Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pred poslance za ministre prihajajo propadli poslanski kandidati

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th september 2018, 12:14 dop

Sedem ministrov, ki jih bodo danes v odborih začeli zasliševati poslanci, je propadlo na junijskih volitvah poslancev. Pet bodočih članov kabineta je bilo (s premierom vred) izvoljenih. Štirje so med temi zaslišanji hkrati še poslanci. Le pet kandidatov za poslance pa je takšnih, ki niso kandidirali. Poražencev na volitvah je – skratka – med kandidati za ministre največ. Rekorder je šef DeSUS Karl Erjavec, ki je na volitvah poslancev junija pogorel z vsega 349 glasovi ali manj kot šestimi odstotki glasov v okraju.

Bratuškova pred Bandellijem, a…

V primerjavi s 6.160 glasovi, ki jih je za izvolitev zbral predsednik LMŠ Marjan Šarec, je bil Erjavčev rezultat hudo boren. Pa Šarec ni dosegel najboljšega rezultata. Prehitel ga je Janez Janša, ki pa ostaja v opoziciji. Posebnost v preglednici, s katero predstavljam, kako so se kandidati za ministre odrezali na volitvah poslancev, je še predsednica SAB Alenka Bratušek, ki – kot Erjavec – ni bila izvoljena. A kandidirala je v dveh okrajih in s 2411 volivci prispevala veliko število glasov za svojo stranko. Iz enote s sedežem v Kranju je bil za SAB izvoljen Franc Kramar, ker ga je v njegovem okraju volilo 13,76 odstotka, kar je bilo več kot je s 11,08 v povprečku v svojih dveh okrajih zbrala Bratuškova. Je pa Bratuškova dosegla višji delež kot Marko Bandelli, ki pa je bil iz enote Postojna izvoljen s 9,74 odstotki v okraju in tudi kandidira za ministra.

Pregled, kako so se na volitvah v svojih okrajih odrezali ministrski kandidati, je takšen:

Največji delež na volitvah v DZ neuspešnih kandidatov, ki prihajajo kot ministrski kandidati pred poslance, je iz DeSUS in SD. Oba kandidata stranke DeSUS sta na volitvah poslancev pogorela: Karl Erjavec in Aleksandra Pivec. Dva neuspešna je prispevala tudi SD, ki bo imela tri ministre. Izvoljena za poslanca nista bila Jernej Pikalo in Andreja Katič. Po enega neuspešnega poslanskega kandidata pa za ministre ponujajo iz LMŠ z Boštjanom Poklukarjem, iz SAB z Alenko Bratušek in SMC z Juretom Lebnom.

Leben je bil v prejšnji vladi državni sekretar, torej namestnik ministra.

Manj kot tisoč glasov so na volitvah državnega zbora zbrali štirje ministrski kandidati. Vrstni red je takšen: Karl Erjavec (394), Aleksandra Pivec (545), Peter Jožef Česnik 744 in Jernej Pikalo 799. Med temi je bil Jožef Česnik izvoljen za poslanca.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu