Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarčeva košarica z ukradenim sendvičem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2019, 08:38 dop

Premier Dončič, kot Marjana Šarca zadnje čase opisujejo direktorji agencij za oblikovanje javnega mnenja, je ta teden Miru Cerarju in Alenki Bratušek pokazal vrata, ko ju je seznanil, da na evropske volitve ne bodo šli kot sanjsko moštvo. Nič ne bo iz svete alianse dveh premierjev in premierke. Si predstavljate? Kar trije šefi vlad, in to zadnji treh vlad, bi sestavili skupno listo. Če bi še kandidirali in bili izvoljeni, bi ostali brez vlade, ker je ta trojka temelj Šarčeve manjšinske vladavine. Manjšinska je, ker jo sestavljajo stranke, ki so izgubile volitve. Z izjemo nove LMŠ so v njej le stranke, ki so sestavljale padli vladi Alenke Bratušek in Mira Cerarja.

Po Thalerju še Krajčič

Šarec je Cerarju in Bratuškovi dal košarico, ko je ravno odstopal njegov poslanec Darij Krajčič, šef odbora za evropske zadeve v DZ, ki je bil logičen kandidat za evropsko listo LMŠ. Razlog prvega odstopa poslanca v tem mandatu niso bili zapleti Šarca s Cerarjem in Bratuškovo. Dan prej je na seji odbora za kmetijstvo pojasnil, da je, ker ga prodajalke v trgovini čez cesto niso dovolj hitro postregle, testiral njihov sistem proti krajam in ugotovil, da ne deluje. O tem, ali je poslanec odstopil, ker je ukradel sendvič ali ker je bil kljub doktoratu naiven bedak, da se je s tem javno hvalil ali gre za kakšno še bolj zapleteno zaroto, na družabnih omrežjih še potekajo živahne razprave.

Darij Krajčič (LMŠ) Foto: DZ/Matija Sušnik

A dolgoročneje bo pomembnejša Šarčeva zavrnitev povezave treh premierov, ki že skupaj vladajo državi. To ne bi bila nujno trojka v slogu Luke Dončiča. Lahko bi bila pri treh prostih metih tudi trikrat povsem v prazno. Si predstavljate sramoto, če bi koalicija treh zadnjih šefov vlad, ki jim javnomnenjske raziskave kažejo strahovito popularnost med ljudstvom, na evropskih volitvah pogorela, in ne bi dosegla praga za en sam poslanski sedež? Sramota ne bi bila le za Šarca osebno. Za celotno vladajočo kompozicijo bi bila. Celo za Dejana Židana (SD), ki gre na Evropske volitve sam, a je z omenjenimi povezan, ker pač skupaj vladajo državi. Za Židana je razplet, ko LMŠ, SMC in SAB ne gredo skupaj, sicer slab. Razpršeno mu lahko poberejo več glasov in zmanjšajo možnosti, da bi na evropski ravni dosegel napredek, ko mu lani ni najbolj uspelo. Prešibala sta ga Janša in Šarec. Medtem je Židan še okrepil tradicionalno kampanjo preganjanja fašistov, ki so menda vsepovsod okoli nas in hkratnega nasprotovanja sovražnemu govoru. Kar je nekoliko kontradiktorno ravnanje. Uspeh bosta zanj vsaj dva evropska poslanca. Toliko jih je v času Boruta Pahorja SD že imela. A je eden od teh, Zoran Thaler, neslavno končal kariero v zaporu, ker se je izkazal s podobnimi testiranji kot ta teden Krajčič. Le da je pri Thalerju šlo za resen denar, ujeli pa so ga britanski novinarji. Pri Krajčiču pa za en sam sendvič, ki ga je sam razbobnal, kar je tudi pritegnilo pozornost svetovnih medijev, a tokrat, ker je tako neverjetno absurdno. Kako drugače reči zgodbi o tem, ko poslanec protestira, kako slabo delajo v trgovini čez cesto, ker ga nikakor nočejo opaziti in postreči in ga ignorirajo celo, ko jim za kazen ukrade sendvič. Ta sendvič pa, ko opozicijski šef odbora Franc Breznik (SDS) napove, da ga bo šel sam plačat vladnemu poslancu, potem plača. In takoj za tem odstopi. Menda sam od sebe. Ni čudno, če je bil Šarec živčen do partnerjev, ki so se želeli evropsko povezovati z njim, ko se je moral ukvarjati z odhodom šefa odbora za evropske zadeve. In to povrhu zaradi Thalerjevega sendviča.

Namestniki za vse dneve

Nekatere interpretacije pozneje, da je moral Krajčič odstopiti zaradi pritiska medijev ali da je šel sam od sebe plačat račun, so bile izmišljotine. Mediji niso nič pritiskala. Še poročal ni skoraj nihče. Celo Bojan Požar se ni oglasil kot se je pri ministru za kulturo Dejanu Prešičku (SD), kjer so drugi mediji še nekaj dni za njim prestrašeno čakali, ali smejo. Zdaj je Prešiček tudi že bivši zaradi sendvičev. Inštrumentov, če smo natančni. No, morda Požarja tokrat le nisem opazil, ker se je veliko dogajalo.

Že bivši minister za kulturo Dejan Prešiček, v ozadju šef DZ Dejan Židan in nekdanji premier Miro Cerar. Foto: DZ/Borut Peršolja

Pri sendviču je šlo tako hitro, da sem zgodbo o dogodku, ki se je zgodil na odboru za kmetijstvo, šele pripravljal, ko je Krajčič že odstopil. Hkrati je vladi v parlamentu namreč propadal še projekt šestih novih državnih sekretarjev, zaradi katerega sem bil kar nekaj časa v DZ. Opozicija je s pomočjo Levice Šarcu v odboru za notranjo politiko onemogočila, da bi si ministri zaposlili šest novih Petrov Vilfanov.

Kratkoročno popularnosti Šarčeve stranke in manjšinske vlade
najbrž celo ne bodo zmanjšale težave s Prešičkom, Krajčičem in propadlim kupom novih namestnikov ministrov, ki so si jih zaželeli. Te dni so zaposleni v javnem sektorju, kamor sodi tudi del medijev, dobili krepko višje plače in so nad vlado in Marjanom Šarcem tako navdušeni, da bi vsakemu od ministrov takoj dali tudi po sedem državnih sekretarjev (toliko jih ima s Petrom Vilfanom od novega leta Šarec), da bi lahko vsakega od teh ministrov vsak dan v tednu nadomeščal drug sekretar, kot je vladno zahajanje v skrajnosti duhovito razkrila poslanka Nataša Sukič (Levica) pred zavrnitvijo sprememb v odboru za notranjo politiko. DZ se bo zdaj lahko le še seznanil, da je 43 vladnim poslancem (od skupaj 90) spodletelo s temi novimi državnimi sekretarji.

Ni pa še kljub vsem povišanj plač in socialnih ugodnosti povsem jasno, ali lahko po lanskem flopu na volitvah poslancev, ko je z veliko prednostjo najboljši rezultat dosegla SDS Janeza Janša, tokrat z leve sredine popravijo rezultat vsaj na evropskih volitvah. Na njih je SDS pred petimi leti dobila tri mandate, celotno vladno sanjsko moštvo tri, še dva pa si je izborila naveza NSI-SLS. Levo sredinci so, skratka, izgubili na celo črti.

Vse je še odprto. Janša, ker je v opoziciji, lahko tudi sam kandidira in s tem privabi dodatne volivce na volišča, česar si Marjan Šarec, ker vodi vlado, skoraj ne more privoščiti. Je pa nekoč s položaja šefa parlamenta kandidiral Borut Pahor, ki je vodil manjšo koalicijsko stranko in je bil za evropskega poslanca z dna liste tudi izvoljen.

A Janša vodi največjo stranko, ki je najmočnejša na državni in lokalni ravni in na katero pritiskajo z vseh strani, glavni cilj pritiskov pa je seveda prav nevtralizirati Janšo. Ta spopad je pomembno določal nastanek države in tok politične zgodovine. Na vprašanje, ali ima ambicijo na evropskih volitvah, Janša doslej niti v svoji stranki ni odgovoril.

In se tudi ne mudi. Ne gre za nepomemben sendvič in danes majhni stranki dveh bivših premierov, ki jih je ta teden na hitro odslovil Šarec.

Kakšen je razlog za odstop poslanca LMŠ lahko odgovorite v anketi:

Zakaj je odstopil Darij Krajčič?

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu