Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

“S pištolami na glavah ni mogoče izvesti volitev”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd februar 2019, 09:02 dop

“Volitev ni mogoče izpeljati tako, da se uradnicam prisloni pištolo na glavo in reče, morate delati,” se je včeraj na odločitev državne volilne komisije, ki je zavrnila odstope kupa tajnikov in namestnikov tajnikov v volilnih komisijah ljubljanskih okrajev odzval Ernest Mencingar, ki ima veliko izkušenj z izvajanjem volilnih opravil. Opozoril je, da je problem preprosto, ker je uradnikov v Ljubljani premalo, zato so državni volilni komisiji (DVK) ponudili kompromis, da bi tokratne evropske volitve zadnjič izvedli tako, da bi začasni načelnik ljubljanske uprave enote Bojan Bunc in Danica Juratovec Cvek kot tajnika delala za po štiri okrajne komisije, Mencingar tri, dogovorili pa so se tudi za namestnike, ki bi pomagali.

Mencingar: “Nismo tajkunčki”

Poročilo o odločitvi DVK, da zavrne vse odstope kot obliko izsiljevanja
Poročilo o odločitvi DVK, da zavrne vse odstope kot obliko izsiljevanja

“Nekako smo uradnike prepričali, da bi to še speljali. Iz DVK pa so šli v vojno. To je popolnoma nesmiselno,” je ocenil Mencingar, ki je povedal, da mu sodelavci celo očitajo, da jih je naplahtal, ker jih je državna volilna komisija januarja imenovala za druga dela kot so bili dogovorjeni in ki jih nočejo opravljati, zdaj pa je še zavrnila njihove odstope. Državna volilna komisija je, kot sem poročal včeraj, najprej zavrnila “tajniški” predlog šefa ljubljanske upravne enote Bunca z razlago, da ne more biti posameznik tajnik trem ali štirim okrajnim komisijam, ta teden pa je zavrnila še odstope tistih tajnikov in namestnikov, ki jih je DVK imenovala, da bi nekako le izvedli volitve, ki se hitro bližajo. Držali so se pravila, da je posameznik lahko le enkrat tajnik in še enkrat namestnik. A uradniki, ki so jih določili na položaje, na katere jih načelnik Bunc ni predlagal, zavračajo imenovanja in vztrajajo pri odstopih. Imenovanja in zavrnitve odstopov bi lahko uradniki celo spodbijali na sodišču. “Ocene Antona Gašperja Frantarja, da smo nekakšni volilni tajkuni, da nam gre le za denar, so neresnične,” je povedal Mencingar in opozoril, da je rešitev, ki so jo ponudili iz Ljubljane o hkratnem delu za 11.000 evrov cenejša od rešitve, ki jo poskuša doseči državna volilna komisija. Odločitve DVK pa po njegovi oceni tudi niso izvedljive, na njihovem spisku so uradniki, ki tajniških del nočejo opravljati, ker zaradi majhnih otrok tega ne zmorejo, dodatek bruto tisoč evrov za tri mesece pa tega ne spremeni. Na spisku DVK je povrhu uradnica, ki odhaja na porodniški dopust, a je DVK ni umaknil in uradnik, ki je pred tremi mesece odšel v službo drugam in bi ga morali nadomestiti…

Medved in ljubljanske težave

Začasni šef ljubljanske upravne enote Bojan Bunc se bo, je slišati neuradno, danes sestal z ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom (LMŠ), iskali bodo rešitev, kako izvesti evropske volitve, ko je državna volilna komisija zavrnila odstope vrste tajnikov in namestnikov tajnikov volilnih komisij okrajev, ki jih Bunc za ta dela ni predlagal in teh del nočejo opravljati. Zdi se, da bo Bunc vztrajal pri razlagi, da zakon ne prepoveduje opravljanja tajniškega dela za več komisij istim osebam, prepoved je v zakonu jasno zapisana le za vodstva in člane okrajnih komisij, kar pa tajniki niso. Kako zagotoviti izvedbo evropskih volitev, pa ne bo edini Medvedov sestanek ta teden zaradi težav z uradniki v Ljubljani. Dodatni pogovori bodo konec tedna tudi zaradi možnosti nadaljevanja stavke, ker se po odstopu prejšnjega šefa upravne enote problem preobremenjenosti tudi brez dodatnega dela z volitvami ni zmanjšal, je slišati neuradno. Na posnetku je minister, ki išče državne uradnike, ki bi pomagali izvesti volitve evropskih poslancev.

Minister Rudi Medved (LMŠ) Foto: DZ/Borut Peršolja

Kakšna je težava pri izvedbi volitev, mi je Mencingar včeraj ponazoril s položajem v upravni enoti Ljubljana, izpostava Moste Polje, kjer so trije volilni okraji in bi torej načeloma potrebovali tri tajnike in šest namestnikov. Dela pa tam trinajst uradnikov, ki morajo opraviti tudi svoje običajno delo. Podobno je po drugih delih Ljubljane. Zaradi dveh enot in 14 volilnih okrajev, je Ljubljana posebnost, je pojasnil, kako drugod po državi med uradniki najdejo dovolj tajnikov in njihov namestnikov brez podvajanj, potrojevanj…

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu