Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poklukar: “Razmere na balkanski poti se ne izboljšujejo”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th oktober 2018, 09:36 pop

“Letos smo zabeležili več kot 6600 nezakonitih prehodov meje in sprejeli več kot 2300 prošenj za mednarodno zaščito. Kljub temu so razmere v Sloveniji stabilne in jih tudi v celoti obvladujemo. Seznanil sem jih tudi s stanjem na zahodnobalkanski poti, ki se žal ne izboljšuje. Še posebej zaskrbljujoče so razmere v Bosni in Hercegovini, ki se kljub izdatnim naporom Evropske komisije žal poslabšujejo,« je novi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar povedal po včerajšnjem zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v Luksemburgu, kjer so ministri govorili, kako učinkovitejše upravljati migracije.

Podatkih o nezakonitih prestopih meja

Notranje ministrstvo je medtem objavilo podatke o migrantih, ki so jih do konca septembra ujeli ob nezakonitih prehodih meje. Podatki za letošnjih devet mesecev v primerjavi s celotnim in predlanskim letom, so takšni:

Kot v spletnem časopisu opozarjam že več mesecev, se je dramatično spremenila tudi struktura “prebežnikov”, ki so povečini iz zelo oddaljenih držav, kjer ni kakšne vojne in so motivi najbrž povečini ekonomski. Na vrhu po številu migranti iz Pakistana in Alžirije:

Evropski ministri so včeraj razpravljali o dilemah vračanja migrantov. Slovenska stran opozarja, da je za vzdržno upravljanje migracij nujna učinkovita politika vračanja. »V okviru razprave sem izpostavil, da pogrešamo večjo ambicioznost Evropske komisije, zlasti ko gre za medsebojno priznavanje odločb o vrnitvi. Kolege ministre sem pozval, da izkoristimo to priložnost in začnemo z razpravo o tem cilju,« je sporočil minister Poklukar, ki je pozdravil nekaj rešitev evropske direktive, ki se nanašajo na obveznost sodelovanja tujca v postopku, uvedbo hitrih postopkov na meji, delno omejitev možnosti zaporednega vlaganja pravnih sredstev in enotne kriterije glede tveganja pobega tujcev v postopkih vračanja. »Tudi pri tej točki smo bili ministri enotni – da EU potrebuje učinkovitejšo politiko vračanja. Slišal sem tudi več dobrih komentarjev, s katerimi se lahko strinjam. Na primer, da moramo poleg nadgradnje postopkov v EU nujno zagotoviti sodelovanje tretjih držav pri sprejemanju njihovih državljanov,« je izpostavil minister.

Policija je objavila tudi mesečne številke o nezakonitih prehodih mejah. Številke tam so za letošnje leto v seštevku s 6537 nekoliko nižje kot v drugih pregledih s 6667:

Slovenski policisti so na podlagi mednarodnih sporazumov tujim varnostnim organom do konca septembra po podatkih policije vrnili 2.947 tujcev, v enakem lanskem obdobju jih je bilo vrnjenih 672. Največ in sicer 2.851 jih je bilo vrnjenih na meji s Hrvaško, kamor smo lani vrnili 536 tujcev. Na tej meji je bilo največ vrnjenih državljanov Pakistana in sicer 1.050. Lani je bilo hrvaškim varnostnim organom vrnjenih 26 državljanov Pakistana. Sosednje države so na podlagi mednarodnih sporazumov o vračanju oseb v Slovenijo vrnili 435 oseb, lani so nam vrnili 242 oseb. Letos je bilo med temi sprejetimi osebami 22 slovenskih državljanov.

Zaradi kritik, da vir podatkov ni jasen in da številkam, ki jih objavljam, ni verjeti, navajam celotno poročilo iz katerega povzemam podatke:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/Januar-september_2018.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu