Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Frantarja še odstavljajo, a po novem bi obveljalo po EU volitvah

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 12/03/2019)

V državnem zboru se je s hitrim odstavljanjem šefa državne volilne komisije Antona Gašperja Frantarja zapletlo. Predlagatelji so kot kaže spregledali, kaj piše v začetku člena o volitvah v državni zbor po katerem ga poskušajo na hitro odstaviti, češ da je dosegel starostno omejitev, ko več ne more delati kot sodnik.

Šlamparija pri odstavljanju šefa DVK

Tako piše v 35 členu zakona o volitvah v državni zbor:

“Če bi članom volilnih komisij prenehal mandat v času po razpisu volitev, se jim mandat podaljša do konca volitev.”

Volitev v evropski parlament predsednik republike Borut Pahor ni le razpisal. Od danes lahko politične stranke tudi že določajo svoje liste kandidatov za evropske volitve. Listo je SD Dejana Židana že pred tem, ko jih je mogoče določati, predstavila, da bi pritegnila pozornost medijev. Neodvisni kandidati, kakršen bo Igor Šoltes, ki s za kandidaturo ni dogovoril z Levico Luke Meseca, pa lahko od danes zbirajo podpise za svoje liste. Najkasneje čez dva meseca (26.4.) morajo stranke in neodvisni kandidati, ki bodo zbrali dovolj podpisov, šefu državne volilne komisije, to je za zdaj Anton Gašper Frantar, predati kandidatne liste. Ni še povsem jasno, ali bomo takrat še imeli šefa DVK, ker namerava DZ še vedno Frantarja odstaviti, na kar se že dolgo precej konspirativno pripravljajo. Po vzoru oblasti na Poljskem so leto po tem, ko so Frantarja imenovali za šefa DVK še za štiri leta, v volilni zakon, ko so na zahtevo ustavnega sodišča z veliko zamudo urejali dostop do volišč za invalide, po tihem spravili določbo, s katero bi lahko odstavili Frantarja, ko dopolni 70 let. Mandat bi mu skrajšujejo za kakšno leto in pol. A se resno zapleta.

Med volitvami to ni najboljše

Da je Frantar od novega leta že prestar (več kot 70 let) in zato ne opravlja več dela vrhovnega sodnika, je v začetku januarja državni zbor obvestil direktor službe DVK Dušan Vučko. A ohranil je Frantar funkcijo sodnika vrhovnega sodišča. Frantar je nekaj dni pozneje poslal ugovor, ki je v celoti dostopen tukaj in na koncu članka. Prejšnji teden je predsednik mandatno volilne komisije Ivan Hršak (DeSUS) razširil predlog dnevnega reda komisije, ki se bo sestala v četrtek s predlogom, da bi Frantarja DZ prihodnji teden ekspresno tudi odstavil. A so si po članku, ki sem ga objavil, da odstavljajo šefa državne volilne komisije, ko je predsednik republike Borut Pahor že razpisal volitve in ko že tečejo volilna opravila, v DZ nekoliko premislili. Po novem Frantarja še nameravajo odstaviti prihodnji teden, a bo ta odstavitev obveljala šele, ko bo evropskih volitev že konec. Junija, ko bo potrjeno poročilo o rezultatu. To “odloženo” odstavitev poskušajo doseči tako, da so v predlog sklepa o razrešitvi Frantarja dodali novi odstavek, da pa razrešitev zaradi častitljive starosti, ki jo je Frantar dosegel že lani, še ne bo veljala takoj. Tak je ta popravljen model razreševanja šefa državne volilne komisije:

A zdi se, da je tudi to nekoliko sporno. Zakon namreč določa, da se mandati podaljšajo in bi parlament najbrž moral z odločanjem preprosto počakati. Najpomembnejši del ugovorov Antona Gašperja Frantarja proti razreševanju v celoti pa je takšen:

Celoten odgovor Frantarja, zakaj meni, da so v državnem zboru ravnali netransparento in nenavadno pri spreminjanju ureditve in nepošteno, ko ga predčasno odstavljajo, je v celoti dostopen na povezavi tu:

Odgovor Antona Gašperja Frantar na idejo o odstavitvi
Odgovor Antona Gašperja Frantar na idejo o odstavitvi

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu