Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Meja velika luknja, policija pa pod udarom, da je preostra do “prebežnikov”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2019, 05:28 pop

Lani je 9149 migrantov mimo mejnega nadzora prišlo v državo, kar je dramatično več kot leto prej, ko je nezakonito v državo vstopilo 1934 tujcev, je sporočila policija. Praktično vsem bi morala država preprečiti vstop v državo, ker ne izpolnjujejo pogojev za vstop v območje EU. Policiji jih je čez leto uspelo vrniti 4.784. Slabih tri tisoč pa jih je zahteval azil, kar jim omogoči beg v druge države EU. Pristojnost zanje prevzame vladni urad za begunce, politika pa je, da lahko ti migranti svobodno odpotujejo kamorkoli želijo. Od 2886, o katerih prošnjah za zaščito je notranje ministrstvo lani odločilo, so v 2372 primerih ustavili postopke. To se zgodi, ko “azilant” izgine.

Je policija na meji res preostra?

Precej jasno je, da je mejni nadzor ne deluje, azilni sistem je spremenjen v drago sredstvo švercanja migrantov v EU, v katerem za nesmiselna opravila država plačuje kup prevajalcev, uradnikov, denar za pomoč pa dobijo tudi nevladne organizacije. A hkrati smo priča sporom nevladnih organizacij, ki policijo obtožujejo, da “prebežnike” preveč ovira. Za temi organizacijami je politika. Najbolj javno Levica Luke Meseca. Pogledi so različni. Notranji minister Boštjan Poklukar (LMŠ) je konec novembra lani opozoril, da velika večina migrantov čez mejo prihaja organizirano, s pomočjo kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem in dodal: “To je postal posel številka ena v regiji in hkrati naš največji izziv.”

Prihajajo iz zelo oddaljenih držav, krepko več kot polovica je iz Pakistana, Afganistana, Irana in Indije. Porast in strukturo kaže grafika:

Statistike vsebujejo le podatke za migrante, ki jih je policija ujela, za tiste, ki jim zbežijo tudi čez Slovenijo, podatkov ni. Iz katerih držav je največ migrantov, si lahko ogledate tudi na zemljevidu, na katerem lahko z miško nad državo prikličete podatek o številu migrantov:

Najglasnejši med kritiki oviranja migrantov, da bi nezakonito vstopali v državo, vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec, pa je v pobudi vladi o domnevnem prikrivanju nezakonitega policijskega oviranja “prebežnikov” ta teden zapisal, da je prejšnji generalni direktor policije Simon Velički z dopisom dne 25. 5. 2018 obmejni policiji izdal navodilo, kako naj ravna za »odpravljanje ranljivosti slovenske/evropske zakonodaje in prakse na področju mednarodne zaščite«, kar po Vatovčevem mnenju nakazuje nezakonitosti.

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec Foto: DZ

Veličko je ukrepal, ko so mediji prikrivali

Statistični podatki ne kažejo, da bi se po sprejetju tega navodila tik pred volitvami, ko je velika večina medijev javnosti zamolčala, da imajo policisti velike probleme na meji, število prehodov na črno dramatično zmanjšalo. Se je pa pred tem dramatično povečalo, a to ni bila pomembna tema poročanj medijev, še manj pa predvolilnih soočenj. Na nacionalni televiziji in v medijih, ki jih obvladuje levica, so glavno pozornost posvetili domnevnemu sovražnemu govoru opozicijskih kandidatov, kar je za levico prijaznejša predvolilna tema. Težave na naši meji, na katere so glasno opozarjale naše zahodne sosede, pa so do volitev večinoma gladko zamolčali svoji publiki. Številke po mesecih za lansko leto, ki kažejo, da je imel Veličko tehtne razloge za skrb zaradi velikega povečanja nezakonitih vstopov v državo, so takšne:

Simona Veličkega je vlada Marjana Šarca odstavila v začetku oktobra in na njegovo mesto imenovala dotedanjo namestnico Tatjano Bobnar. Po tem se je število migrantov, ki na črno prečkajo mejo dramatično znižalo. A zdi se, da je razlog za to predvsem zima na Balkanu, ko so potovanja preveč tvegana.

Odprta slovenska meja, za katero je znano, da je nadzor slab in da je mogoče z zahtevo za mednarodno zaščito, če migrantu uspe prečkati mejno področje, brez težav odpotovati naprej na zahod, težave povzroča drugim državam na Balkanu, kamor zaradi tega množično prihajajo migranti iz daljnih držav. Težave to povzroča tudi državam, ki so ekonomsko v težjem položaju kot Slovenija in imajo obsežna mejna področja, ki jih je težko zaščititi, denimo BiH.

Razplete sproženih postopkov za pridobitev mednarodne zaščite, ki kažejo, da celoten sistem le še zloraba, kaže grafika:

Celotna pobuda Mateja T. Vatovca vladi, da naj bo policija bolj kooperativna z informacijami o tem, kako ovira “prebežnike”, je takšna:

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

“Spoštovani!

V zadnjem času se krepijo sumi o nezakonitem vračanju pribežnikov in oviranju oziroma onemogočanju podajanj prošenj za azil s strani slovenske policije. Na nezakonito postopanje slovenskih represivnih organov med drugimi opozarjajo Varuh človekovih pravic RS, Amnesty International ter druge nevladne organizacije in mediji. Po tem ko je Informacijski pooblaščenec RS že izdal odločbo, da mora policija razkriti zahtevano dokumentacijo, povezano s sumi nezakonitega ravnanja, se policija na vso moč upira razkritju. Pri izogibanju razkritju podatkov, ki najverjetneje razkrivajo njeno nezakonito ravnanje, se sklicuje na varnost Republike Slovenije, ki naj bi bila ogrožena, če bi razkrili vsebino dokumentov. V zadnji s strani policije vloženi tožbi so navedena tudi nadvse zaskrbljujoča dejstva:

– da policija potencialne prosilce obravnava glede na to, iz katere države prihajajo (kar je v direktnem nasprotju z mednarodnim pravom),

– posplošena ugotovitev policije, da naj bi tujci zlorabljali postopke mednarodne zaščite (brez da bi bilo to ugotovljeno v kakršnemkoli upravnem postopku, se zlorablja za nezakonito ravnanje),

– da je prejšnji generalni direktor policije Simon Velički z dopisom (dne 25. 5. 2018) obmejni policiji izdal navodilo, kako naj ravna za »odpravljanje ranljivosti slovenske/evropske zakonodaje in prakse na področju mednarodne zaščite« (kar jasno nakazuje na nezakonito ravnanje),

– ugotovitev, da je izvajanje prej omenjenih usmeritev policije obrnilo trend nezakonitih prestopov navzdol.

Če, poleg iz tožbe izhajajočih dejstev, upoštevamo še ugotovitve Varuha človekovih pravic, ki med drugim ugotavlja:

– da gre za očitno povezavo med negativnim trendom nezakonitih prestopov in ignoriranjem prošenj za azil s strani slovenske policije, – da policija uporablja nezakonita navodila (ki v praksi pomenijo nezakonito množično vračanje),

– da obstajajo sumi, da policija potvarja zapisnike o obravnavi pribežnikov in potencialnih prosilcev za azil (z namenom lažjega prisilnega vračanja na Hrvaško).

Iz vsega navedenega izhajajo resni sumi o nezakonitem ravnanju policije. Nezakonito ravnanje represivnih organov, ki se poleg tega otepajo nadzora nad svojim delovanjem 3 pa je tisto, ki resnično ogroža varnost Republike Slovenije. Za delovanje demokratične države je nadzor nad delovanjem represivnih organov ter preprečevanje kakršnegakoli nezakonitega ravnanja in zlorabe pooblastil bistvenega pomena. Razkritje kakršnegakoli nezakonitega ravnanja represivnih organov in podrobna proučitev še najmanjšega suma zlorabe pooblastil je zato vsekakor v javnem interesu.

Na podlagi vsega navedenega dajem pobudo, da se javno objavijo vsi dokumenti (navodila, zapisniki, dopisi, odgovori, dogovori …), ki so na kakršenkoli način povezani s sumom nezakonitega ravnanja policije ter izvajanjem nezakonitih, množičnih vračanj beguncev in oviranja oziroma onemogočanja dostopa do mednarodne zaščite”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu