Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Delo udarja po Počivalšku zaradi Galetove bližnjice preko Gorenja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th marec 2024, 11:46 dop

Delo s pompoznim naslovom “Zapleti z ventilatorji Zdravka Počivalška poroča, da imajo v zdravstvu še vedno precej težav z ventilatorji, ki so bili nabavljeni v času epidemije Covida, ko so v Tarči, da bi diskreditirali takratnega ministra za gospodarstvo Počivalška s pomočjo Ivana Galeta kot velikanski problem prikazovali nakup, ki ga je izvedlo podjetje Geneplanet, ki je uvozilo ventilatorje Siriusmed. A težave, o katerih poroča Delo, niso s temi ventilatorji. Ko je Tarča z Galetom in tudi s pomočjo zdravnika Riharda Knaflja kot člana neformalne strokovne skupine strokovnjakov v vladi Janeza Janše (in pred tem svetovalca Marjana Šarca), udarjala čez Geneplanet, sem na Siol.net opozoril, da so pravi problem nabave ventilatorjev s pomočjo Gorenja (Hinsensa), preko katerega so iz Kitajske v Slovenijo pripotovali ventilatorji Bellavista, za katere so ameriški urad za zdravila (FDA), kanadski urad za zdravstvo in tudi naša agencija za zdravila in medicinske pripomočke že veliko pred epidemijo izdali opozorilo, da so posamezne serije smrtno nevarne zaradi napake v programski opremi, ki jo je nujno posodobiti. Počivalška so za uvoz Siriusmedov s pomočjo Geneplaneta na vso moč napadali, ker je s SMC veljal za šibek člen, da bi povzročili predčasni padec vlade. Ni uspelo.

O težavah z ventilatorji, s katerimi je Gorenje pomagalo državi v času Covid krize, so po Delu (isti članek so objavile tudi Slovenske novice) poročali še številni večji mediji, skoraj nobeden pa ne omenja Gorenja. Kar je nenavadno. Pojasniti je to mogoče tako:

Naprave, ki jih je brez Geneplaneta, ki je uvoz sofisticiranih naprav znal izpeljati, pomagalo uvoziti Gorenje, so bile proizvedene v Švici, v Slovenijo so iz Kitajske pripotovale brez vednosti proizvajalca, brez potrebnih dovoljenj in mimo strokovnih pravil, je pozneje opozorila agencija za javna zdravila in medicinske pripomočke, ki je zaradi tveganj za javno zdravje njihovo rabo že v času epidemije začasno prepovedala. Nabava pa je bila razlog za postopek odpovedi pogodbe Ivanu Galetu vršilca dolžnosti direktorja zavoda za blagovne rezerve Tonija Rumpfa. Galetu je očital, da je podpisal naročilnico podjetju Intereuropa, da bo za slabih sto tisoč evrov med 16. in 20. aprilom te naprave to podjetje prepeljalo v Slovenijo. A v resnici so bili respiratorji že dva tedna pred izdajo naročilnice v Sloveniji, stroškov prevoza pa ne bi smel prevzeti zavod za blagovne rezerve. Vsi dobavitelji so dostavljali v center v Rojah. Posledica pa je bila, da je namesto podjetja, ki bi bilo sposobno izvesti uvoz sofisticirane medicinske opreme, to vlogo prevzel Zavod za blagovne rezerve in postal uvoznik iz Kitajske.

Mnenje, da bi morala država medicinske ventilatorje iz Kitajske uvažati sama brez posrednikov, je v tistem času zastopala KUL opozicija, ki danes vlada z Robertom Golobom in to tudi s kadri iz Gorenja. A državni zavod za blagovne rezerve za tak uvoz ni imel dovoljenj in certifikatov, ki so v EU obvezni, ko gre za tako zapleteno medicinsko opremo. Kot je v intervjuju za portal Domovina pozneje opozoril Rumpf so morali potem znova doseči certificiranje teh ventilatorjev zato, da bi jih v primeru, če bo nemški certifikacijski organ izdal dovoljenje, medicinsko osebje sploh lahko uporabljalo. 

V Delu zdaj opozarjajo, da je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) samo letos prejela tri prijave sumov na zaplet s temi ventilatorji. V začetku februarja so Delu odgovorili takole: »V evidencah, ki jih skladno s predpisi vodimo na Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, imamo zabeleženi dve poročili o sumu na zaplet z medicinskim pripomočkom Bellavista 1000. Prejeli smo ju 30. januarja 2024. Raziskava omenjenih zapletov s pripomočkom je v teku, posledično vam podrobnejših informacij o izsledkih še ne moremo podati.« Ko so na Delu poskušali priti do podatka, od kod sta prišli prijavi, so izvedeli, da so v statistiko dodali še en dogodek: »Od zadnjega poročanja smo poleg omenjenih dveh prijavljenih zapletov 14. februarja 2024 prejeli prijavo še enega zapleta z medicinskim pripomočkom Bellavista 1000. Zdravstveni ustanovi smo svetovali prekinitev uporabe zadevnih pripomočkov, dokler ne bomo od proizvajalca dobili končnih izsledkov raziskave.« Zakaj se niso odločili za splošen umik ventilatorjev iz uporabe, niso pojasnili, kot tudi niso odgovorili na vprašanje, ali je v tem primeru prišlo do poslabšanja zdravja pacienta. Neuradno so na Delu izvedeli, da se je pacientu zdravstveno stanje poslabšalo. 

Poročanja o zapletih so sicer del običajnega strokovnega dela, ki je v korist zdravstva, pacientov in proizvajalcev naprav.

Članek v Delu je tako pompozno usmerjen proti Počivalšku, ki je sicer bivši politik in upokojenec:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu