Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Objava vseh kandidatov: Županskih kandidatk le 14,5 odstotka

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st november 2018, 09:35 pop

Občinske volilne komisije po vsej državi morajo najpozneje danes objaviti spiske vseh kandidatov, med katerimi bomo izbirali župane in druge lokalne veljake v nedeljo čez dva tedna. Za župane je po državi po še neuradnih podatkih (v celoti so v preglednici dostopni tu: Kandidati-stanje_30-10-2018_ob_15h) 688 kandidatov. Največ, 18 kandidatov je v Mariboru, sledijo Koper s 13, Ljubljana z deset, Izola z deset, Piran z devet, Ptuj devet, Kranj osem… Večinoma za šefe občin kandidirajo moški.

Med 36 že izvoljenimi – ena županja

Kar 85,5 odstotkov kandidatov je moškega spola. Po podatkih, ki jih objavlja vlada, a so še neuradni in niso dokončni,  je moških kandidatov 588, žensk pa točno sto. Grafično je to razmerje videti tako:

 

 

Od sto kandidatk jih petnajst predlaga SDS, enajst SD, šest SLS, štiri SMC, štiri DeSUS, tri SNS, tri Levica, dva LMŠ in eno NSi. Največ, 42, pa jih kandidira nestrankarsko. Le ena, Mojca Čemas Stjepanovič, je koalicijska županska kandidatka. Predlagala sta jo skupaj DeSUS in SD. V 36 občinah je po sicer še neuradnih podatkih le en kandidat in so tam torej župani že izvoljeni. Med temi je tudi ena predstavnica nežnejšega spola: v Majšperku Darinka Fakin, ki jo je predlagala SLS. Spisek občin, kjer je en sam kandidat, je že dalj časa nespremenjen, imena vseh že izvoljenih županov lahko preberete v povezanem članku tukaj: 2018/10/26/ponovno-je-izvoljenih-26-zupanov/

Za občinske svete je razmerje kandidatur manj spolno neuravnoteženo. Kandidatov je 12.108, kandidatk 10.198. Posebnost lokalnih volitev je, da lahko kandidirajo tudi državljani drugih držav EU, če so prijavljeni pri nas. Za mestne svete so takšni štirje kandidati, med županskimi kandidati jih ni.  Za občinske svete kot tujci kandidirajo za DeSUS v Kidričevem Danilo Jevšovar, ki kandidira kot državljan Španije, Luka Krisić za Listo Mladih v Mariboru kot državljan Hrvaške, v Kidričevem za SLS Nina Jakolič z državljanstvom Poljske in v Tržiču kot neodvisna Ionela Šlibar kot državljanka Romunije. Druga posebnost je, da lokalne volitve ne potekajo iz tujine, volišč na ambasadah ni. Če boste čez dva tedna kje na tujem in na vsak način želite voliti, boste morali domov in v svojo občino.

Najmlajši županski kandidat je v Mariboru

Po starosti je najmlajši kandidat za župana Matic Matjašič v Mariboru. Med deseterico najbolj mladih je tudi predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš, ki na Ptuju za župana kandidira nestrankarsko, za občinski svet ima lastno listo, hkrati pa tam kandidira tudi njegova stranka Zeleni Slovenije. Od parlamentarnih strank ima med deseterico najmlajših kandidata le SDS. Spisek desetih najmlajših županskih kandidatov v državi je takšen:

Za hkratno kandidatura svoje liste in stranke za občinski svet se je Čuš najbrž odločil, ker ocenjuje, da bo tako pritegnil več volivcev. Finančno pa se mu to ne bo splačalo. Dotacije po volitvah namreč pripadajo le strankam, listam pa ne in če bo z listo znižal rezultat stranke na volitvah v občinski svet, bo s tem finančno škodil sam sebi. A denar ni vse. Podoben primer kot Čuš je v Mariboru Saša Arsenovič, ki ga za župana kandidira SMC, za mestni svet ima pa lastno listo, ki bo glasove in s tem denar zelo verjetno jemala SMC.

Najstarejši županski kandidat je v Ljubljani

Zeleni Slovenije imajo tudi najstarejšega kandidata v državi, to je Tomaž Ogrin, ki kandidira v Ljubljani, ki bo imel teden pred volitvami rojstni dan. Star bo 78 let. Med desetimi najstarejšimi pa je še en kandidat iz Ljubljane, šest let mlajši Jožef Jarh. Po dva kandidata med desetimi najstarejšimi kandidati imata SD in SLS, enega DeSUS. Spisek je takšen:

 

Ker na lokalnih volitvah ne volimo na tujem, volilna komisije po nedelji 18. novembra ne bodo čakale teden dni na glasov iz tujine. Bodo pa morali, da bi ugotovili končni rezultat, v ponedeljek po volilni nedelji prešteti glasovnice po pošti iz Slovenije, ki bodo prispele do poldneva. V občinah, kjer nobeden od županskih kandidatov ne bo zbral polovice glasov glasujočih, bo  drugi krog.

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu