Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Novoletno darilo: cenejši bencin

(Last Updated On: 18/01/2019)

Od danes je na bencinskih črpalkah nekoliko cenejše gorivo. Cene se že nekaj časa nižajo, ker pada cena nafte na svetovnih trgih. Prikazane cene veljajo za črpalke izven avtocestnega križa in hitrih cest. Na avtocestah in hitrih cestah vlada ne določa več cen in lahko trgovci določijo tudi nižje ali višje. Struktura cene, torej kaj vse plačujemo, ko kupimo gorivo, je od danes po podatkih ministrstva za gospodarstvo takšna:

V ceni goriva je taksa za ogljikov dioksid, dodatek za zagotavljanje prihrankov energije, prispevek za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije v soproizvodni z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, trošarine in DDV. Kako so ti deleži zadnje mesece nihali kaže preglednica za dizelsko gorivo:

Cene pogonskih goriv so se v zadnjih treh mesecih precej znižale, podatki kot jih objavlja ministrstvo za gospodarstvo, ki sem jih le prelil v grafično predstavitev, so takšni:

Nihanja v daljšem obdobju (12 let), vse grafike lahko s klikom na posnetek povečate, pa so bila pa takšna:

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa v letu 2019 deloma sofinancira ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov.
image_pdfimage_print
(Visited 311 times, 1 visits today)

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu