Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janković žreba stanovanja srečnežem in razkriva partnerstva

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 25/09/2018)

Lokalne volitve se hitro bližajo, točno čez teden bo minil rok, ko morajo vsi organizatorji kampanj odpreti posebne račune. Čez tri tedne pa bodo morale biti vložene kandidature za volitve, ki bodo 18. novembra. A kandidati in stranke že garajo. Tisti, ki so že na oblasti, denimo ljubljanski župan Zoran Janković, imajo prednost, ker lahko garajo vsem na očem z javnim denarjem. Tisti, ki oblasti nimajo, se trudijo pritegniti vsaj pozornost medijev. Dobra država nekdanjega poslanca Bojana Dobovška je tako včeraj komaj opazno predstavila kandidata za župana Ljubljana Smiljana Mekicarja. Župan Janković, ki nič ne prepušča naključju, je kandidaturo napovedal že prej in nas novinarje včeraj povabil kar na tri pomembne dogodke, na katerih se bo izkazal v pičlih dveh dneh.

Janković po treh zmagah trdo dela

Župan Zoran Janković bo na stanovanjskem skladu danes dopoldan tako žrebal mlade pare, družine in posameznike, ki dobijo za deset let mestna neprofitna stanovanja. Zgodilo se bo ob 11. uri na mestnem stanovanjskem skladu. Ob 15. uri bo isti župan odpiral prenovljeno kopališče Tivoli. Tudi včeraj Janković ni počival, odprl je trim otok Zajčja dobrava. Hkrati je mesto odprlo še tri nove otoke športa z napravami za ulično vadbo: Trim otoke Kozarje, Vižmarje – Brod in Savsko naselje, dopolnili so trim otok v Gameljnah ter odprli novo trim stezo v Črnučah. Janković je tri županske volitve zapored dobil že v prvem krogu, velikansko prednost pred drugimi pa si je vsakič zagotovila tudi njegova lista. Podatki so takšni:

 

Županova kampanja je sicer nekoliko nenavadna. Žrebanje neprofitnih stanovanj kaže, da morda nimajo dovolj razdelanih meril, kako pomagati občanom, če si morajo pomagati s srečo. Za energetsko prenovo kopališča Tivoli pa so iz mestne občine sporočili, da sodi v okvir javno-zasebnega partnerstva med občino Ljubljana ter konzorcijem družb Petrol in Resalta, ki je obsegala izolacijo fasade in stropov, zamenjavo stavbnega pohištva, vgradnjo termostatskih ventilov in toplotne črpalke, prenovo kotlarne ter obnovo razsvetljav.

Nenavadna partnerstva

Javno zasebno partnerstvo je Jankovićeve vrste. Petrol je povsem državno podjetje. Resalto pa tudi ni povsem zaseben posel. Od leta 2011 ga vodi Luka Komazec, ustanovili pa so to podjetje Energetika Ljubljana, Geoplin in Gorenje, pred letom in pol pa je Resalto – po podatkih Erarja – prevzelo nizozemsko podjetje GGE. Med drugim je Resalto zgradilo napravo za soproizvodnjo toplote in elektrike osnovni šoli Brezovica pri Ljubljani za 141.000 evrov in izvedlo gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela obnove kotlovnice na Ljubljanskem gradu za 419.515 evrov. Glede na velikansko prednost na volitvah v preteklosti bi Janković do volitev najbrž lahko šel tudi na dopust, a politika je tvegan posel. Bo pa imel Janković letos morda nekaj več težav kot v preteklosti, ko so ga nasprotniki že močno stiskali s podatki o premoženju in domnevno nenavadnih poslih, a se je vsakič izvlekel. To mu je uspelo tudi pri celo vrsti primerov, ko gre za državne tožilce, ki so preiskavo proti njemu packali tak dolgo, da so morali dokaze, ki so jih pridobivali s tajnim snemanjem telefonskih pogovorov in podobnimi vohunskimi postopki, uničiti in je kup procesov proti Jankoviću propadlo, ko se še niti dobro začeli niso. Tudi postopek, ki je pritegnil veliko javno pozornost, ko je župan farmacevtki Katarino Ravnikar urejal službo v ljubljanskih lekarnah in jo privilegiral za ljubezenske radosti. Tako so vsaj ugotavljali tožilci. Nekoliko presenetljivo je hladen tuš Janković doživel junija na volitvah poslancev, ko je poskušal pomagati DeSUS Karla Erjavca in je z njim sklenil levo koalicijo proti Janezu Janši (SDS). Na volitvah je DeSUS precej propadel. Ni jasno ali zaradi Jankovića ali Jankoviću navkljub.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu