Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vrhovno sodišče: Lobiranja Zemljariča pri Počivalšku se ne sme prikrivati

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd avgust 2018, 05:58 pop

Vrhovno sodišče je razveljavilo prepoved upravnega sodišča, da komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Boris Štefanec, javnosti ne sme obvestiti o nedovoljenem lobiranju Janeza Zemljariča pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku za posle pri projektu drugi tir. Sodniki Jasna ŠerganMelita Ambrož in Damjan Gantar so na upravnem sodišču začasno prepovedali obveščanje javnosti, ker bi to Počivalšku lahko nepopravljivo politično škodilo, denimo na volitvah ali pri nastajanju vlade po volitvah. A je vrhovno sodišče, senat je vodil Vladimir Balažic, pri sojenju pa sta pomagala Borivoj Rozman in Barbara Zobec, ta sklep razveljavilo z oceno, da nepopravljive škode, ki bi Počivalška lahko doletela, ni opaziti, povrhu pa je javnost o dogajanju tudi že obveščena in učinka prepovedi sploh ni.

Lobiranje za posle ob drugem tiru

Spor je potekal o obisku Zemljariča na ministrstvu pred dvema letoma, kjer je poskušal doseči podporo za projekt otoka, ki bi nastal ob Izoli iz materiala, ki bi ga odvažali iz tunelov ob gradnji drugega tira. Za izgradnjo otoka je ustanovljeno posebno podjetje, ki ga vodi Zemljarič. Zemljarič je eden redkih še živečih partijskih funkcionarjev iz prejšnjega sistema, rojen je bil leta 1928 in je že častitljive starosti. V prejšnjem sistemu je vodil obveščevalno službo (SDV), notranje ministrstvo, republiško vlado, bil je tudi podpredsednik jugoslovanskega izvršnega sveta (vlade), vodil je ne preveč uspešno slovensko gradnjo avtocest v času socializma, gradnjo Cankarjevega doma… Zapletlo pa se je, ker so Zemljaričev obisk na ministrstvu za gospodarstvo opazili novinarji in začeli povpraševati o razlogih. Celotna odločitev KPK, da je Počivalšek kršil zakon, ki je po odločitvi vrhovnega sodišča več ni treba prikrivati javnosti, je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/08/Počivalšek-ugotovitve-o-konkretnem-primeru.pdf” title=”Počivalšek – ugotovitve o konkretnem primeru”]

Upravno sodišče je z začasno odredbo prejšnji mesec, ki jo je vrhovno sodišče zdaj razveljavilo, KPK prepovedalo objavo ugotovitev  o Počivalšku, ne pa o ravnanju Zemljariča in uslužbenk ministrstva Evi Štravs Podlogar in Dijani Madžarac, zaradi česar prepoved ni bila posebej učinkovita.

Podpora vlade za denar EU

Zemljarič je pri Počivalšku lobiral v imenu družb ETI-PAR in Gorenje Projekt na nezakonit način, ker ni imel pooblastil in tudi ni vpisan v register lobistov, minister in njegovi sodelavci pa nedovoljenega stika niso zavrnili in so pogovor z lobistom kot običajno dogajanje prijavili, je ugotovila komisija za preprečevanje korupcije. Sporen pogovor z Zemljaričem je bil na ministrstvu za gospodarstvo 27.7. 2016.  Zemljarič je KPK septembra 2016 pojasnil, da je pred petimi leti začel projekt obnove degradiranih zemljišč v Izoli in in so za to ustanovili podjetje Urbana prenova Izola, pozneje je bilo preimenovano v Projekt Obala Izola. To podjetje Zemljarič uradno zastopa. Z občino Izolo so sklenili pogodbo za aktivnosti na področju območja nekdanje ladjedelnice, tovarne Delamaris, avtokampa Jadranka in zalednih zemljišč, v projekt je bil vključen tudi otok za turistične dejavnosti, ki bi zgradili z materialom iz tunelov pri gradnji drugega tira. Zvezo z vlado, je pojasnil Zemljarič, so najprej iskali preko Metoda Dragonje na finančnem ministrstvu, potem pa je bila imenovana posebna skupina v kateri so bili Počivalšek, Podlogar Štravsova in Dijana Madžarac. Vlado je Zemljarič potreboval, da bi dobil poroštva, Gorenje je plačalo del stroškov študije, namen pa je bil, da sklene tudi pogodbo z vlado in EU.

Počivalšek se z oceno KPK, da je ravnal napak in kršil zakon, ne strinja. Svoj pogled je predstavil tako:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/08/Počivalšek-izjasnitev.pdf” title=”Počivalšek – izjasnitev”]

Celotno sodbo vrhovnega sodišča lahko preberete tukaj:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/08/Počivalšek-sodna-odločba-VS-RS.pdf” title=”Počivalšek – sodna odločba VS RS”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu