Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prva poročila: Diaci in Žvab učinkovita, Brunskoletova ne

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th marec 2019, 09:44 dop

Dober mesec po prvem krogu županskih volitev so prva poročila, koliko so jih stale kampanje, objavili posamezni župani, pa tudi številni neuspešni županski kandidati. Po zakonu jim še ne bi bilo treba. Po volitvah imajo štiri mesece časa, da zberejo denar in poravnajo vse račune. Po tem morajo zapreti posebne račune in poročati o poslovanju. A številni to storijo hitreje. Med hitrimi ni županov največjih mest Zorana Jankovića (Ljubljana), Saša Arsenoviča (Maribor) ali Bojana Šrota (Celje) in velikih političnih strank.

Račič s kampanjo ni varčeval

Poročali pa so že presenetljivi zmagovalec županskega spopada na Jesenicah Blaž Račič, župan Kočevja Vladimir Prebilič, pa tudi župan Šentjurja Marko Diaci, ki je imel med vsemi doslej najučinkovitejšo kampanjo. Z najmanj denarja je prepričal največ volivcev. Podatki za nekaj zanimivejših kandidatov, ki so že poročali, so takšni:

Med prikazanimi je v kampanjo največ investiral presenetljivi zmagovalec županskih volitev na Jesenicah, prej novinar Dela, Račič. Porabil je 4443 evrov. Več kot, denimo, v Kočevju Prebilič. A Prebilič je bil že prej župan, ki mu tudi ni bilo treba v drugi krog, v katerem je Račiča volilo 3534 volivcev. Dotedanjega župana Jesenic Tomaža Toma Mencingerja (SD) pa 1.941. Koliko je porabil poraženi Mencinger, še ni jasno. Finančnega poročila še ni poslala nobena od večjih strank. Najbolj učinkovit med župani, ki so že poročali, je bil v Šentjurju Marko Diaci, ki je prijavil 1700 evrov stroškov, izvolilo ga je v prvem krogu 6.325 volivcev. Župansko kampanjo si je Diaci plačal sam. Dodatno ga je še več kot 4.800 evrov stala kampanja njegove liste, ki jo je volilo 45,5 odstotka občanov. Pri Račiču izvora denarja niti v manjšem delu ni mogoče ugotoviti. A za to ni kriv Račič, tako ne transparenten je sistem poročanja. Precej manj učinkovit kot Diaci je bil župan Kočevja Prebilič, ki je za župansko kampanjo porabil 3.530 evrov, od tega je tisoč evrov primaknila organizatorka kampanje Lili Štefanič. Kampanja Prebiličeve liste občinskih svetnikov je stala še 5231 evrov. 1.700 je prispeval Prebilič sam, Roman Hrovat še dva tisoč evrov. Prebiličevo listo je volilo več občanov kot Diacijevo: kar 56,5 odstotka. Prebilič je bil v prvem krogu izvoljen za župana z glasovi 4.735 volivcev (70,8 odstotka). Premagal je nekdanjega poslanca SD Janka Vebra, ki je nastopal s stranko Sloga, ta še ni poročala o kampanji. Veber je dosegel drugi rezultat na županskih in svetniških volitvah in ima tri svetnike v Kočevju.

Žvab: z malo denarja veliko

S precej manj denarja je veliko dosegel župan Šentilja Štefan Žvab, ki je s 658 evrov težko kampanjo v prvem krogu s 51 odstotki glasov premagal tri tekmece, še najbližje mu je s skoraj 40 odstotki glasov v občini prišel poslanec SDS Marjan Pojbič. Po učinkovitosti kampanje se je Žvab približal Diaciju. Seveda pa niso vsi kandidati na volitvah zmagali. Med zanimivejšimi poraženci je nekdanja županja SD in pozneje poslanka PS, ki je bila še pred tednom tudi generalna sekretarka Rdečega križa Renata Brunskole. Brunskoletova je za kampanjo za županjo Metlike porabila 1911 evrov, še 1312 pa za kampanjo svetniške liste. Kot županska kandidatka je prepričala 1370 volivcev in s tem propadla, župan pa je že v prvem krogu postal Darko Zevnik (SD), ki ga je volilo 2364 volivcev. Je pa Brunskoletova na volitvah v občinski svet dosegla drugi rezultat in bo imela štiri svetnike v 18 članskem občinskem svetu. Brunskoletovo so pred tednom odstavili še kot generalno sekretarko Rdečega križa. Za novega predsednika RK je bil izvoljen Alojz Kovačič, za novo generalno sekretarko pa Cvetka Tomin. Med poraženci je že poročal tudi kandidat za župana Vrhnike Viktor Sladič, ki je za župansko kampanjo porabil 2979 evrov, od tega mu je 1.650 podaril Jože Godec. V prvem krogu je Sladič s 1933 glasovi pristal na tretjem mestu za Danielom Cukjatijem s 2266 in Petrom Gabrovškom s 2014 glasovi. Razlike so bile majhne. V drugem krogu je Cukjati potem premagal Gabrovška. V Lendavi pa je, denimo, nekdanji poslanec SMC Franc Laj za župansko kampanjo porabil 2026 evrov, ki jih je prispeval sam. Volilo ga je 944 volivcev, kar ni zadoščalo za drugi krog. Bilj je v kampanji tudi najmanj učinkovit med vsemi vidnejšimi kandidati doslej.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu