Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zidarju in bivši soprogi “vrnili” nepremičnini na obali

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th november 2018, 06:00 pop

Po pritožbi pooblaščenca Ivana Zidarja odvetnika Boštjana Podgorška je višje sodišče v Ljubljani odpravilo prepoved razpolaganja z dvema nepremičninama na obali nekdanjemu direktorju SCT Zidarju in njegovi bivši soprogi Vincenciji Lambergar (prej Zidar). Višje sodišče je v sklepu o tem povzelo, da je okrožno sodišče leta 2015 za zlorabo uradnega položaja obsodilo sedem nekdanjih vodilnih v SCT. Ivana Zidarja so »zaradi slabega zdravstvenega stanja« takrat sicer izločili iz postopka. Obsojeni so bili Alojz Bokan, Mihael Zidar, Aleksander Meze, Ivana Šimunič,  Mate Pogačar, Dejan Jevtović in Janez Sokler. Sodišče pa je takrat odločilo, da se Ivanu Zidarju odvzame korist, ki jo je dobil s pomočjo teh zlorab: 899.566 evrov. Niso pa odločili, da mu odvzamejo omenjene “zavarovane” parcele. Sodba je pravnomočna od konca leta 2015.

Zidarjeva last konča v stečajni masi

Zidarju in njegovi bivši soprogi Vincenciji Lambergar je sodišče že leta 2012 začasno prepovedalo razpolaganje s tema dvema parcelama na obali in to pozneje večkrat podaljšalo. Čeprav je bilo Zidarju in soprogi prepovedano razpolaganje, sodišče v sodbi leta 2015 ni odločilo, da se Zidarju odvzame omenjene nepremičnine, za bivšo soprogo pa niso določili odvzema česarkoli. Zidar je januarja 2016 sprožil postopek osebnega stečaja, vse premoženje stečajnega dolžnika pa z dnem začetka stečajnega postopka postane del stečajne mase, s katero Zidar ne more razpolagati, zato ni nevarnosti, da bi to odtujil, je opozorilo višje sodišče v sklepu, ki ga je sprejelo konec avgusta. Iz te stečajne mase bo Zidar plačeval tudi prej omenjenih 899.566 evrov.

Ker je sodišče premoženjsko korist leta 2015 s sodbo odvzelo le Zidarju, ne pa njegovi nekdanji soprogi, bi moralo sodišče prve stopnje že ob izreku sodbe junija leta 2015 odpraviti ukrep v delu, ko se je nanašal na bivšo soprogo, je ugotovilo višje sodišče.

[sociallocker id=10707][/sociallocker] Senat, vodila ga je Barbara Črešnar Debeljak, je zaradi tega ukrep prepovedi razpolaganja, ko so odločali o zahtevku Zidarjevega pooblaščenca in mu pritrdili, odpravili tudi za Zidarjevo bivšo soprogo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu