Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Primer Venezuela: Policija ni pristojna, Jelinčič zahteva opravičilo šefov

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/11/2018)

Policija ne bo več branila dobrega imena poslanske skupine Levice Luke Meseca s preganjanjem Zmago Jelinčič, ker je na celjskem obrtnem sejmu septembra izjavil, da so “idioti”, ki bi jih bilo treba izgnati v Venezuelo. Iz policije so mi po interni preiskavi, ki jo je direktorica Tatjana Bobnar sprožila že v nedeljo, danes sporočili, da so ugotovili, da policija nebi smela braniti dobrega imena Levice. Zapisali so: “V takem postopku policija nima pristojnosti.”

Jelinčič: Niso krivi policisti

Šef SNS Zmago Jelinčič med današnjim pogovorom z novinarji Foto: P.J.

Zaradi te ugotovitve so policisti včeraj Jelinčiču poslali pisno opravičilo in obvestilo, da ga ne vabijo več na zaslišanje na policiji prihodnji teden kot osumljenca storitve kaznivega dejanja proti poslanski skupini Levica. Jelinčiča sta včeraj iskala dva policista, da bi mu predala obvestilo o tem. A se je zapletlo. Doma sta ga zgrešila, ker je iz hiše, ki stoji streljaj od policijske postaje in parlamenta, že odšel. V parlamentu pa policistov Jelinčič ni bil pripravljen sprejeti. “Nič ne bo, če ni zraven odvetnikov,” je dejal. Na vprašanje, kako naj iz policije prekličejo vabilo na zaslišanje in se mu opravičijo, če noče niti govoriti z njimi, je odgovoril, da lahko vabilo prekličejo pisno, saj so ga pisno tudi povabili in dodal: “Ne bi valil krivde na policiste. Na nadrejene bi. V Mariboru imajo komandirja. V Mariboru je bilo sproženo, od tam je šlo v Celje. Komandir v Celju pa je to poslal v Ljubljano, ker imam prebivališče tam. Vsaj trije komandirji bi morali zabremzati to zadevo, pa niso.” Jelinčič je dodal še: “Ali imamo še vedno politično policijo?” Notranjemu ministru Boštjanu Poklukarju (LMŠ) je Jelinčič poslal obsežno poslansko vprašanje o ravnanju policije.

Nad policijo je Jelinčič razočaran tudi, ker slabo skrbijo za varnost, nedavno so mu sredi Ljubljane vlomilci vlomili v hišo, ki velja za dobro zavarovano, v njej je tudi sedež stranke. Na vlomilca je naletela soproga. Vlamljajo v cel kup hiš sredi dneva.

Na vprašanje, ali je kaj govoril s poslancem Levice Francom Trčkom, ki ga je v Mariboru prijavil policiji, da je o Levici dejal, da so idioti za v Venezuelo in s tem sprožil nenavaden pregon, je Jelinčič odgovoril nikalno.

Iz policije pa so mi sporočili, da so Trčka medtem že obvestili, da lahko Jelinčiča preganja le z zasebno tožbo.

Jelinčič: V vesolje bi jih pognal, saj oni podjetnike tudi

Poslanec Levica Franc Trček je ovadil Jelinčiča v Mariboru, ker je na celjskem obrtnem sejmu dejal, da so v Levici idioti za v Venezuelo Foto: DZ

Socializacija, ali prevalitev stroškov tožarjenja za dobro ime levice na vse državljane, poslancu Francu Trčku ni uspela, ker je policija razglasila, da ni pristojna in da lahko toži le sam. To, da policija ne sme braniti dobrega imena poslancev, je v zakonu zelo jasno zapisano. Zato sem že v nedeljo vprašal policijo, kaj počnejo. In nova direktorica je – presenetljivo – odgovorila še ista dan z izrednim nadzorom in pritrdilnim odgovorom, da kaže, da so res ravnali napak.

Če bi bilo običajno, da policisti branijo politike, bi morali policisti kar naprej zasliševati poslance, ki bi se medsebojno ovajali. Poslanci Levice, denimo, slovijo po vsaj tako ostrem besednjaku kot Jelinčič, le da pač sodijo na skrajno levo, Jelinčič pa bolj na skrajno desno.

Na vprašanje enega od novinarjev, ali mu je kaj žal za ostro izjavo o idiotih, ki bi jih dal Venezueli, je Jelinčič odgovoril:  “Ni mi žal. Če jih je treba kam pognati, jih je treba v vesolje… Daleč stran od Slovenije, da je ne bodo uničili. Procesuirati bi jih morali za uničevanje demokracije  in gospodarskega ogrodja domovine, ki ga namerno rušijo… Podjetnike bi z vilami preganjali v morje…”

Že od nedelje v Spletnem časopisu o dilemah, ki jih odpira primer, odgovarjate tudi bralci v anketi. Kar 1209 (73 odstotkov) vas je doslej ocenilo, da je postopek proti Jelinčiču del širših poskusov vladajočih, da bi omejili svobodo govora, tiska in združevanja, le 26 (dva odstotka) pa, da je Jelinčičeva izjava o idiotih in Venezueli razžalitev za denarno kazen ali zapor, ko mora postopek  voditi država, torej policija in tožilstvo. Glasujete lahko še vedno:

Kaj menite o izjavi Zmaga Jelinčiča o Levici, da so idioti, ki jih je treba izgnati v Venezuelo?

View Results

Loading ... Loading ...

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu