Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kako nam lažejo raziskave javnega mnenja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2019, 08:37 dop

Raziskavam javnega mnenja, tudi tem, ki so objavljene te dni, ne smete verjeti. Iz njih nikakor ni mogoče resno sklepati na rezultat evropskih volitev. Izkušnje zadnjih volitev kažejo, da rezultati teh raziskav, ki jih objavljajo največji mediji, napihujejo podporo za stranke z leve sredine. Rezultati teh strank pa so na volitvah potem krepko slabši.

Dramatična napaka – a le na levi

Februarja pred petimi leti, ko so bile evropske volitve potem (kot letos) maja je Agencija Ninamedia, ko gre za stranke, ki so dobile sedeže v evropskem parlamentu, dodana pa je še takrat vladajoča PS Zorana Jankovića, pokazala javne mnenje, ki je poznejše volitve zgrešilo tako:

Pri prikazu rezultatov Ninamedije sem, da je mogoče primerjava z volitvami, upošteval le opredeljene volivce. Primerjava pokaže, da je bila Ninamedia še kar blizu pri napovedih rezultata SDS Janeza Janše, pa tudi NSI Mateja Tonina in SLS, takrat jo je vodil Franc Bogovič. Rezultat NSi in SLS sem seštel, ker sta na evropskih volitvah nastopili v koaliciji. Dramatično pa so grešili pri Desusu Karla Erjavca in Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića, ki sta na evropskih volitvah zbrala kar pol manj kot je kazalo februarja. Že kar neverjetno pa je odstopanje pri SD, ki jo je takrat še vodil Igor Lukšič, ki je na volitvah dosegla le tretjino februarske “podpore ljudstva”.

Podobna napaka “na levi” tudi lani

Dramatičen upad je morda še razumljiv pri PS, ki je v času pred evropskimi volitvami razpadala, pri SD pa strašnih dogodkov ni bilo. Za evropskega poslanca je s prvega mesta takrat kandidiral celo njihov predsednik Lukšič, a na volitvah potem propadel. Ni mu uspelo ponoviti zgodbe, ki je desetletje prej uspela Borutu Pahorju, ki je bil z zadnjega mesta s prednostnimi glasovi izvoljen v evropski parlament. Na podobno nenavadno večjo popularnosti levo sredinskih strank pred volitvami kaže tudi primerjava lanskih meritev javnega mnenja Ninamedie in Mediane z razpletov na volitvah (s klikom lahko povečate posnetek), ki je takšna:

letni pregled raziskav

Prve mesece lanskega leta sta bili LMŠ Marjana Šarca in SD Dejana Židana visoko, obe celo prehitevali SDS, na volitvah pa je SDS dosegla boljši rezultat kot LMŠ in SD skupaj. SD in LMŠ sta na volitvah dosegli nižji rezultat kot kadarkoli v mesečnih meritvah pred tem. Zanimivo je, da se je LMŠ in SD zgodil dvig spet pred lokalnimi volitvami, a volitve že spet niso potrdile “javnega mnenja” pred tem. No, SD je bila lokalno še kar uspešna in se je približala napovedim. Za lokalne volitve prikazujem in primerjam rezultat brez upoštevanja nestrankarskih list, ki je dosežen v občinah s sorazmernostnim volilnim sistemom (v večjih).

Rezultat evropskih volitev pred štirimi leti je bil takšen:

Podatke o podpori po javnomnenjski raziskavi za primerjavo z doseženim rezultatom volitev sem črpal iz spletne strani Ninamedije, ki je edina od raziskovalnih institucij, ki svoje podatke redno javno objavlja in jih je mogoče preveriti daleč nazaj. Takšni so bili rezultati za leto 2014, ko so celo še aprila namerili, da je SD pred SDS, julija torej že v času volitev poslancev, pa je bila SMC skoraj tako popularna kot je danes LMŠ in je to prednost tudi dokazala na volitvah z deležem in številom poslancev, ki jih je dobila:

Pri zadnje čase objavljenih rezultatih je, ko gre za evropske volitve treba biti dodatno previden. Pogosto se namreč splošne meritve popularnosti strank, ki se ne nanašajo na konkretne kandidatne liste, kar uporabijo za napovedovanje evropskih volitev. Nazadnje smo to lahko opazili pri napovedih evropskega parlamenta, kjer je bila povzeta meritev Mediane s takšnimi rezultati:

Na razplet evropskih volitev pomembno vpliva, kdo so kandidati, ker tam praviloma šefi strank ne nastopajo, pa tudi udeležba je na teh volitvah praviloma zelo nizka. Veliko je bilo na dosedanjih evropskih volitvah v primerjavi z državnimi odstopanje predvsem pri NSI, kjer je bil v preteklosti nekdanji šef osamosvojitvene vlade Lojze Peterle uspešen nosilec liste. Peterle letos liste več ne bo vodil, bo pa še na njej. Na zadnjih EU volitvah pred štirimi leti je NSi nastopila v koaliciji s SLS, rezultati na različnih volitvah te stranke so bili takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu