Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prva je NSi: Za kampanjo 195.404 evrov

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 17/08/2018)

Med večjimi strankami je o stroških kampanje za volitve poslancev 3. junija prva poročala NSi Mateja Tonina, ki je v poročilu Ajpesu prijavila, da je za promocijo porabila 195.404 evre. Vse račune za kampanje morajo stranke poravnati najpozneje štiri mesece po volitvah, po tem v dveh tednih zapreti posebne račune in razkriti, kako so poslovali. NSi je to storila prej kot v dveh mesecih. Poročalo je doslej že tudi nekaj manjših strank, ki so se na volitvah slabo odrezale in niso porabile omembe vrednih vsot. V poročilu NSi trdi, da so na posebnem računu 27.122 evrov zbrali s prispevki posameznikov, še 169.050 evrov pa so primaknili s strankinega rednega računa.

Le eno nedovoljeno nakazilo

NSi je za kampanjo s tem porabila več kot pred štirimi leti, ko so prijavili 172.957 evrov stroškov in tudi več kot so napovedali pred volitvami, ko so stranke praviloma preskromne v napovedih, ker je volivcem všeč skromnost. Po številu doseženih glasov stranke od države dobijo delno povračilo stroškov kampanj, a šele, ko poročila o tem, kako so poslovali in koliko porabili, preveri računsko sodišče. Napovedi strank, koliko bodo porabile za kampanje, dosežen rezultat (število volivcev) in delna povračila, ki jih bodo prejele, so takšni:

 

V poročilu NSi ne razkriva, kateri posamezniki so jim podarili 27.122 evrov. To pomeni, da so bili vsi ti prispevki nižji od povprečne plače, kar so poslanci pred petimi leti določili kot mejo, ko dobrotnikov ni treba razkriti. So pa iz NSi priznali, da so v dobrodelne namene nakazali 400 evrov, ki so jih prejeli od, kot so zapisali,  “Tini Podkubovšek s.p.” Samostojnim podjetnikom je hkrati z  drugimi pravnimi osebami večina poslancev pred petimi leti prepovedala sofinanciranje kampanj z reformo ureditve, ki jo je vodil takratni notranji minister Gregor Virant.  Za ostro prepoved so se odločili z razlago, da je le tako mogoče odpraviti tveganje korupcije. Transparentnost, kar smo prej dolgo zahtevali iz medijev, ni dovolj, so odločili

Omejiti korupcijo ali podjetne?

Proti tako ostrim omejitvam financiranja strank in kampanj, ki izloča vsa podjetja in podjetnike, v Evropi nekaj podobnega poznajo le v Franciji, je bila takrat le SDS Janeza Janše. Takšna ureditev, ker zmanjšuje vpliv “kapitala”, je po meri levih strank, zagotavlja pa boljši položaj strankam, ki imajo redne prihodke iz državnih in občinskih proračunov.

Celotno poročilo NSi je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/08/VRK_610000019203534_2018_08_14_12_33_39.pdf”]

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
(Visited 1.046 times, 1 visits today)

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu