Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Violeta Tomić pošteno branila novinarja Možino pred Turnškom?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 07/09/2018)

Zaradi javne zahteva šefa Zveze Borcev Tita Turnška direktorju RTV Slovenija Igorju Kaduncu, naj ukine oddaje novinarju Jožetu Možini in celo kar celoten program televizije, od predsednice odbora za kulturo Violete Tomić (Levica) poslanska skupina SDS zahteva takojšnjo razpravo o “nedopustnih pritiskih na novinarsko avtonomijo na javnem zavodu RTV Slovenija”.

Ko si opozicija sam sebi

Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić levica) Foto: Borut Peršolja

Za šefico odbora za kulturo, pod katerega sodi tudi dogajanje v medijih, so Tomićevo, ki prihaja iz vladne stranke, ki se razglaša za opozicijo, s preglasovanjem postavili poslanci nastajajoče vlade, s katero ima Levica podpisan dogovor o sodelovanju in medsebojno podpori pri kadrovanjih in skupnih projektih. SDS skoraj takoj po imenovanju Tomićeve zahteva izredno sejo, ker so šefa zveze borcev Turnška zmotile ocene šefa vladne komisije za povojne poboje Jože Dežman o množičnih partizanskih povojnih pobojih ujetnikov brez odločitev sodišč. Turnšek je v pismu Kaduncu zanikal, da bi se poboji ujetnikov brez odločitev sodišč res dogajali. Kadunc pa je Turnšku pisno odgovoril in se posipal s pepelom, češ da bi naj res prišlo do napak pri delu Možine, povsem natančno pa jih ni opisal in Turnška pozneje celo povabil k sebi na pogovor, do katerega je, kot sem razkril v Spletnem časopisu, tudi prišlo.

Med Zvezo norcev in cerebralno paralizo

Turnšek je zahteval ukinitev oddaj novinarja Možine in ukrepe direktorja televizije proti novinarju, ni pa zahteval od Mira Cerarja ali Marjana Šarca, da morata odstaviti šefa Dežmana kot šefa komisije, ki preiskuje množico prikritih grobišč po vojni pobitih ujetnikov po državi ali ustavitev dela te komisije, kar se je nazadnje zgodilo v času vlade Boruta Pahorja po odkritju velikanskega števila nerazpadlih trupel nametanih in večkrat zabetoniranih v Hudi jami. So pa iz Zveze borcev napovedali tožbo proti Dežmanu, ker bi jih naj ta v intervjuju označil kot Zvezo Norcev in cerebralne paralizirance. Dežman je na to odgovoril, kot sem poročal, da ni nič omenjal Zveze borcev:  “Predlagal pa sem le, da naj Zvezo norcev ustanovijo tisti, ki imajo cerebralno paralizo in so čustveni invalidi.”

Zakaj SDS zahteva razpravo

Iz SDS so zahtevi Tomićevi, da mora sklicati izredno sejo svojega odbora, zapisali:

“V poslanski skupini SDS opozarjamo na dogajanje v povezavi z oddajo Intervju, ki jo je pripravil dr. Jože Možina 22. julija 2018, in v kateri je bil gost zgodovinar dr. Jože Možina. Po oddaji se vrstijo grobi napadi in celo zahteve, da se oddaje dr. Jožeta Možine ukinejo. Da so pozivi k ukinjanju oddaje in celo parlamentarnega programa RTV Slovenija resna agenda nekaterih, dokazuje javno pismo predsednika ZZB NOB Slovenije Tita Turnška, ki je zapisal:

»Razmislite pa tudi, ali so Možinove oddaje, ki potvarjajo našo preteklost in posledično sejejo med nami razdor in sovraštvo, primerne ali pa bi jih najbolje ukiniti. Ne gre pa samo za gospoda Možino, temveč velja razmislek, ali parlamentarni program ne postaja vedno bolj poligon ene politične opcije.

Vodstvo RTV Slovenija in Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev se na vse te pozive nista odzvala v smislu zaščite avtonomije in svobode izražanja, temveč je bilo iz javnih dopisov tako direktorja Igorja Kadunca kot varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski razbrati, da se celo načrtuje, kako slediti zahtevam po nedemokratični cenzuri.

Obenem še izpostavljamo, da je vodstvo RTV Slovenija vzpostavilo tudi dvojna merila v razmerju do posameznih novinarjev RTV. Namreč, v ničemer nismo zaznali odziva vodstva na objave novinarja Mateja Šurca, ki je v oddaji na radiu Slovenija Labirinti sveta dejal: »Slovenija se nahaja v nevarnem okolju. Ali se ti, ki že dolge tedne kujejo koalicijo, sploh zavedajo, kaj čaka Slovenijo, če jim spodleti? Zavladal bo klerofašizem, obrobna Nova tv bo postala nacionalna tv. Povampirjeni homofobi in lažni domoljubi bodo bruhali svoj gnev z oblastnih položajev. Slovenska politika ima še eno priložnost, da prekine to nagnusno koalicijo sovraštva, ki se razteza od Baltika do Jadrana. Slovenija morda še nikoli v zgodovini Evrope ni imela tako odgovorne naloge, kot jo ima danes.

Iz vsega navedenega je mogoče sklepati, da je sovražni govor, ki je uperjen proti desnemu volilnemu telesu za javni zavod, ki ga plačujejo vsi davkoplačevalci, svoboda govora, intelektualna razprava v oddaji, ki je namenjena predstavitvi zanimivih sogovornikov in kjer je govora o zgodovinskih dejstvih, pa je za javni zavod potvarjanje zgodovine.«

Celotna zahteva je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/09/Zahteva_nujna-seja_OK_pritiski-na-novinarsko-avtonomijo_070918.pdf” title=”Zahteva_nujna seja_OK_pritiski na novinarsko avtonomijo_070918″]

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu