Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Državna sramota Boxer: Šarec kleči pred Kordišem ali je zavozila že Katičeva?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Državo so nam voditelji znova osramotili, propadajo načrti o vsaj minimalnem opremljanju vojske, ki so tudi zaveza vojaškemu zavezništvu Nata, da naša vojska ne bodo le slabo opremljeni razcapanci. Pri denarju in vložkih v opremo vojske smo povsem na repu članic Nata. Ker je premier Marjan Šarec z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem (DeSUS), ko je prevzel oblast, nenadoma zamrznil kupovanje osemkolesnikov Boxer, je praktično že propadlo nastajanje ene same srednje bataljonske skupine, s tem pa tudi načrt modernizacije vojske, da njeni vojaki ne bi bili v sramoto resni državi in zavezništvu v katerem smo.

Zavozila že Katičeva ali Šarec zaradi Levice?

Premier Marjan Šarec in ministra Karl Erjavec in Andreja Katič Foto: DZ/Sušnik Matija

Zdi se, da je razlog za že drugi fiasko pri kupovanju oklepnih vozil, ki so za prevažanje vojakov nesporno ustreznejši kot konji, vlada Marjana Šarca, mogoče pa je tudi, da je težave povzročila vlada Mira Cerarja. Kdo je tisti, ki onemogoča modernizacijo in vsaj minimalno opremljenost vojske, je pomembna dilema. To sramotno dogajanje, mednarodno gledano, koristi nasprotnikom Nata. Denimo, Rusiji. Oslabljena Slovenija pa je tudi v interesu sosednjih držav na Balkanu, ki nikakor niso brez ambicij. Je projekt Boxer namerno zavozila že ekipa prejšnje obrambne ministrice Andreje Katič? Te možnosti ni mogoče povsem izključiti, ker so v postopku bile težave in nepravilnosti, zaradi česar je že leta 2017 takrat predstavnik pri Natu brigadir Miha Škerbinc  opozarjal,  da lahko projekt na koncu propade. Projekt je zdaj ustavil novi šef vlade Marjan Šarec z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem, ki je nekoč do propada pripeljal podoben projekt kupovanja Patrij. A zdi se, da je Šarec nakupe Boxerjev ustavil zaradi pritiska Mihe Kordiša in ne zaradi velikih nepravilnosti v preteklosti. S tem si je zagotovil podporo Levice Luke Meseca za prevzem oblasti. Levica bi sklestila vse stroške za obrambo, visoko pa čisla socialistično preteklost in nekdanjo SFRJ, v kateri smo za vojsko namenjali krepko več. Da je Šarec pokleknil pred Kordišem, meni vodja poslanske skupine NSI Jožef Horvat, ki je v prejšnjem mandatu vodil odbor za zunanjo politiko parlamenta (OZP) in ima za takšno razmišljanje tudi precej tehten razlog. S predsednikom NSi Matejem Toninom sta predsednika odbora za zunanjo politiko Matjažu Nemcu (SD) včeraj pisno pozvala, naj nadaljuje sejo odbora, ki je potekala na dan, ko so poslanci glasovali, ali bo Marjan Šarec (LMŠ) postal premier.

Ko Kordiš naravnost grozi

Podrobnejši članek o nenavadnih zapletih pri kupovanju Boxerjem pred izvolitvijo vlade Marjana Šarca
Podrobnejši članek o nenavadnih zapletih pri kupovanju Boxerjev pred izvolitvijo vlade Marjana Šarca

Takrat je Kordiš zjutraj zahteval prekinitev odločanja o soglasju k projektu nakupa oklepnih vozil Boxer za vojsko, s katerim se je, kot je opozoril takratni državni sekretar obrambnega ministrstva Miloš Bizjak, zelo mudilo, da bi na ministrstvu lahko nadaljevali postopke, ki so bili nujni za podpis pogodbo o nakupu do 28. oktobra lani. Pravočasni nakup 48 oklepnih vojaških vozil Boxer za 306 milijonov evrov je visel na nitki. Kordiš je povsem neprikrito zagrozil, da bodo mandatar Marjan Šarec in ministri, padli v državnem zboru, če nakup oklepnih osemkolesnikov ne bo ustavljen. Tako je dejal:

“Ob tem bi koalicijske poslance spomnil, morda se je, ne vem sicer kako, pozabilo, ampak čez uro in pol se nam začne seja DZ, na kateri bo glasovanje o mandatarju. Začnite malo preštevati glasove.”

Opozoril jih je tudi, da kršijo dogovor, ki so ga dosegli z Levico o koalicijskem sodelovanju. O soglasju za nakup osemkolesnikov, ki mu je prejšnja vlada že dala zeleno luč, odbor po tem Kordiševem opozorilu ni glasoval. V državnem zboru pa je bil tudi z glasovi Levice, ki se sicer razglaša za opozicijo, potem le izvoljen premier Šarec. Pozneje z glasovi Levice še vsi ministri. Šarec in novi obrambni minister Erjavec pa sta takoj ustavila projekt kupovanja osemkolesnikov in to tudi že nekaj časa javno razglašata. Nekdanjo ministrico Andrejo Katič (SD), ki bi morala, če je velik in za državo strateško pomemben posel opremljanja vojske morebiti res dramatično zavozila v preteklosti, najmanj odstopiti, pa so preselili na simbolno zanimiv položaj pravosodne ministrice.

Kaj menite o razlogih za fiasko, lahko odgovorite v anketi:

Zakaj je ustavljen projekt Boxer (mogoča sta dva odgovora)?

View Results

Loading ... Loading ...

Celotno pismo Mateja Tonina in Jožefa Horvata Matjažu Nemcu je takšno:

Pismo Jožefa Horvata in Mateja Tonina o novem fiasku vladajočih pri kupovanju oklepnih vozil za vojsko

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu