Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

MVK: Židan spet dobil Darjo, še nič o guvernerstvu Dolenca

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 20/09/2018)

Darjo Kapš, ki je doslej vodila kabinet Dejana Židana na kmetijskem ministrstvu, je mandatno volilna komisija (MVK) zjutraj imenovala za novo vodjo kabineta predsednika DZ, kar je medtem po koalicijskem dogovoru postal Židan. Jani Möderndorfer, Maša Kociper, Andrej Šušmelj, Gregor Židan in Nina Maurovič so v MVK že gladko dobili zeleno luč, da jih bo državni zbor prihodnji teden potrjeval za nadomestne poslance, ki bodo v DZ nadomeščali ministre Mira Cerarja, Petra Jožefa Česnika, Marka Bandellija, Zdravka Počivalška in Rudija Medveda. Nejasno pa je še, kako se bo razpletlo z viceguvernerjem Primožem Dolencem. Dolenca MVK danes še ni predlagal, a mogoče je, da bodo prihodnji teden sklicali izredno sejo, da bi državni zbor  konec prihodnjega tedna na izredni seji odločal tudi o novem guvernerju. To izredno sejo so zahtevale opozicijske stranke o “škodljivih in uničujočih ukrepih zoper slovenske podjetnike, ki so dogovorjeni v koalicijski pogodbi ter napadov oziroma ogrožanja slovenskega gospodarstva in s tem blaginje vseh državljanov”.

Težave z guvernerjem BS in namestniki

Viceguvernerja Primoža Dolenca je za guvernerja predlagal predsednik republike Borut Pahor, čeprav na posvetih s strankami ni dobil zagotovil, da bo Dolenc tudi izvoljen. Težaven položaj so iz Pahorjevega kabineta pojasnili tako: “Po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin je predsednik ugotovil, da v tem trenutku nihče od kandidatov nima zagotovljene večine glasov. Predsednik republike ocenjuje, da bo po prepričljivi javni predstavitvi Primož Dolenc utegnil dobiti potrebno podporo v državnem zboru.” Brez guvernerja je država že od konca aprila, ko so poslanci ugotovili, da tega dela Boštjan Jazbec ne sme več opravljati, ker ga je Evropska komisija imenovala za direktorja za načrtovanje in odločanje o reševanju v odboru za reševanje bank. Na funkcijo torej, ki je pomembnejša in bolje plačana kot je guvernerska v Sloveniji. Da je Jazbec “na višji funkciji”, je po odstopu Mira Cerarja marca letos ugotovil že razpuščen državni zbor. Pahor pa se je takrat odločil, da bo odločanje o novem guvernerju prepustil novim poslancem, ki zdaj že sedijo v poslanski klopeh. Doslej je bil Pahor pri kandidaturah zelo uspešen. Julija 2015 pa mu spodletelo s kandidaturo Janeza Fabjana za viceguvernerja Banke Slovenije. Fabjanu je takrat do 46 glasov zmanjkal en (koalicijski) glas.

Še o treh sodnikih

Mandatno volilno komisijo je preložila odločanje, ali poslancem za okrajna sodnika v Trbovljah predlagati Blaža Guna in dr. Saša Kmeta, za okrajnega sodnika v Litiji pa Blaža Godca. O tem bodo razpravljali na naslednji seji, o sodnikih pa torej prihodnji teden ne bodo odločali.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu