Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koalicijski poslanci ubranili Šarca pred ustavno obtožbo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th februar 2019, 02:01 pop

Z 29 glasovi za in 53 proti so koalicijski poslanci zavrnili predlog opozicijskih SDS in SNS, da bi premiera Marjana Šarca (LMŠ) obtožili pred ustavnim sodiščem, ker vlada ne pripravlja popravka sistema financiranja osnovnih šol, ki bi ga oblast po sodbi ustavnega sodišče morala popraviti že pred leti.

Glasovali niso Bandelli in NSi

Poslanci so bili izjemno disciplinirani. Iz vladne koalicije so vsi, z izjemo lani odstavljenega ministra brez listnice Marka Bandellija (SAB), ki ni glasoval, podprli premiera, vsi poslanci SDS in SNS pa so glasovali za obtožbo. Poslanci NSi niso glasovali. Grafično je bil razplet takšen:

Poslanci so povsem soglasno, z 89 glasovi za in nič proti, izvolili tudi novega varuha človekovih pravic Petra Svetino, ki je takoj tudi prisegel. Manjkal je, da ni bilo 90 glasov, Marko Bandelli. Novost na seji DZ pri financiranju osnovnih šol je bila, da je premier Šarec zagotovil, da ima namen doseči spremembo ureditve, spremembo so vključi v normativni program vlade in minister Jernej Pikalo ima, smo izvedeli, pred seboj štiri možne poti, o čemer potekajo usklajevanja.

Zdi se, da je cilj vlade, da bi dosegli, da bi do prihodnjega šolskega leta že veljala popravljena ureditev. Premier je zjutraj povedal tako: “Spremembe Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja so uvrščene v normativni delovni program Vlade za letošnje leto, datum uveljavitve je 1. september.” Ljudmila Novak (NSi) pa je položaj pozneje, ko je napovedala, da obtožbe ne bodo podprli, opisala tako:

“Vprašanje torej je, ali je predsednik vlade opustil dolžno ravnanje s tem, ko je dopustil, da si je minister za izobraževanje ponovno vzel čas do jeseni? Seveda je odgovor: Da. A poglejmo še časovni vidik. Prejšnja vlada je imela na voljo cel mandat, da bi to storila, gospod Marjan Šarec in njegova vlada, pa sta imela do slej le nekaj mesecev. Minister Jernej Pikalo je zagotovil, da bo predlagal novelo zakona, ki bo odpravila protiustavnost najkasneje do začetka novega šolskega leta, torej do 1. septembra letos.”

Novakova, ki je napovedala, da “predlogu obtožbe ne bodo nasprotovali”, je dodala: “V Novi Sloveniji upamo, da Marjan Šarec ne bo ostal le pri besedah, tako kot prejšnji predsednik vlade, ki je dejal: Kot pravnik in predsednik Vlade sem nesrečen, ker zamujamo z izvršitvijo ustavne odločbe. Prizadevam si, da bi jo čim prej izvršili.”

Če ne bo do septembra, še ena obtožba

Predsednik SDS Janez Janša pa je pozneje povzel najnovejše vladne načrte: “Danes so se ti datumi nekoliko konkretizirali. Minister obljublja zakon do konca marca, sprejetje do poletnih počitnic in uveljavitev 1. septembra.” Iz SDS je pred glasovanjem Tomaž Lisec napovedal, da bodo ustavno obtožbo znova vložili, če do 1. septembra ne bo sprejeta in uveljavljena sprememba zakona, ki bi zagotovila, da bo država enako financirala plačo učitelja matematike na O.Š. Alojzija Šuštarja in v drugih osnovnih šolah.

V dosedanjih glasovanjih o ustavnih obtožbah si je Šarec uspel zagotoviti največje število glasov proti obtožbi: 53. Po številu glasov za obtožbo pa je na drugem mestu za Danilom Türkom, za katerega obtožbo je leta 2010 glasovalo 32 poslancev. Dosedanji rezultati so bili takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu