Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kampanje: Tonin in Primc-Kangler učinkovitejši od SD pred štirim leti

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th avgust 2018, 10:33 dop

Kampanji NSi Mateja Tonina in Združene desnice pred letošnjimi volitvami poslancev sta bili finančno učinkovitejši od kampanje SD Dejana Židana ali SAB Alenke Bratušek pred štirimi leti. Sta pa obe stranki daleč zaostali od dosežka koalicije Združena Levica leta 2014. NSi je o stroških kampanje pred volitvami poslancev letos poročala prva med večjimi strankami, v zadnjem tednu pa je poročala tudi Združeno desnica. Druge večje stranke še zbirajo denar, da bi poravnale račune ali pa čakajo.

Tonin bolj učinkovit kot je bila Novakova

Bolj podroben članek o neplačanih računih kampanj za lokalne volitve SD

Pri Združeni desnici Aleša Primca in Franca Kanglerja je večja učinkovitost od SD presenetljiva, ker so volilni organi zavrnili kandidaturo te koalicije v dveh od osmih enot in sta volivce stranki zato pozvali, naj ne glasujejo zanje. Pred štirimi leti je SD porabila veliko denarja, a volivcev ni prepričala, povrhu tisto leto celo pomembnega dela računov za kampanje (lokalne) sploh ni poplačala. Še do letos jih ni. Koalicija Združena desnica na volitvah letos ni bila uspešna, ker je bolj ljubljanski del, to je Primčeva stranka Glas za otroke, v dveh enotah napak vložila kandidatne liste, na njih je bilo zaradi dvojnih kandidatur premalo žensk, in so jih zato volilni organi v celoti zavrnili. Ker je bilo jasno, da zaradi tega nimajo možnosti doseči praga in da bodo glasovi šli v nič, sta Primc in Kangler, slednji je vodil bolj Štajerski del, volivce pozvala, naj jih ne volijo niti v enotah, kjer so njihovi kandidati ostali na listah. Kljub tem pozivom so 3. junija zbrali 2.141 glasov volivcev. Za kampanjo so do trenutka, ko so jo ustavili, porabili le 7.783 evrov in po učinku, če preračunamo, koliko jih je stalo prepričevanje volivca, niso veliko zaostali za NSi. Podatki so v preglednici:

Kaj ti podatki pomenijo, pokaže primerjava z dogajanjem na volitvah poslancev pred štirimi leti. Takrat je NSi, vodila jo je še Ljudmila Novak, za kampanjo sicer porabila manj denarja, a precej manj je bilo tudi volivcev. Preračun kaže, da je bil letos Matej Tonin bolj učinkovit. Vložen denar je letos NSi prinesel več volivcev. Učinkovitost kampanj strank pred štirimi leti je bila takšna:

 

Aleš Primc je v poročilu, ki ga je pripravil za obe stranki in ga je objavil Ajpes, zapisal, da so 200 evrov na posebnem računu zbrali s prostovoljnimi prispevki, vse ostalo pa je poravnal z rednega računa svoje stranke Glas za otroke, kamor je smel, po nenavadni ureditvi, ki so jo na vrat na nos uzakonili poslanci majhnih strank pred evropskimi  volitvami leta 2014, svoj prispevek za skupno kampanjo primakniti še Franc Kangler.  Leta 2014 so stranke PS, SD, DL, Desus, SLS, NSi naglo popravljale napako, ker so pred tem pomotoma prepovedale, da bi v primeru skupne kandidature dveh strank smeli obe tudi prispevati za stroške na posebni predvolilni račun. Nepremišljena reforma je skoraj onemogočila skupno financiranje evropske kampanje NSi in SLS. Ko so napako ugotovili, na hitro ni bilo mogoče popraviti drugače kot na precej čudaški način, ki velja od takrat.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu