Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nadomestila: Bivši politiki SMC ne morejo do služb

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 22/01/2019)

V spletnem časopisu sem včeraj predstavil, da ministrica za kohezijo Alenki Smerkolj (SMC) in nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je iz SMC medtem izstopila, dobivata nadomestilo ministrske plače, ker si še ne moreta najti služb. Netočne so bile informacije v velikih medijih, da za to ugodnost ni zaprosil nobeden od nekdanjih ministrov. Nadomestila še naprej dobivajo tudi številni nekdanji poslanci, ki ne morejo najti dela ali se upokojiti: sedemnajst jih je še. Večina, deset, jih je, kot ministrici, iz SMC. Štirje pa so si delo poskušajo zagotoviti s kandidaturami za župane. A nobeden iz SMC. Vsem štirim je spodletelo: Janku Vebru v Kočevju,  Andreju Čušu na Ptuju, Francu Laju v Lendavi in Tomažu Gantarju v Piranu. Gantar je bil še najbližje izvolitvi. Prebil se je vsaj v drugi krog.

Ni služb za kadre SMC in DeSUS?

Vsi prejemniki nadomestil med ministri in večina poslanskih je iz SMC Mira Cerarja, ker je ta stranka dramatično izgubila volitve in ima namesto 36  le še devet poslanskih sedežev. Njihovih kadrov tudi to, da so ostali vladna stranka ni rešilo, ker preprosto ni dovolj pomembnih političnih položajev, kamor bi jih lahko na hitro imenovali. Skušajo pa število vladajoči povečati s spremembo zakonodaje, da bi bilo v vladi več namestnikov ministrov.  Se pa s spiska bivših z nadomestili s tem mesecem poslavlja njihova nekdanja poslanka Taja Ljubič, ki je dobila nadomestilo za le del novembra. Med prejemniki nadomestil sledi DeSUS Karla Erjavca z dvema. Celoten pregled, kateri bivši poslanci so dobili nadomestila, z izjemo Ljubičeve so vsi dobili enake zneske kot prejšnji mesec, je takšen:

Nadomestila poslancem izplačana decembra 2018

Nadomestila so različno visoka, ker so odvisna od zadnje poslanske plače, v katerih so posamezni poslanci imeli tudi dodatke za vodenje, različen pa je tudi dodatek za delovno dobo. Za župane so kandidirali trije bivši poslanci prestopniki, ki so svoje stranke med mandatom zapustili. Takšni imajo povsod po svetu po koncu mandata praviloma težave, ker njihove bivše stranke ne skrbijo več zanje: bivši poslanec SD Janko Veber v Kočevju, bivši poslanec SDS Andrej Čuš na Ptuju in bivši poslanec SMC Franc Laj v Lendavi.

Rezultat Vebra, Čuša, Laja in Gantarja

Veber je v Kočevju s 19,1 dosegel drugi rezultat, a sedanji župan Vladimir Prebilič je bil tam gladko izvoljen že v prvem krogu s 70,8 odstotka. Na Ptuju je bil Čuš (Zeleni) tretji s 22,9 odstotka. V drugem krogu, v katerega se ni uvrstil, je na Ptuju slavila kandidatka SD Nuška Gajšek. Laj pa je bil v Lendavi četrti s 19,7 odstotka. V drugem krogu je tam zmagal Janez Magyar (SDS, NSi). Od bivših, ki prejemajo nadomestila, a niso menjali stranke, je poskušal župansko službo dobiti le še Tomaž Gantar (DeSUS), ki je v Piranu kandidiral nestrankarsko. Po prvem krogu je Gantar vodil s 34,6 odstotka. V drugem krogu ga je premagal Đenio Zadković s 61,3 odstotka. 

Preživetje v politiki ima od teh zagotovljeno Andrej Čuš, ker je predsednik stranke Zelenih, ki si je, ker jo je volil več kot odstotek volivcev, zagotovila dotacije z državne in občinske ravni. S tem lahko, če bo sila, zagotovijo plačo tudi za predsednika, pa tudi rezerva bo za kampanje v prihodnje. 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu