svoji umetniški karieri.”

Na vprašanje poslanca SDS Dejana Kaloha, kdo bosta državna sekretarja, je kandidat odgovoril, da bo sekretarka Tanja Kunaver. Drugega ni razkril. Po spletnih omrežjih je zaradi skrivnostnosti takoj zakrožilo nekaj špekulacij. Iz opozicijske SDS, denimo, ta:

Ali so te govorice točne, trenutno še ni mogoče preveriti. Telefon Karbe odgovarja, da telefonska številka ni dosegljiva.

Novinec med serijo odstopov

Predstavitev kandidata mora odbor do poldneva končati, ker se bo takrat začela seja državnega zbora, kjer je v načrtu seznanitev z odstopom poslanca LMŠ Darija Krajčiča, do katere pa bo prišlo le, če Krajčič odstopne izjave ne umakne. Da bi to lahko storil, je povedal prejšnji teden, a si je vmes spet premislil. Pozniča je premier Marjan Šarec (LMŠ) za ministra za kulturo iz vrst SD predlagal po odstopu saksofonista Dejana Prešička (SD). Prešička je odnesel upor zaposlenih na ministrstvu po samomoru uslužbenca, ki je ministru med drugim občasno prevažal instrumente na konservatorij, kjer je bil minister z dovoljenjem vlade dodatno zaposlen največ en dan na teden. Na posnetku je kandidat za minsitra med zaslišanjem pred odborom:

Kandidat za ministra za kulturo Zoran Poznič Foto: DZ/Matija Sušnik

Da Poznič z delavskim domom Trbovlje kandidira za milijonske vsote na razpisu, ki ga je decembra objavilo ministrstvo za kulturo v sodelovanju z vladno službo za razvoj in kohezijsko politiko, so v zadnjih dneh objavili največji mediji, tudi javna RTV in časopis Delo.

Neverjeten finančni skok

Da bi bila pridobitev 5,4 milijonov velik dosežek za Pozniča kot direktorja Delavskega doma Trbovlje, pa kaže pregled prihodkov tega občinskega zavoda iz javnih virov od leta 2003, ki ga pokaže Erar KPK. Daleč največji financer zavoda, ki ga vodi Poznič, je bila s 6,4 milijoni evrov od leta 2003 občina Trbovlje. V več kot 15 letih. Ministrstvo za kulturo pa je v 15 letih primaknilo dobrega četrt milijona evrov. Podatki so takšni:

Pri Zavodu Kersnikova, ki sta ga ustanovila Študentska organizacija univerze v Ljubljani in Zveza Škis, vodi pa ga kot v.d. direktorja Kristan Klemen, ki bi lahko dobila nekaj manjšo vstoto, je ta pregled v Erarju takšen:

Razpis je bil, kot so zadnje dni poročali mediji, objavljen za financiranje mrež raziskovalnih umetnosti in kulture, skupaj devet milijonov evrov evropskih in državnih evrov za multimedijske projekte. Zahodni del države bi moral dobiti 3,6 milijona evrov, vzhodni del pa 5,4 milijona. Iz vzhoda se je na razpis prijavil le Poznič, iz zahoda pa Zavod Kersnikova in Hiša eksperimentov. Popolna je bila po poročanju medijev le vloga Kersnikove. Ostala dva prijavitelja dopolnjujeta. Da je Poznič med prijavljenimi, ki jim bo ministrstvo, ki bi ga lahko vodil, morda dodelilo denar, je premier Šarec obveščen.

Na posnetku je predsednica odbora za kulturo, ki kandidata za ministra Pozniča danes zaslišuje, Violeta Tomić:

Violeta Tomić (Levica) Foto:DZ/Borut Peršolja
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu