Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tanko o privilegiranju Levice: “To je škandal”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th avgust 2018, 06:54 pop

Do precejšnjih zapletov je prišlo na prvem kolegiju, ki ga je sklical novi predsednik DZ Dejan Židan (SD) , ker Židan že skrbi, da bi Levica obveljala za opozicijsko stranko in da bi vodila pomembne odbore namesto SDS, kar so se vladajoči s stranko Luke Meseca dogovorili o sodelovanju in podpori vladi.

Hibridna Levica ne bo ovira

Brane Golubović (LMŠ) in Matej Tašner Vatovec (Levica) med sejo kolegija dokazujeta, da sta desničarja Foto: DZ/Borut Peršolja

O jutrišnji izredni seji parlamenta, na kateri nameravajo jutri popoldan tudi ustanoviti komisije in odbore, da bi parlament septembra lahko normalno deloval, se je danes dogovarjal kolegij, ki ga je prvič sklical novi predsednik DZ Dejan Židan (SD). Pred poslanci je bil predlog, ki ga je deloma pripravil še prejšnji predsednik Matej Tonin (NSi), po katerem bi v  komisiji za nadzor obveščevalnih služb in za nadzor proračuna večino imele SDS Janeza Janše, NSi Mateja Tonina in SNS Zmaga Jelinčiča.  Večino bi dobile brez Levice Luke Meseca, ker ima ta z vladajočimi strankami podpisan dogovor o sodelovanju pri vladanju. A novi predsednik Židan je s koalicijsko večino naredil nekaj pomembnih popravkov. Levici so denimo dodelili vodenje odbora za zdravstvo, SDS pa – kot je to ocenil Jože Tanko – podtaknili poslovniško in ustavno komisijo, ki je ni želela, hkrati pa so Levico vladne stranke v dokumentu razglasile za opozicijsko stranko.

S sporazumom o sodelovanju pri vladanju z Levico so se predsedniki LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB celo čisto uradno dogovorili, da jih bo ta podpirala in jim omogočala vladanje, oni pa jo bodo razglašali za opozicijsko stranko, kar je precej nenavadna hibridna rešitev. V dokumentu o delitvi sedežev, ki ga bo potrjeval državni zbor, Levico formalno prištevajo k opoziciji, čeprav je bilo mnenje zakonodajno pravne službe državnega zbora drugačno. Po predlogu razdelitve bi SDS vodila komisijo za nadzor proračuna, nadzor obveščevalcev pa NSi. SDS bi dobila še pomembni odbor za notranje zadeve, komisijo za peticije (ki jo je vodila že doslej), odbor za kmetijstvo, poslovniško in ustavno komisijo, če bo ta kdaj ustanovljena. LMŠ, ki je več kot pol manjša, bi dobila odbor za evropske zadeve in infrastrukturo. Levica, ki je krepko manjša od LMŠ, pa bi dobila vodenje odborov za kulturo in za zdravstvo. Tanko je predlagal, da bi spremenili delitev in bi SDS dobila vodenje odbora za zdravje, Levica pa vodenje ali komisije za poslovnik, ki jo je vodila že doslej (a je ta komisija precej brezvezna) ali ustavne komisije. A za takšno menjavo so glasovale le opozicijske stranke (SDS, NSi in SNS), vse vladne in Levica pa proti. Tanko je takšno delitev, ko vladajoči privilegirajo svojo Levico pri delitvi položajev v DZ, označil za škandal. Da bo korupcija tekla naprej, je Tanko pojasnil, kaj je po ugotovitvah preiskovalne komisije za žilne opornice v prejšnjem mandatu razlog, da mora odbor za zdravje v tem mandatu voditi Levica in ne SDS. Dejal je še:  “V čem je problem nadstandardne pozicije Levice pri predsedovanju delovnim telesom in pri število mandatov v delovnih telesih? S čim si je to zaslužila? Ni si zaslužila. Se pa iz tega vidi, kaj ste podpisali. Zato ima Levica privilegiran status in je koalicijska stranka, zato se za njo bolj borite kot za sebe.” Podobno, da je dogajanje škandalozno, je ocenil tudi šef SNS Zmago Jelinčič.

Pet strank podpisuje koalicijsko pogodbo

Kandidat DeSUS za podpredsednika DZ Branko Simonovič Foto: DZ

NSi bi ob nadzoru vohunov vodila še odbor za pravosodje in za zamejce. SNS pa ne bi dobila šefa nobenega od odborov in komisij. Branka Simonoviča je DeSUS  predlagal za tretjega podpredsednika državnega zbora, ki ga bodo poslanci na izredni seji najverjetneje volili že jutri. Simonovič je bil zadnja leta generalni sekretar stranke DeSUS, torej odgovorni za finančno poslovanje.  Za generalno sekretarko je Židan predlagal že dosedanjo sekretarko Uršulo Zore Tavčar.  Da podpirajo Zore Tavčarjevo, sta na kolegiju iz opozicije napovedala tudi Jožef Horvat (NSi) in Zmago Jelinčič (SNS). Na kolegiju so bili za kandidaturo Zore Tavčarjeve soglasno vsi.

Jutri nameravajo ob volitvah tretjega podpredsednika, generalne sekretarke DZ in ustanavljanju komisij in odborov na izredni seji parlamenta stranke vladne koalicije točno opoldne podpisati še koalicijsko pogodbo v prostorih LMŠ v Ljubljani o sodelovanju pri vodenju vlade.

Razdelitev odborov in komisij, ki je pred poslanci, je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/08/delitevkomisij.pdf”]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu