Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zavožena kampanja: Erjavec skuril 364.637 evrov po Jankovićevo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st oktober 2018, 07:52 pop

Za kampanjo pred volitvami poslancev je dramatično neuspešno denar trošil Desus Karla Erjavca. Po poročilu, ki ga je podpisal Branko Simonovič, je Desus porabil 354.637 evrov, volilo pa jih je le 43.889 volivcev. Če preračunamo: vsak glas volivca jih je stal  8,3 evra. To je med strankami doslej daleč najslabši rezultat. Erjavec bi skoraj dohiteli “dosežek” Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića pred štirimi leti, ki jo je glas volivca stal kar 9,4 evra.  Po še neuradnih informacijah je mogoče, da bo še bolj katastrofična slika kot pri DeSUS pokazalo poročilo SLS, ki jo je v času volitev vodil Marko Zidanšek.

Erjavec zavozil skoraj kot legenda Janković

SLS uradno še ni poročala. Kampanjo pa je imela v podobnih dimenzijah kot DeSUS, a dosegla je slabši rezultat. Med večjimi strankami sta pred DeSUS doslej poročala NSi Mateja Tonina in Dobra država Bojana Dobovška. Obe stranki sta bili krepko uspešnejši. Primerjalni podatki so takšni:

Kako neučinkovita je bila kampanja DeSUS, ki je volivce prepričeval celo s predvolilno povezavo z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, s katerim so sestavili nekakšno Levo koalicijo proti Janezu Janši, pokaže primerjava s prejšnjimi volitvami. Takrat je še bolj neučinkovito denar v prazno kurila le Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, Jankovič sam pred štirimi leti ni kandidiral, stranka pa je ostala pod pragom. Letos celotna PS ni kandidirala. Razplet pred štirimi leti je bil takšen:

Kot kaže grafika je bila Desus pred štirimi leti za volivce krepko privlačnejša stranka. S precej manj denarja, ki so ga namenili za kampanjo, jih je volilo dvakrat več volivcev kot letos. Obratnemu trendu smo priča pri NSI, ki je rezultat – s sicer več vloženega denarja – popravila. Podatki, ki jih morajo po volitvah prikazati stranke, se nanašajo le na uradni del kampanje, torej strošek objav oglasov v medijih, stroške panojev in podobnega. Dejanski stroški so višji in jih bodo prihodnje leto pokazale letne bilance. Od volitev poslancev bodo jutri minili štirje meseci, ko morajo stranke zaprte posebne račune za kampanje, najpozneje v dveh tednih pa morajo vse napisati poročila, koliko so porabile.

DeSUS prvi razkril donatorja 

DeSUS je podobno kot NSi in DD prijavil, da je velikansko večino denarja za kampanjo na posebnem računu zbral tako, da ga je tja nakazal z rednega računa. Skoraj ves denar je Erjavec na posebnem računu zbral tako, da si ga je nakazal sam. Izjema je 12.449 evrov daril, od tega je 1.850 evrov podaril Branko Simonovič, ki je bil odgovoren za vodenje kampanje in je bil na volitvah tudi izvoljen za poslanca. To je prvi donator, ki so ga stranke doslej razkrile. NSI in DD nista razkrili niti enega. Le za Simonovičev prispevek lahko rečemo, da je izvor jasen in transparenten.

Celotno poročilo DeSUS o kampanji za volitve poslancev 2018 je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/VRK_610000019275605_2018_09_28_08_11_33.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu