Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Katičeva predlaga Đorđevića za podpredsednika Florjančiču

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 22/01/2019)

Pravosodna ministrica Andreja Katič (SD) je za podpredsednika vrhovnega sodišča za šest let poslancem ponovno predlagala Miodraga Đorđevića. Đorđevića je na ta položaj poskušal spraviti že prejšnji pravosodni minister Goran Klemenčič, a so mu poslanci v mandatno volilni komisiji Đorđevića dvakrat umaknili iz procedure. Tudi zaradi ocene, da bi preveč razvpiti kandidat v DZ padel. Položaj se je od takrat, ko gre za Đorđevića, še poslabšal, kar je vrhovno sodišče ob sodbi evropskega sodišča za človekove pravice  v primeru Proplus objavilo čudno sporočilo, da ne bodo več spoštovali sodb evropskega sodišča za človekove pravice, ko se ne strinjajo z njimi. Ima pa leva sredina zdaj večino, kakšnih pomembnih volitev, ko so mimo še lokalne volitve, pa zdaj ni pred vrati.

Škandalozno: Nenavadne povezave in rošade

Sodnik poročevalec pri sodbi Proplus je bil prav Đorđević, sodnika pa še Mile Dolenc in Franc Testen. Sporočilo, da se slovensko sodstvo odreka evropskemu sodnemu nadzoru spoštovanja človekovih pravic, je bilo objavljeno, ko je vodenje službe za odnose z javnostmi ravno prevzela Tina Brecelj, s katero ima Đorđevič  dva otroka. Skoraj do konca septembra letos je bila Brecljeva še namestnica prejšnjega ministra za pravosodje (državna sekretarka) Gorana Klemenčiča. Po zamenjavi vlade jo je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič takoj imenoval za vodjo stikov z javnostjo. Šef te službe pred tem Gregor Strojin pa se je presolil h Katičevi za državnega sekretarja. Te rošade med vrhovnim sodiščem in izvršno oblastjo nikakor ne prispevajo k vtisu neodvisnosti sodne veje oblasti. Brecljeva, ki je v preteklosti delala tudi že v sodstvu, je bila vladna funkcionarka že v času vlade Alenke Bratušek, ko je bila edina državna sekretarka pri pravosodnem ministru Senku Pličaniču, ki je s službeno kartico na kosilih, kot je pozneje ugotovila proračunska inšpekcija, zlorabljal za nakupe cigaret.

Pravoverni v aferi Patria 

Đorđević ne velja za dobro izbiro za podpredsednika vrhovnega sodišča. Težava pa je, ker nihče drug noče biti podpredsednik Florjančiču. Đorđević pogosto kandidira za funkcije, a praviloma ni izvoljen. Je pa družabno, ko gre za pomembne ženske, precej aktiven. V preteklosti je neuspešno kandidiral za šefa vrhovnega sodišča, evropskega sodnika in tudi za ustavnega sodnika. Za ustavnega sodnika ga je leta 2007 predlagal predsednik Janez Drnovšek. V DZ je bilo zanj 35, proti pa 42 poslancev. Za izvolitev je nujnih 46 glasov.  Đorđevića, čeprav se je večkrat ponujal, predsednik republike Borut Pahor nikakor ni želel predlagati za evropskega sodnika, sta pa takrat njegovo kandidaturo podprla vlada in sodni svet. Če bi ga Pahor predlagal, bi polovico kandidatne liste tvorila pred tem zakonca Đorđević in vrhovna sodnica Nina Betetto. Pahor je na koncu DZ predlagal štiri kandidate za tri mesta: predavatelja na harvardski univerzi Klemna Jakliča, že omenjeno Nina Betteto, profesorico Nino Peršak in odvetnika Marka Bošnjaka. Đorđević se je na to izbiro, ki ga je izključila, odzval z opozorilom, da ni naključno, da je Pahor predlagal kandidata, “ki sta se kritično izrazila do odločitev rednih sodišč v zadevi Patria”. Jakliča je leva vladna večina izločila v DZ. Na evropskem nivoju pa je bil iz trojke, ki je preostala, izbran Bošnjak. Drugi, ki si je upal kritizirati ravnanje rednega sodstva v primeru Patria, ki se je končalo s fiaskom na ustavnem sodišču, ki ga lahko strnemo v dve besedi: nepošteno sojenje Janezu Janši. Bettetova, ki je bila kot takratna podpredsednica vrhovnega sodišča  soodgovorna za sramoto rednega sodstva, čeprav je bilo doma slišati, da je favoritka, je na evropski ravni gladko izpadla.

Še težave z mediji

Đorđević ima nekaj težav tudi z mediji, ki so v preteklosti precej pozornosti posvečali težavam s sinovoma, ki ju ima z Breceljevo. Z Betettovo ima hčerko. Težave s fantoma so bile na osnovni šoli Prežihovega Voranca, nadaljevale pa bi se naj tudi na osnovni šoli Poljane, kamor sta starša zaradi težav prepisala enega od precej živih fantov. Zaradi pisanja o težavah  na osnovni šoli Poljane, je spletni portal Nove24TV doletela cela prijava na policijo, ker so poročali o tem, da je policiji Đorđević že pred tem prijavil revijo Škandal24, ki je poročala o dogajanju. Posledica je bila, da je moral kup novinarjev in urednikov na pogovore na policijo, ker proti njim poteka predkazenski postopek, ki ga vodi državno tožilstvo. Neuradno: veliko policisti niso izvedeli, ker novinarji tam bili niso naklonjeni ideji, da bi morali poročati policiji o svojem delu.

O vseh teh zapletih pa je precej pisal tudi Bojan Požar

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Celoten predlog Katićeve je takšen:

Predlog Andreje Katič za Miodraga Đorđevića kot podpredsednika
Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu