Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Novi Svet RTVS: Nagnali šefa pravne službe, potem pa protestirali, zakaj ni pravne pomoči

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th junij 2023, 08:15 pop

Na škandalozen način se je sinoči konstituiral povsem ne pluralno sestavljen svet RTVS, ki ga vodi direktor centra nevladnih organizacij (CNVOS) Goran Forbici, podpredsednica pa je generalna sekretarka društva novinarjev Špela Stare. Takoj na začetku seje so nagnali vodjo pravne službe RTV Slovenija Draga Zadergala, ki je prišel po pooblastilu direktorja Andreja Grah Whatmougha. Pozneje pa smo lahko poslušali proteste svetnikov, ki so nagnali pravno službo, zakaj jim ni zagotovljena pravna pomoč in zakaj ni prišel Grah Whatmough, ki so ga tudi ostro napadali, kar je posledica že starih sporov. Oblast so z novim svetom RTVS prevzeli levičarski in sindikalni uporniki na javni RTVS, ki so povezani z vladno Levico.

Ker na konstitutivno sejo ni prišel Grah Whatmough je Ilinka Todorovska, ki je do izvolitve predsednika in podpredsednice sejo vodila, ocenila celo, da “gre za brutalno izkazovanje nespoštovanja do novega organa”. Slikovita besedna pretiravanja radi uporabljajo politični aktivisti. Grah Whatmoug je na spletnem omrežju opozoril, da ga na sejo niso povabili, kar je jasno razvidno iz objavljenega sklica, ki pove, da so povabljeni le novi člani sveta:

Nov predsednik Goran Forbici je dejal, da je bil generalni direktor obveščen o pričakovanju, da bo prisotna pravna služba, a je novi svet pričakala prazna dvorana. Trditev Forbicija je bila neresnična, vodja pravne službe je prišel, a so ga sami nagnali. Potem pa so protestirali, zakaj ni pravne pomoči.

Po konstituiranju so se novi svetniki dogovorili, da bodo v prihodnjem tednu objavili poziv za imenovanje nove uprave. Zakon, ki bi ga naj pripravile vladno financirane nevladne organizacije (dejansko je to predlog vladnih strank), ki zdaj tudi vodijo svet RTVS, določa, da morajo z razpisom poiskati predsednika štiričlanske uprave, ki potem predlaga še dva člana, četrtega pa določijo zaposleni. A prehodne določbe istega zakona zahtevajo javni razpis za vse člane uprave. Forbici je problem razrešil tako, da je predlagal razpis za vse, da bi novi predsednik, ko ga bodo izvolili, med prijavljenimi na razpis lahko izbral dva člana uprave.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (13)

https-spletnicasopis-eu