Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Polnjenje proračunske luknje: vlada z zvišanjem trošarin preprečila pocenitev bencina, dizla in kurilnega olja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th oktober 2023, 07:30 dop

Z zvišanjem trošarin na dopisni seji je naša vlada včeraj preprečila pocenitev bencina, dizla in kurilnega olja. Cene nafte na svetovnih trgih se že nekaj časa nižajo. Drugače se je odločila vlada na sosednjem Hrvaškem, kjer oblast obdavčitve ni povišala, zaradi česar sta zdaj tako navadni bencin kot dizel na Hrvaškem precej cenejša kot pri nas. Povrhu tam cene veljajo na vseh bencinskih servisih, torej tudi na avtocestah. In ne kot pri nas, kjer se cene na avtocestah določajo prosto. Cena modrega dizla, ki ga na Hrvaškem lahko kupujejo kmetje in lastniki plovil, bo 1,02 evra.

Cene pogonskih goriv vplivajo na inflacijo. Trošarino za neosvinčeni bencin je vlada pri litru povišala iz 0,45571 na 0,49051 evra, za dizel iz 0,39365 na 0,42267 evra in za kurilno olje iz 0,09141 na 0,11577 evra. S tem je vlada preprečila pocenitev in bodo cene zaradi tega od 24. oktobra 2023 do ponedeljka 6. novembra 2023, nespremenjene: 1,536 evra za liter bencina, 1,651 evra za liter dizelskega goriva in 1,233 evra za liter kurilnega olja.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto in tam so praviloma še precej višje zaradi višjih marž trgovcev.

Spreminjanje cen v daljšem obdobju kaže grafika:

Za zvišanje trošarin se je vlada, o tem sicer niso nič povedali, odločila, da bi zapolnila veliko luknjo v državnem proračunu, ki je posledica precej zapravljive politike vladnih strank, ki so se v težavah znašle, ker se je pokazalo, da je bila gospodarska rast države precej nižja kot so upali že lani, zaradi česar je manj tudi prihodkov, veliko dodatnih stroškov je pričakovati s sanacijo škode po poplavah, povrhu pa vlada na debelo trati denar, ustanovili so, denimo, kar pet novih ministrstev in s tem dodatno zaposlovali številne funkcionarje in njihove kabinete, zagotavljali poslovne prostore, kar se, če vsi novi ne bi nič delali, pozna dolgoročno s povečanimi stroški. Če v tej izjemno obilni vladi delajo, pa se pozna še bolj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu