Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kdo bo največji poraženec volitev v občinske svete?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th november 2018, 11:31 pop

V torek se bodo po državi spet odprla predčasna volišča. Volili ne bomo le županov, o katerih se največ govori. Vsaj tako pomembnem bodo volitve občinskih svetov.  SDS Janeza Janše je bila pred štirimi leti najmočnejša stranka na teh volitvah. A z vsega dobrimi 14 odstotki je bila bolj med poraženci. Mediji tega niso zelo razpihovali. Še slabši rezultat je namreč dosegla takrat vladajoča SMC Mira Cerarja, ki je pol leta prej na državni ravni zbrala kar 34,5 odstotkov. Na volitvah občinskih svetnikov pa le 11.1 odstotka. Polom. SDS je delež nižalo, ker je bil predsednik Janša zaprt.  Sodbe so bile razveljavljene po volitvah. Strmoglavljenje SMC pa je pokazalo, da na lokalni ravni delujejo druge zakonitosti kot na državni ravni, kjer so Cerarja kot odrešenika ustvarila dober mesec volitvami. V tem tednu bo na podobnem preizkusi kot pred štirimi leti Cerarjev SMC zdaj LMŠ Marjana Šarca. Le da je ta na volitvah poslancev zbral le 12,6 odstotka, torej za odtenek več kot SMC na zanjo precej poraznih prejšnjih lokalnih volitvah. Povrhu pa LMŠ ni uspelo vložiti list nit v vseh mestnih občinah. V štirih od enajstih jih ni med kandidati. Tudi v relativno velikem Celju.

SD lokalno močna, Levica še ne

Tretja je bila po rezultatu zadnjih volitev občinskih svetnikov SD Dejana Židana, ki je bila lokalno s slabimi desetimi odstotki krepko uspešnejša kot prej na državnih volitvah. Je pa lokalno pogrnila koalicija Združena levica, ki je presenetljivo prišla v državni zbor, na lokalnih volitvah pa so nastopili razdrobljeno in tudi ne povsod, uspeha pa, razen v nekaj večjih občinah (Koper, Ljubljana…) niso ponovili. Pozneje sta se dve od treh strank koalicije ZL združile v Levico Luke Meseca in volitve, ki se začenjajo v torek, bodo preizkus, ali lahko dosežejo več tudi izven urbanih področij, kar jim je junija na volitvah poslancev uspelo. Dilema volitev bo, ali se bo SDS povzpela nazaj proti petini vseh volivcev, čemur se je na lokalnih volitvah v preteklosti že približala in ali sta se LMŠ in Levica sposobni približati SD pri desetih odstotkih. Manj kot desetina bo za SD, SMC, LMŠ in Levico poraz. Več zmaga.

Za primerjave, kako je bilo v preteklosti, prikazujem rezultate iz občin, kjer volitve potekajo po sorazmernem sistemu (večje občine), kjer torej volivci volimo stranke na podoben način kot na volitvah državnega zbora. Za SD je bila na prejšnjih volitvah občinskih svetnikov na četrtem mestu presenetljivo SLS, danes jo vodi Marjan Podobnik, ki je bila na dveh zadnjih volitvah poslancev precej potolčen. Na zadnjih volitvah občinskih svetnikov pa je prehitela DeSUS in Nsi. Po mestnih občinah kandidira povsod, le v Mariboru ne, tam so se umaknili stranki Franca Kanglerja.  Za osem večjih strank je bilo dogajanje na volitvah poslancev in občinskih svetnikov zadnja leta takšno:

 

Prikazani so za volitve DZ uradni podatki, ki jih objavlja DVK, za lokalne volitvah pa rezultati občin s sorazmernostnim sistemom, ki jih objavlja vlada.

Veliki in majhni “kradljivci”

Deleže desnih strank na lokalnih volitvah znižuje, ker je mogoče primerjati le večje občine, manjših z večinskim sistemom pa ne. Manjše so pogosto na podeželju, kjer je desnica močna. Vsem strankam pa deleže znižujejo razne županske in lokalne nestrankarske liste. V Ljubljani in Mariboru so v preteklosti velike stranke zaradi list županov Zorana Jankovića in Andreja Fištravca in bivšega župana Franca Kanglerja zbrale krepko manj kot polovico glasov. “Kradla” jim je tudi množice majhnih lokalnih konkurentov. V Kopru so velike stranke zbrale celo manj kot tretjino glasov. Koper je bil pred štirimi leti posebnost. Tam so, ker so v SD napak izpeljali kandidacijske postopka, tej stranki zavrnili celotno listo svetnikov. SD je stranka, ki ji je v mestnih občinah podpora najbolj nihala, od nič v Kopru, do 44,1 odstotka v Velenju, kjer je bil s 68 odstotki Bojan Kontič gladko izvoljen za župana že v prvem krogu.

Grafično je bil pred štirimi leti rezultat šestih večjih političnih strank na volitvah občinskih svetnikov v vseh občinah s sorazmernostnim sistemom in v vseh mestnih občinah takšen:

Deleže strank v tistih mestnih občinah, ki so razdeljene na več volilnih enot, sem sam preračunal, da sem jih lahko prikazal primerjalno. Seštevek na vrhu vsakega stolpca kaže, kolikšen delež je skupaj zbralo šest največjih strank. Najvišji delež je “velikim” z 90 odstotki uspelo doseči v Velenju, najnižji pa z vsega 32,4 odstotki v Kopru. V Kopru je 36,1 odstotka zbral Popovičev Koper je naš, tam je bila pa močna tudi koalicija Združena levica s 8,72 odstotka, ki jo je ob KJN prehitel le še SMC. Na četrtem mestu je bila stranka Slovenija za vedno s 7,1 odstotka. Že spet Popovičeva. V Ljubljani je velikim strankam 41,5 odstotka vseh glasov pojedla Lista Zorana Jankovića, kar uspešna pa je bila koalicija Združena levica s 6,9 odstotki. V Mariboru je Fištravčeva lista zbrala manj kot Jankovićeva v Ljubljani: 29,8 odstotka. A tam se je pojavila še Županova lista (Franca Kanglerja), ki je zbrala 7,8 odstotka. Sedanji in bivši župan sta v mestnem svetu v seštevku skoraj dohitela “osamljenega” Jankovića. V Mariboru je koalicija Združena levica zbrala 3,3 odstotke. V Kranju pa se, denimo, Levica sploh ni pojavila. Kot še v številnih manjših občinah.

V Mariboru kar 25 list, v Ljubljani 21, v Velenju 12

Uspešnost županskih in paražupanskih list za občinski svet v Mariboru je letos povzročila pravo inflacijo. ob Francu Kanglerju in Andreju Fištravcu s svojo listo nastopa v Mariboru še županski kandidat SMC Saša Arsenovič, ki je svojo listo poimenoval po Popovičevo: Lista za Maribor. Zadnji teden je vzpon tega kandidata najbrž nekoliko zamajala nenavadna zgodba, da je svojemu natakarju pred dvema desetletja odgriznil del prsta.  A Arsenovič v Mariboru še ni vse, nastopa še lista Lidije Divljak Mirnik, sicer poslanke LMŠ. Za mestni svet v Mariboru posebej kandidirate ponujata še SMC in LMŠ. Za oblast se skupaj v Mariboru poteguje kar 25 strank in “list”, v Ljubljani  21, v Novi Gorici 19, v Kopru 18, na Ptuju 17, v Novem mestu 16, v Celju in Kranju po 15, Slovenj Gradec 14, v Murski Soboti 13 in v Velenju 12.

Skupaj je po državi kandidatov za občinske svete krepko več kot 22.000. Kar je precejšnja množica, iz katere bo le nekaj zmagovalcev in veliko poražencev.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu