Site icon Spletni časopis

Levica je lani zbrala manj kot štiristo letnih članarin

(Last Updated On: 11. avgusta, 2018)

Od referenduma, na katerem je Levica tudi s pomočjo referenduma med svojimi člani odločila, da ne bo uradna članica vlade Marjana Šarca, jo bo pa podpirala od zunaj, je nekaj polemik, koliko članov ima ta stranka in koliko ljudi je glasovalo. Evidence o članih, ki jih imajo stranke, javnosti niso dostopne.  Morajo pa stranke obvezno v letnih poročilih objaviti, koliko denarja so zbrale s članarinami.

Niti centa članarin LMŠ

Članarina je pri Levici – kot javno objavljajo na svoji strani – 20 evrov letno, a lahko tiste, ki tega ne zmorejo, oprostijo plačila. Lani je s članarinami Levica zbrala 7.964 evrov članarin.  To pomeni, da jim je letne članarine plačalo 398,2 članov. Ker so s spojitvijo dveh strank (IDS in TRS) nastali sredi lanskega leta in letno poročilo spisali samo za čas po tem, je to število lahko nekoliko zavajajoče. V celotnem letu 2016 pred tem je Iniciativa za demokratični socializem Luke Meseca zbrala s članarinami 22.316 evrov, TRS Violete Tomić pa 601 evrov članarin.

Podatki za vse večje stranke povzeti iz letnih poročil, ki jih objavlja Ajpes, za leto 2017, le pri Levici so poletni, so takšni:

Med strankami v državnem zboru le LMŠ Marjana Šarca lani s članarinami ni zbrala niti centa. V državi je še nekaj podobnih strank, ki ne zbirajo članarin. Takšna je PS Zorana Jankovića, zadnja leta pa tudi LDS, ki je pred desetletji vodila vlade, ko je bil njihov predsednik še Janez Drnovšek, a takrat so še zbirali članarine.

Po zbranih članarinah sta že tradicionalno daleč pred vsemi SDS in SD.

Exit mobile version